Ο ισχυρός σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης δημιουργεί προβληματισμό και επιφυλακτικότητα στους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε τις πρωινές ώρες χθες με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.
Το άγνωστο ρήγμα που έδωσε αρχικά τα 4,8 Ρίχτερ και χθες το βράδυ τα 5 Ρίχτερ είναι σε διέγερση ενώ εξαιτίας του χαμηλού σεισμικού ιστορικού της περιοχής η επιστημονική κοινότητα ζητά χρόνο προκείμενου να συγκεντρώσει περισσότερα σεισμικά δεδομένα για να δει ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή εάν πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών κάτι το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για μέρες.
Οι κάτοικοι των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου κοιμήθηκαν με το φόβο των μετασεισμών ενώ από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια. Με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια.
«Με τον νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία« ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης,ο οποίος το πρωί της Τετάρτης δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί περισότεροι από 80 μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έδειξε προβληματισμένος αναφέροντας στο protothema.gr: «Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δωσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια του φαινομένου».
«Όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή είναι θετικό» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Λέκκας.
O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco, αναφερόμενος στον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ έγραψε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψα, "ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία". Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι εάν είχαμε μόνο τα 4,8 Ρίχτερ χθες, αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. «Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα όπως είχε αναφέρει στο protothema.gr χθες ο κ. Παπαδόπουλος ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε «προαναγγελθεί» από σεισμούς μικρότερης έντασης που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες και για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το ιστορικό του τελευταίου διμήνου. Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει σημαντικό σεισμικό ιστορικό αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει μιας και ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο.
«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με πολλούς σεισμούς με μικρότερα μεγέθη με τον μεγαλύτερο να γίνεται χθες 28 Νοεμβρίου με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ. Άρα ο πρωινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ θα έλεγα ότι «προαναγγέλθηκε» από μια σειρά σεισμών οι οποίοι κράτησαν για δυο μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψιν μας εμείς οι επιστήμονες αυτό το ιστορικό του τελευταίου διμήνου για να δούμε εάν ο 4,8 είναι ο κύριος ή όχι. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να έχουμε μια πιο κατασταλαγμένη άποψη».
Όσον αφορά το σεισμικό ιστορικό της περιοχής ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας».
Ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε στο protothema.gr ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. «Δεν είναι μια περιοχή με σεισμικό ιστορικό. Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν φαίνεται με τα δικά μου στοιχεία να είναι μεγάλο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για λίγες ημέρες. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 Ρίχτερ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι για χρόνια και μέχρι χθες η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.
«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» ανέφερε στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί προερχόμενοι από το ίδιο επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφου ήταν άγνωστο μέχρι τους χθεσινούς σεισμούς.