ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ποια μέτρα ετοιμάζονται να πάρουν οι Δήμοι για εξοικονόμηση ενέργειας - Τι θα συμβεί σε Άργος και Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:03:00 π.μ. | |
Λάμπες
Υπό την πίεση της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030.


Ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζονται να θέσουν συγκεκριμένα μέτρα σε εφαρμογή, ενώ άλλοι έχουν προχωρήσει ήδη σε συγκεκριμένα μέτρα.

Στην παρακάτω έρευνα που πραγματοποίησαν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ και του ertnews.gr καταγράφονται οι κινήσεις σε Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Πελοπόννησο, Βόλο, Κω, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Ιωάννινα και άλλες περιοχές που φροντίζουν ήδη για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κέρκυρα

Στο στάδιο του ορισμού Ενεργειακού Υπευθύνου και του αναπληρωτή του έχουν φθάσει οι ενέργειες των Δήμων της Κέρκυρας, στην εφαρμοζόμενη διαδικασία μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των υπηρεσιών τους. Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Γιώργος Παντελιός, ο Δήμος της πόλης της Κέρκυρας έχει να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια ως προς τις τεχνικές παρεμβάσεις επί των κτηρίων του, αφού τα περισσότερα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι διατηρητέα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με συστήματα led, τα οποία αναβαθμίζουν και την ποιότητα του φωτισμού απαιτώντας συγκριτικά λιγότερη ενέργεια. Πάγιες εξάλλου είναι οι εντολές προς τις υπηρεσίες προκειμένου τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν οι συνθήκες απαιτούν κλιματισμό ώστε οι θερμοστάτες στα συστήματα κλιματισμού να βρίσκονται σε χαμηλότερη θέσητο χειμώνα και σε υψηλότερη θέση το καλοκαίρι. Παράλληλα σχεδιάζεται αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων ενώ υπάρχουν συζητήσεις με πανεπιστημιακά εργαστήρια που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη λύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Αλεξανδρούπολη

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με ενημερώσεις και συστάσεις σε υπαλλήλους εντός των δημοτικών κτιρίων, σε διευθυντές σχολείων για ορθή χρήση κλιματιστικών, με σβήσιμο των διακοσμητικών φωτιστικών σε οδούς (χωρίς ωστόσο αυτό να παρεμποδίζει τον επαρκή φωτισμό των δρόμων), ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα κλείνουν νωρίτερα τα φώτα σε χώρους με μηδενική κίνηση.

«Περιμένουμε την οργανωμένη διαχείριση που θα μας προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με αυτά που θα κάνουμε ως Δήμος. Παράλληλα με αυτές τις οδηγίες που αναμένουμε εμείς ήδη έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε τις εγκυκλίους που μας έρχονται από το αρμόδιο υπουργείο» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Ζαμπούκης. Όσον αφορά τις δυσκολίες που τυχόν θα υπάρξουν στην εφαρμογή τους, ο κ. Ζαμπούκης είπε πως «αυτές ενδεχομένως να εντοπιστούν στη μη δυνατότητα ελέγχου της χρήσης (των κλιματιστικών κλπ) από τους υπαλλήλους. Η ορθή χρήση αυτών εναπόκειται στην υπευθυνότητά τους». «Όλα είναι ατομική ευθύνη και υπευθυνότητα. Δοκιμαστηκαμε υγειονομικά θα χρειαστεί αν δώσουμε εξετάσεις και ενεργειακά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ημέρες των γιορτών ο κ. Ζαμπούκης είπε: «Σε σχέση με την υπόλοιπη δημόσια μείωση κατανάλωσης η δική μας ευθύνη και μεγάλη δοκιμασία θα είναι τα Χριστούγεννα. Ηδη ετοιμάζουμε μια συγκεκριμένη μελέτη ώστε και φωτισμένη να μείνει η πόλη αλλά και να μην κάνουμε κατασπατάληση. Φέτος από τις 2-7 πμ η πόλη δεν θα έχει χριστουγεννιάτικο φωτισμό όπως τις προηγούμενες χρονιές και γενικώς ετοιμάζουμε να δοκιμάσουμε και νέες προτάσεις σε σχέση με την χρήση φωτιστικών και λαμπτήρων που θα έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση».

Ήδη στον Δήμο Αλεξανδρούπολης εφαρμόζονται προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε LED από το 2020 όπου έχει καταγραφεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, εφαρμόζει φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους θέρμανσης ή ψύξης όπως με τη χρήση αντλίας θερμότητας μέσω της γεωθερμίας στο προθερμαντήριο του δημοτικού γηπέδου «Φώτης Κοσμάς», ενώ προχωρά και στη μετατροπή ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων τόσο του κλειστού γυμναστηρίου «Μ. Παρασκευόπουλος» όσο και 24 σχολικών κτιρίων μέσω του προγράμματος ΕΛΕΝΑ όπου σύντομα αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης)

Πελοπόννησος

Σε διαδικασία υλοποίησης των βασικών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου απ’ τους αρμόδιους Υπουργούς, βρίσκονται οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι περισσότεροι μάλιστα ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις πρώτες δράσεις, στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης. Όλοι οι δήμοι έχουν ορίσει τους υπεύθυνους των ενεργειακών υποδομών.

Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας – Αρκαδίας έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν γίνει συστάσεις να κλείνουν οι υπεύθυνοι τα φώτα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε υπηρεσίες και σε σχολεία, όταν αποχωρούν. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή, επενδύει πολλά και στην δημιουργία του φωτοβολταικού πάρκου.

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος μας τόνισε ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε ψύξη και θέρμανση στις εγκαταστάσεις του Δήμου, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες του για το πως θα λειτουργήσουν, ομαλά, τα σχολεία και το κολυμβητήριο της πόλης, λόγω του υψηλού κόστους στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. « Η θα μειώσουμε τον χρόνο λειτουργίας του κολυμβητηρίου ή θα το κλείσουμε τελείως» , είπε με έμφαση ο δήμαρχος.

Στο Άργος,
η ενεργειακή αναβάθμιση – μέσω του οδοφωτισμού – έχει ήδη εγκριθεί.

Στον ορεινό δήμο της Γορτυνίας Αρκαδίας, η δημοτική αρχή, προσπαθεί να πετύχει μείωση της κατανάλωσης, με τον δήμαρχο Ευστάθιο Κούλη, να στέκεται στην ολοκλήρωση της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και του οδοφωτισμού της μεγάλης αυτής περιοχής, στην προετοιμασία της μελέτης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», ενώ τονίζει και τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα ΤΑΠΤοΚ, αλλά και η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας που ετοιμάζεται.

Στην Κόρινθο, ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, μας ενημερώνει, ότι, υπάρχει σύμβαση για την τοποθέτηση λαμπτήρων led, σ’ όλο το δήμο, ενώ … τρέχουν μελέτες για το «Ηλέκτρα» και για άλλα κτίρια. «Ζήτησα απ’ το αρμόδιο Υπουργείο, να πάρει απόφαση, ώστε ο οδικός φωτισμός να προσαρμοστεί σε πραγματικά δεδομένα».

Στην Τρίπολη, τηρείται συγκράτηση κόστους, αναβαθμίζονται ενεργειακά, διάφορα σχολεία (Λεβίδι, Τεγέα, Κανδήλα), μπαίνουν φωτοβολταικά πάνελ (Μουσικό σχολείο Τρίπολης, 4ο κλπ), ενώ ο δήμος, σύντομα θα γίνει και παραγωγός ενέργειας.

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και ενεργειακής απόδοσης εισηγείται ο Δήμος Καλαβρύτων στο δημοτικό συμβούλιο για τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις που είτε του ανήκουν, είτε είναι μισθωμένα και χρησιμοποιούνται για τη στέγαση υπηρεσιών. Την παρουσίαση των μέτρων θα κάνει ο δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.

Ο στόχος για το Δήμο Καλαβρύτων είναι να καλύψει τη μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, χωρίς όμως οι παρεμβάσεις που θα κάνει να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων– σε μία ορεινή περιοχή όπως τα Καλάβρυτα- αλλά και να διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το πρώτο μέτρο, το οποίο ήδη έχει εφαρμόσει είναι η καταγραφή των δεδομένων, δηλαδή της κατανάλωσης και του κόστους ενέργειας συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Έχοντας λοιπόν τα πρώτα στοιχεία διαφαίνεται μία μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αυτό αποδίδεται και στα κτίρια που ανήκουν στο Δήμο κυρίως λόγω της παλαιότητας τους.

Η επόμενη κίνηση μετά την καταγραφή θα είναι η συντήρηση των υφιστάμενων παροχών στον τομέα της ενέργειας και της θέρμανσης, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Ουσιαστικά ο έλεγχος και η αντικατάσταση όλων των προβληματικών εγκαταστάσεων ψύξης και θέρμανσης σε όλα τα κτίρια του δήμου και τις υπηρεσίες θα εξοικονομήσουν ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει η καταγραφή και όλων των ενεργοβόρων κοινοχρήστων υποδομών σε πλατείες, δρόμους και αλλού, προκειμένου να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Εγκαταστάσεις οι οποίες λόγω της παλαιότητας τους αλλά και της αναγκαιότητας τους θεωρούνται πιο ενεργοβόρες είναι τα αντλιοστάσια ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου. Η πρόταση στις περιπτώσεις αυτές αφορά μία σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων με καινούργια αυτοματοποιημένα.

Η προσπάθεια να μειωθεί το κόστος αφορά και τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων. Ήδη ξεκίνησε πρόγραμμα αντικατάστασης του οδοφωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες τύπου led και από την έδρα του δήμου θα επεκταθεί σε όλα τα διαμερίσματα και τους οικισμούς. Ένα από τα κτίρια που λόγω παλαιότητας θεωρείται ενεργοβόρο είναι το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο και οι υπηρεσίες του, κάτι που όμως θα αλλάξει πολύ σύντομα το επόμενο διάστημα αφού αναμένεται η μεταφορά των υπηρεσιών του δήμου σε καινούργιο οίκημα.

Προτεραιότητα όλων είναι η συστηματοποίηση των μέτρων και της ανάγκης. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί με άξονα την ενεργειακή εξοικονόμηση για το Δήμο Καλαβρύτων βασίζεται σε μία πολυεπίπεδη συνεργασία και με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας συντονίζεται από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Πηνελόπη Δρακοπούλου. Όπως επισημαίνεται πάντως, σε καμία περίπτωση τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών, ούτε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στα ορεινά των Καλαβρύτων Αχαίας.

Βόλος

Σχέδια επί χάρτου και συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται καθημερινά στο μεγαλύτερο δήμο της Μαγνησίας, στο δήμο Βόλου στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας. Σε ένα δήμο που ήδη ο δημοτικός φωτισμός στο Πολεοδομικό του Συγκρότημα έχει αντικατασταθεί με λάμπες led και το όλο έργο διαχειρίζεται εργολάβος. Όμως εκτιμάται ότι και να μειωθεί ο δημοτικός φωτισμός το κέρδος δεν θα είναι ουσιαστικό, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των πολιτών από τη μη λειτουργία του τις βραδινές ώρες.

Για τον δημοτικό φωτισμό υπάρχουν σκέψεις να χαμηλώνει σε «νεκρές» ώρες η φωτεινότητα στο 60%-70%, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όπου τα φωτιστικά σώματα είναι νέας τεχνολογίας, αλλά όχι και στις δημοτικές ενότητες που δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Για να περιορίσει το κόστος ο δήμος τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κολυμβητηρίων και σχολείων, όμως πλέον οι εντάξεις σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα είναι περιορισμένες. Όπως τονίζει οικονομικό στέλεχος του δήμου Βόλου δυστυχώς η κυβέρνηση τους πέταξε το μπαλάκι και δεν φρόντισε να τους δώσει πόρους για να εντάξουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης παρά μόνο αποστέλλει εγκυκλίους συμμόρφωσης. «Πως αλήθεια θα πληρωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για γεωτρήσεις ύδρευσης, αντιλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς, γυμναστήρια, πισίνες. Πως να πιάσουμε το 10% που είναι ο στόχος για όλο το δημόσιο;»

Σημειώνεται ότι το κόστος λειτουργίας μίας από τις πισίνες του δήμου Βόλου φθάνει πλέον τα 40.000 ευρώ (ρεύμα και φυσικό αέριο για να θερμανθεί) και ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γ. Βλιώρας ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι είναι πιθανόν να κλείσει κάποια ή όλες τους χειμερινούς μήνες. Πάντως για τη λειτουργία των αθλητικών χώρων ο δήμος επεξεργάζεται ξεχωριστό σχέδιο με στόχο να μην κλείσουν και να μπορούν να λειτουργήσουν οι αθλητικοί σύλλογοι που τους χρησιμοποιούν. Κάθε χρόνο ο δήμος καταβάλλει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρικό ρεύμα, όμως με τα νέα τιμολόγιο αναμένεται το κόστος αυτό να αυξηθεί κατά σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγο καιρό σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είχε τονίσει ότι ο δήμος θα φροντίσει να εξασφαλίσει πόρους και για τον εορταστικό φωτισμό, για τον οποίο ήδη έχει προχωρήσει και σε νέες αγορές εορταστικών φωτιστικών, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, όμως τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο μέρα με τη μέρα.

Κως


Την ανάγκη να ενισχυθούν με επιπλέον πόρους οι δήμοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δηλώνουν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου δήμαρχοι των Δωδεκανήσων. Παράλληλα υποστηρίζουν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού στο προϋπολογισμό δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων ,λόγω αυξήσεων στις τιμές ενέργειας ,εμμένοντας στο αίτημα επιπλέον χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερα στο δήμο Κω, όπου το 2022 η δαπάνη ηλεκτροδότησης αναμένεται να υπερβεί τα 2 εκατ. ευρώ, (το 2021 άγγιξε το 1.660.733 ευρώ ) η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα τέλη ηλεκτροφωτισμού ούτε να σβήσει τον δημοτικό φωτισμό. Να σημειωθεί ότι το 2021 τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού μειώθηκαν κατά 50% στις κατοικίες και 20% στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα σχολεία και το κόστος λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και του διευρυμένου ωραρίου και παρά τις συζητήσεις που ξεκίνησαν σε άλλους δήμους για περικοπές, ο δήμαρχος της Κω Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε πως κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση.

Ήδη ο δήμος Κω έχει στραφεί στην νέα τεχνολογία και έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση 1.900 νέων ιστών ηλεκτροφωτισμού οι οποίες επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας ενώ ο δήμος Λέρου ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολικών κτιρίων προχωρώντας και σε μέτρα θωράκισης των κατοικιών και τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης

Ηγουμενίτσα

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει προχωρήσει σε δράσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, πολύ πριν παρουσιαστεί η ενεργειακή κρίση. Μέσα από την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ) του Δήμου, έχουν καθοριστεί οι προτεραιότητες ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων που προβλέπονται σε αυτό.

Ήδη από το 2015 αντικαθίστανται οι λαμπτήρες με LED, όπου είναι εφικτό, ενώ γίνεται πλέον και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Όλες οι μελέτες αναπλάσεων επίσης στοχεύουν προς την κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, όπως η χρήση βιοκλιματικών υλικών στο έργο «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων – Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων στην 1η Π.Ε.».

Ενδεικτικά τα έργα που υλοποιούνται είναι:

-«Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιριακού Συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου – 1ο Λυκείου» Π/Υ 1.753.157,83€, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
-«Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου» Π/Υ 999.998,00€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
-«Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Φωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας» Π/Υ 3.800.000,00€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
-«Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας» Π/Υ το οποίο χρηματοδοτείται από το Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020
-«Κατασκευή τριών Φωτοβολταικών Πάρκων (3 MW συνολικά) από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ)» Π/Υ 2.604.000,00€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
-«Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ» Π/Υ 2.849.278,20€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
-«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED KAI ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ» Π/Υ 277.500,00€ Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Italy 2014-2020

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήδη εκπονεί και νέες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αλλά και του υπόλοιπου δημοτικού φωτισμού. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας επίσης καταρτίζει έναν οδικό χάρτη με άμεσες δράσεις και παρεμβάσεις για περαιτέρω εξοικονόμηση ενεργειακής κατανάλωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς όμως να μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας αλλά και η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ωστόσο οι δυσκολίες που καλείται να παρακάμψει είναι μεγάλες και αφορούν κυρίως στην χρηματοδότηση αλλά και στη χρονική και γραφειοκρατική καθυστέρηση που απαιτούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ακόμη, καλείται ο Δήμος να προβεί σε καθορισμό διοικητικών υπευθύνων για κάθε υποδομή, όντας ήδη υποστελεχωμένος.

Άρτα


Εξετάζονται και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης, ώστε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει δημοτικό χρήμα, μπαίνει ο Δήμος Αρταίων ορίζοντας ενεργειακούς και διοικητικούς υπευθύνους για όλες τις Υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιχειρήσεις του. Έτσι, οι υπάλληλοι που επωμίζονται την προσπάθεια αυτή, με στόχο τη μείωση 10% της ηλεκτρικής ενέργειας, αναλαμβάνουν και μεριμνούν για:Την συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.
Τον καθορισμό εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (19ο Χειμώνα – 27ο καλοκαίρι).
Την απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
Την απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι σημαντική εξοικονόμηση θα προέλθει και από τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει ο Δήμος, όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά τύπου LED, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο Δημαρχείο, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων κλπ. Ενώ πρόκειται να προχωρήσει στην δημιουργία ενεργειακής κοινότητας και Φωτοβολταϊκού Πάρκου, όπου ο Δήμος θα είναι παραγωγός ενέργειας.

Στόχος είναι οι αυξημένες δαπάνες του χειμώνα που έρχεται να μην μετακυλιστούν στα δημοτικά τέλη και στους δημότες, κάτι που προφανώς θα είχε επίπτωση στους ήδη ζορισμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για αυτό εξετάζονται και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και σε άλλους χώρους, έστω με προσωρινό χαρακτήρα.

Ιωάννινα


Ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Στο Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα έχουν ήδη οριστεί ενεργειακοί υπεύθυνοι. Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξεταστούν όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων εκ μέρους του Δήμου ώστε να μην υπάρξει μετακύληση επιπλέον κόστους στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών από την αρχή του έτους και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 3 εκατομμύρια όταν για το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά ήταν 2,1 εκ.. Υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% περίπου στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά. Η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί σημαντικό.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχοντας στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2015 το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του με την προσαρμογή του στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων αυτών εκπονήθηκε η μελέτη: «Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ιωαννιτών», η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ήπειρος 2014-2020»,

Στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια αναλύονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων.

Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου, Λυκούργος Σκιαδόπουλος, Όλγα Ορφανίδου, Βασίλης Κούβαλης, Νίκη Παπαδούλα, Ελένη Μανώλη, Πίτσα Βερβέρογλου

Πηγη:ert.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ