V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να οδηγήσει στον τάφο της Κλεοπάτρας (βίντεο)

βασίλισσα της Αιγύπτου
Μία σήραγγα σκαλισμένη στο βράχο ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο Μεγάλο Ναό Ταπόσιρις, γνωστό και ως «Μεγάλο Ναό του Όσιρι», που ενδέχεται να οδηγεί στον χαμένο τάφο της φαραώ Κλεοπάτρας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η σήραγγα, που χαρακτηρίζεται «γεωμετρικό θαύμα», έχει μήκος περισσότερα από 1500 μέτρα και ύψος περίπου δύο μέτρων και παραπέμπει στην Σήραγγα του Ευπάλινου, στη Σάμο -το περίφημο Ευπαλίνειο Όρυγμα- που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της μηχανικής στους κλασικούς χρόνους.

Η αρχαιολόγος Κάθλιν Μαρτίνεζ, του πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο, εδώ και μία δεκαετία δηλώνει πεπεισμένη ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, έχει ταφεί στο ναό και η σήραγγα μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη του τάφου. Ο ναός βρίσκεται κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Αλεξάνδρεια.

Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει μία πιθανοτητα να βρίσκεται εκεί θαμμένη η Κλεοπάτρα και εφόσον βρεθεί η σορός της βασίλισσας θα πρόκειται για «την πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μετά την αυτοκτονία του Μάρκου Αντωνίου, που ήταν συνέπεια της ήττας από τον Οκτάβιο, ακολούθησε και η αυτοκτονία της Κλεοπάτρας, η οποία όμως είχε φροντίσει να δώσει σαφείς και λεπτομερείς εντολές για την ταφή τους.

Η Μαρτίνεζ έχει δηλώσει στο National Geographic ότι «η Κλεοπάτρα είχε διαπραγματευτεί με τον Οκτάβιο για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο… (καθώς) ήθελε να ταφεί μαζί του για να ζωντανέψει τον θρύλο της Ίσιδος και του Όσιρι».

«Η σημασία της θρησκείας του Όσιρι είναι η εξασφάλιση της αθανασίας», τόνισε η Μαρτίνεζ, προσθέτοντας ότι «μετά τον θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο με έναν άλλον τρόπο ύπαρξης, ώστε να ζούσαν μαζί στην αιωνιότητα».

Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο μετά την ανακάλυψη της σήραγγας που είναι σκαλισμένη στην πέτρα και βρίσκεται περίπου 13 μέτρα κάτω από τον ναό.

Οι εκσκαφείς εντόπισαν μέρος της σήραγγας που βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα και μεγάλο αριθμό κεραμικών αγγείων στη λάσπη, όπως και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο Μεγάλος Ναός του Ταπόσιρι ίσως να σκεπάστηκε από τα νερά της θάλασσας μετά από τους 23 μεγάλους σεισμούς που έγιναν στην αιγυπτιακή ακτή μεταξύ 320 και 1303 μετά Χριστόν.
Ο συγκλονιστικός και τραγικός έρωτας της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου

Μέσα στο ναό βρέθηκαν επίσης σημαντικά τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων νομίσματα με τις μορφές και τα ονόματα της Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως και ακέφαλα αγάλματα και αγάλματα της Ίσιδος.

Η Κλεοπάτρα κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 51 ως το 30 προ Χριστού. Έγινε βασίλισσα της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΧΙΙ. Ήταν τόσο δημοφιλής που θεωρήθηκε κόρη του Ρα, του θεού Ήλιου για τους αρχαίους Αιγύπτιους.

Ερωτεύτηκε σφοδρά τον Μάρκο Αντώνιο, που ήταν ο αρχιστράτηγος του Ιουλίου Καίσαρα, αλλά ο Αντώνιος υποχρεώθηκε να παντρευτεί την αδελφή του Οκτάβιου για να συνάψει πολιτική συμμαχία μαζί του. Ωστόσο αμέσως μετά τον γάμο ο Αντώνιος εγκατέλειψε την σύζυγό του και έσπευσε στο πλευρό της Κλεοπάτρας, καθώς δεν μπορούσε να ζήσει μακριά της.

Σύμφωνα με τον Οκτάβιο, ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα παντρεύτηκαν, παραβιάζοντας τον αυστηρό ρωμαϊκό νόμο που απαγόρευε στους Ρωμαίους να παντρεύονται ξένες. Με βάση αυτή την εκδοχή ο Οκτάβιος κήρυξε τον πόλεμο κατά της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου και τους νίκησε και τους δύο.

Για να μην πέσουν στα χέρια των Ρωμαίων, η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε χτίσει για τον εαυτό της και η εξαφάνισή της προκάλεσε φήμες ότι είχε αυτοκτονήσει. Ο Μάρκος Αντώνιος θεωρώντας ότι η βασίλισσα είχε αυτοκτονήσει λόγω της ήττας από τον Οκτάβιο, έβαλε τέλος στη ζωή του με ένα σπαθί και ξεψύχησε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η Κλεοπάτρα όταν είδε τον αγαπημένο της νεκρό, αυτοκτόνησε αφήνοντας να την δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι, που βρισκόταν σε ένα καλάθι με σύκα. Το τραγικό τέλος της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου γράφτηκε στις 12 Αυγούστου, στο έτος 30 προ Χριστού.

Ο Οκτάβιος επέστρεψε νικητής στη Ρώμη όπου στέφθηκε αυτοκράτορας, ενώ η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος ετάφησαν στην Αίγυπτο και οι τάφοι τους μπορεί να βρίσκονται εκεί όπου οδηγεί η σήραγγα που μόλις ανακαλύφθηκε, κοντά στην Αλεξάνδρεια.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ