ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Άργους Μυκηνών τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου

Κατάθεσή στεφάνου
Τιμάμε και φέτος τους ηρωικούς αγωνιστές και τα θύματα της ηρωικής εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα οράματά τους για Δημοκρατία, ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι πάντα διαχρονικά και επίκαιρα.

Την (15/11/2022) έγινε κατάθεση στεφάνου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (Π.Ο.Π.Σ.) στο χώρο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
Το Πολυτεχνείο σύμβολο και προπύργιο της Δημοκρατίας 

“Ύμνος στον Ιερό Λόχο” του δεύτερου εθνικού μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου 

Άς μη βρέξει ποτέ 
το σύννεφον, και ο άνεμος 
σκληρός ας μή σκορπίση 
το χώμα το μακάριον 
που σας σκεπάζει. 

Ας το δροσίση πάντοτε 
με τ’ αργυρά της δάκρυα 
η ροδόπεπλος κόρη· 
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ’ άνθη. 

Ω γνήσια της Ελλάδος 
τέκνα· ψυχαί που επέσατε 
εις τον αγώνα ανδρείως, 
τάγμα εκλεκτών Ηρώων, 
καύχημα νέον· 

σας άρπαξεν η τύχη 
την νικητήριον δάφνην, 
και από μυρτιά σας έπλεξε 
και πένθιμον κυπάρισσον 
στέφανον άλλον. 

Αλλ’ άν τις απεθάνη 
δια την πατρίδα, η μύρτος 
είναι φύλλον ατίμητον 
και καλά τα κλαδιά 
της κυπαρίσσου. 

Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε τη μεγάλη επέτειο του θρυλικού «ΟΧΙ» του 1940 στον φασισμό του ψευδοκαίσαρα της Ρώμης Μουσολίνι. Με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, γιορτάζουμε το ΟΧΙ στο νέο εσωτερικό φασισμό των ψευδοσωτήρων δικτατόρων της 21ης Απριλίου 1967. 

Η σημερινή γιορτή για το Πολυτεχνείο είναι μια σεμνή τελετή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την ελεύθερη έκφραση. Είναι ένας ύμνος για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δημοκρατία, μία λέξη πέρα ως πέρα ελληνική, που ανατρέχει στην αρχαία κοιτίδα, στον χρυσό αιώνα του Περικλή, στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. 

Αντίθετα, δικτατορία σημαίνει την στρατοκρατούμενη εξουσία, την επιβολή με τη βία των όπλων και την κατάργηση της ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας. Γι’ αυτό η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει σε όλους τους Έλληνες που τιμούν τους αγωνιστές, που έδωσαν το αίμα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταξίωση της Δημοκρατίας. Το Πολυτεχνείο ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. 

Οι φοιτητές μαζί με την ομόθυμη συρροή του λαού όλων των πολιτικών παρατάξεων με ουρανομήκεις ζητωκραυγές και συνθήματα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, κατόρθωσαν να ενώσουν όλους τους Έλληνες στο άκουσμα: «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, εδώ ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων». 

Οι νέοι σκυταλοδρόμοι στήσανε γλέντι στης λευτεριάς το σταυροδρόμι. Ένα νέο Δραγατσάνι με άλλο πρόσωπο, αλλά με τα ίδια υψηλά ιδανικά για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Η ίδια σπουδάζουσα νεολαία να δίνει τη ζωή και το αίμα της όχι στο Δραγατσάνι, αλλά στις σιδερένιες πύλες του Ελληνισμού. 

Με τη μεγάλη διαφορά ότι στο Δραγατσάνι οι νέοι θυσιάζονται για την ελευθερία πολεμώντας τον Τούρκο, ενώ στο Πολυτεχνείο πέφτουν κάτω από τη βία και απερισκεψία των φαύλων δικτατόρων. Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν στο Πολυτεχνείο. 

Δημοσιογράφοι και λογοτέχνες βρέθηκαν στο πλευρό φοιτητών και λαού, ενημέρωναν τη νύχτα του θανάτου και του αίματος τη διεθνή κοινή γνώμη για τα χιτλερικού τύπου πλήγματα ενάντια σε άοπλους φοιτητές και πολίτες αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Παγκόσμιο Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη των λαών). Με αυτόν τον τρόπο κι άλλους πολλούς είχε κατορθωθεί η απόλυτη απομόνωση παγκοσμίως των δικτατόρων. 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 θα μείνει ορόσημο στους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας μας για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Πόσο σοφά αποδεικνύονται τα λόγια του ιστορικού της αρχαιότητας Ηροδότου, όταν έλεγε: «Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, καμία δύναμη δεν είναι ικανή να τους νικήσει». 

Η γνωριμία με τα γεγονότα και η βαθύτερη μελέτη τους από τη σημερινή νεολαία της πατρίδας μας είναι επιτακτική ανάγκη. Επιβάλλεται να στρέψουμε ευλαβικά τη σκέψη μας στους μεγάλους νεκρούς του Πολυτεχνείου, που έδωσαν το αίμα τους, έχοντας μόνο δίπλα τους την πίστη για τη λευτεριά. 

Είναι χρέος μας σήμερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ως λαός και ως έθνος, να φυλάξουμε την ομοψυχία του λαού μας και την προσήλωσή μας στα ιδανικά της φυλής μας. Δίκαια λοιπόν ανήκει η ευγνωμοσύνη του Έθνους μας, η τιμή και η δόξα στους ήρωες της πρόσφατης ιστορίας μας. 

Έχουμε χρέος οι σημερινοί Έλληνες να διατηρούμε διαχρονικά στη μνήμη μας την ευγνωμοσύνη, την τιμή και τη δόξα των ηρώων της πρόσφατης ιστορίας μας, αφού κατά τον ανώνυμο λαϊκό ποιητή: 

«Η μνήμη στήνει τη γιορτή για το Πολυτεχνείο, 
που οι φοιτητές με τον λαό το κάνανε μνημείο. 
Και σεις παιδιά που θέλετε τη χώρα να τιμάτε, 
μα και αυτή να σας τιμά, δεν πρέπει να ξεχνάτε. 
Εκείνον τον ξεσηκωμό του εβδομήντα τρία, 
που νέους δρόμους χάραξε για τη Δημοκρατία» 

Του Λινάρδου Ερμόλαου, Γεν. Γραμματέα της ΠΟΠΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ