ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Γκέλη Ντηλιά: Ο Τζων Λένον μου χάρισε τον 3ο Έπαινο κοιτώντας τον

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:19:00 μ.μ. |
Το ποίημα του άρθρου που έλαβε 3ο Έπαινο Σατυρικής Ποίησης στον 22ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου είναι εμπνευσμένο από έναν τοίχο! 

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» (μουσική Μάνος Λοΐζος, στίχοι Κωστούλα Μητροπούλου), ένας τοίχος στη Πράγα έχει τη δική του ιστορία - διαμαρτύρεται, αντιστέκεται, κριτικάρει, διακηρύσσει και διαιωνίζει παγκόσμιες αξίες και ιδανικά.

Στις 8/12/80, ημέρα δολοφονίας του Τζων Λένον, ένα χέρι αγνώστου αποφάσισε να κάνει ένα graffiti με το πρόσωπο του star στη Πράγα, σε μια χώρα όπου η ελευθερία του λόγου και πολλές άλλες ήταν απαγορευμένες. Εκείνο το πρωί όσοι βγήκαν για τη καθιερωμένη τους βόλτα, 400 μέτρα αριστερά από τον στενότερο δρόμο της πόλης, έμειναν έκθαμβοι με αυτό που αντίκρυσαν. Επάνω του απλωμένα με μπογιά και απελευθερωμένα βρισκόταν όσα σκέφτονταν και έπνιγαν μέσα τους. Το πρόσωπο του πολιτικού ακτιβιστή που έτσι και αλλιώς ήταν διάσημο, αποτέλεσε πλέον πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών που μέχρι σήμερα πάνε για μια selfie μαζί του.

Οι Αρχές εκείνης της εποχής όσο και αν προσπάθησαν να φιμώσουν τα μηνύματα του τοίχου σβήνοντάς τα, αυτά με μαγικό τρόπο ζωντάνευαν την επόμενη ξανά και ξανά, σε πείσμα του καθεστώτος. Ο τοίχος γεμάτος συμβολισμούς και ενέργεια έδωσε βήμα έκφρασης και διεξόδου στην καταπίεση των πολιτών. Ακόμη και κατά την απαγόρευση συναθροίσεων ο τοίχος αποτέλεσε σημείο ανυπακοής και αντίστασης.

Ο Τζων Λένον, παιδί εργατικής τάξης, μεταπήδησε στην ελίτ μέσα από την τέχνη του. Με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, συγκρουσιακός και ανένδοτος, κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τη διάλυση των Beatles εξαιτίας της σχέσης του με τη Yoko Ono. Αξιώθηκε τη συγχώρεση όσων ενόχλησε (ήπια έκφραση) και λατρεύεται ως Άγιος για τη μουσική προσφορά και τα ειρηνιστικά ιδανικά του. Imagine και Give Peace a Chance, δυο τραγούδια του που ακούγονται και θα ακούγονται σε πορείες διαμαρτυρίας παγκοσμίως.

Τέσσερις σφαίρες πισώπλατα από χέρι ψυχασθενή θαυμαστή του, στέρησαν τη ζωή στο είδωλο που αν ζούσε σίγουρα θα είχε δώσει περισσότερα. Προσωπικά, δεν υπήρξα θαυμάστρια της μουσικής των Σκαθαριών. Την έβρισκα και τη βρίσκω απλοϊκή σε σύγκριση με άλλες μπάντες της εποχής τους. Υποκλίνομαι όμως στον Λένον που τόλμησε να ζήσει με τρόπο επαναστατικό (Bed-ins for Peace και Sit In διαμαρτυρίες) και έτσι πέρασε στην αιωνιότητα.

Η αγιοποίηση του Τζων Λένον

Το πρόσωπό του ζωγραφισμένο

ως τουριστική ατραξιόν

σε ψυχεδελικό τοίχο της Πράγας

γονατίζει με ευλάβεια επισκέπτες και περαστικούς

που τυγχάνουν ρομαντικοί, επαναστάτες ή φαντασιόπληκτοι.

Εξαγνισμένος από γήινα πισωγυρίσματα,

ειρηνοποιός και πάμπλουτο πρώην μέλος εργατικής τάξης,

είναι πια πιο δυνατός κι από τον μύθο

πιο κόντρα κι από ήρωα,

συγχωρέθηκε ως και από τα μέλη της μπάντας του

και αγιοποιήθηκε.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ