Οι παραγωγοί αυτοί, αν µετά τον υπολογισµό των επόµενων πληρωµών το συνολικό ποσό πληρωµής τους είναι µεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του ∆εκεµβρίου 2022. Όπως προαναφέρθηκε λοιπόν το ποσό αυτό µειώνεται πλέον στα 150 ευρώ (το συγκεκριµένο µέτρο δεν εφαρµόζεται για γεωργούς των οποίων η έδρα της εκµετάλλευσης βρίσκεται
στα µικρά νησιά του Αιγαίου) κάτι που ίσως ωφελήσει κυρίως ετεροεπαγγελµατίες που απασχολούνται στον κλάδο του ελαιολάδου και της ελιάς µε λίγα στρέµµατα. Άλλωστε µετά την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, έως το 2026 όλες οι µόνιµες καλλιέργειες θα αµείβονται µε 27 ευρώ το στρέµµα. Οπότε από τις επιδοτήσεις θα αποκλείονταν οι έχοντες κάτω των 9 στρεµµάτων δένδρων θα αποκλείονταν (αν βέβαια δεν συµµετείχαν σε καµία δράση από το πρασίνισµα).
To στρατηγικό σχέδιο συγκεκριμένα αναφέρει:
Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή αμέσων ενισχύσεων, προ της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων για δεδομένο ημερολογιακό έτος, δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου (στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη), αφενός διότι οι εκμεταλλεύσεις εκεί είναι πολύ μικρές συγκριτικά με της ηπειρωτικής χώρας και αφετέρου αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα λόγω του νησιωτικού τους χαρακτήρα, αλλά και λόγω σοβαρών γεωγραφικών ή φυσικών περιορισμών. Για τα νησιά αυτά εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα («Ειδικά μέτρα για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου», Κανονισμός 229/2013 της ΕΕ).
Πηγή: agronews.gr