ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Προσφυγή κατά της ΡΑΕ για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:24:00 μ.μ. | |
SOS MAINALO
Το πολύ σοβαρό θέμα με τις 70 ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο συζητήθηκε εκτενώς στο περιφερειακό συμβούλιο. Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία< αφού υπήρξε διχογνωμία για το περιεχόμενο της τελικής πρότασης.

Στην αρχή, η περιφερειακή σύμβουλος Τζένη Δημητρακοπούλου υπογράμμισε ότι η «Αρκαδία έχει δώσει επί 50 χρόνια ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, ενώ αναρτήθηκε με πόση υπεροψία δεν λαμβάνονται υπόψην οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του περιφερειακού και των δημοτικών συμβουλίων.

Στο Μαίναλο των χιλιάδων επισκεπτών θα εγκατασταθούν εκεί οι ανεμογεννήτριες εκεί; Για ανάπτυξη; Έχουμε ανάπτυξη.

Ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους, τώρα. Όχι στο επόμενο στάδιο του έργου.»

Ο Γιώργος Μπουντρούκας, επιχειρηματίας στο Μαίναλο τόνισε ότι «δεν είμαστε κατά σε όλες τις ΑΠΕ, αλλά κατά της διαδικασίας τοποθέτησης και κατά των σημείων που τοποθετούνται. Εδώ και 20 χρόνια έχουν αναπτυχθεί επιχειρήσεις και έχουν κάνει τα Μαίναλο έναν πόλο έλξης για την Αρκαδία. Έρχεται μία «πράσινη ανάπτυξη» που αναιρεί την ήπια ανάπτυξη και τον τουρισμό. Αυτό που γίνεται είναι ένα έγκλημα. Όχι ανεμογεννήτριες στο έμβλημα της Αρκαδίας που είναι το Μαίναλο και το Λύκαιο.»

Ο Πρόεδρος του ΕΟΣ κ. Κακαρίκος τόνισε ότι «μερικές φορές οι αγώνες μας είναι μάταιοι. Ο ΕΟΣ δραστηριοποιείται στο βουνό από το 1960. Τα μονοπάτια είναι 300 χιλιόμετρα, η ανάπτυξη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Που είναι η Μυθική Αρκαδία; Που είναι τα τοπόσημα του 1821; Θα βάλουμε τις ανεμογεννήτριες και θα ντρέπονται οι ξένοι να έρχονται εδώ. Το χιονοδρομικό είναι πόλος έλξης για όλη την παραμαινάλια περιοχή. Αν μπουν οι ανεμογεννήτριες σε αυτές τις θέσεις, το μικρόκλιμα θα χάσει και δεν θα ρίχνει χιόνια στο Χιονοδρομικό.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας κ. Μανώλης Σκαντζός τόνισε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτή την αίθουσα. Κανείς δεν είναι θετικός για ανεμογεννήτριες στα συγκεκριμένα σημεία. Είμαστε όλοι αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι «δημιουργείται ένα μεγαθήριο πάνω στο Μαίναλο. Η αδειοδότηση παραγωγού από τη ΡΑΕ σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρει μέρος στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ορίσουμε μια επιτροπή που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ και τον Υπουργό Περιβάλλοντος για να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Δεν θα δεχτούμε καμία χωροθέτηση άλλων ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό σχέδιο. Το Menalon Trail μας φέρνει βραβεία και μας κάνει γνωστούς ανά τον κόσμο.».

Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι «όσοι είχαν αυταπάτες ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η πράσινη μετάβαση είναι καλό, νομίζω ότι πρέπει να προσγειωνόσαστε απότομα. Έχουμε ακόμα 150 ανεμογεννήτριες στον Πάρνωνα. Έχουμε και καινούργιο φρούτο. Την αδειοδότηση αποθήκευσης ενέργειας στη Δόριζα, στην Παλαιόχουνη, πήρε άδεια και η ΤΕΡΝΑ. Το δίκαιο θα κριθεί στους δρόμους. Είναι προς τιμήν του Γιώργου Πουλοκέφαλου που μπήκε μπροστά στο Ζάρακα και μπαίνει και τώρα μπροστά. Καλούμε σε αγωνιστική συνάντηση στη Στέμνιτσα.»

Ο Θανάσης Πετράκος είπε ότι «επειδή είναι πολλά τα λεφτά για τους μεγαλοκαρχαρίες, δεν φτάνει μόνο να λέμε όχι, αλλά χρειάζονται ενέργειες για να αποτραπεί η πλήρης καταστροφή του Μαινάλου και όχι μόνο. Με το πρόσχημα του πολέμου στην Ουκρανία, πάνε να περάσουν τα πάντα. Πρέπει να υπάρξει και μία επιτροπή που θα πάει στη ΡΑΕ και στην Κυβέρνηση.»

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είπε ότι «είμαι αναφανδόν υπέρ των ΑΠΕ. Στη χώρα μας δεν έχουμε κοινωνική συμμετοχή για τη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ούτε την προστασία της φυγής. Δεν υπάρχει χωροταξικό. Δεν υπάρχει ούτε διαφάνεια. Μιλάμε για μία κατάσταση χύμα. Πρέπει να απαιτούμε ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ σωστά, χωρίς να προκαλέσουν βλάβες. Λέω όχι για συγκεκριμένους λόγους. Πρόκειται για αρπαχτές που θα σαπίσουν πάνω στα βουνά».

Ο Παναγής Κάτσαρης είπε ότι «αυτές οι τεράστιες ανεμογεννήτριες προωθούνται από το σύστημα διότι τα κλεφτά θα επιστρέψουν στη Γερμανία. Δεν θα μπορούσαν να επιδοτηθεί το οικιακό φωτοβολταϊκό σε χιλιάδες σπίτια, για να βγάζει ένα μεροκάματο ο πολίτης; Αν θέλετε να μην έρθουν οι μπουλντόζες και ξεκοιλιάσουν τα βουνά σας, θα πρέπει να αγωνιστείτε».

Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας μίλησε για έγκλημα της ΡΑΕ και δήλωσε αγανακτισμένος διότι χτυπιέται η Αρκαδία και το Μαίναλο. «Να παλέψουμε να μην γίνει το Μαίναλο ένα κουφάρι. Είναι και το Λύκαιο. Το βασικό είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Δίκαια αντιδρούν και οι κάτοικοι της Δόριζας. Να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή».

Ο Γιώργος Ρουμελιώτης είπε ότι «Το Μαίναλο κινδυνεύει άμεσα, θα νεκρώσει όλη η περιοχή. Όχι ξεκοίλιασμα στο Μαίναλο. Όλα στη λογική της κονόμας. Και οι κυνηγοί είναι ενάντια στο θέμα αυτό. Ο κ. Περιφερειάρχης να πάρει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για το θέμα αυτό στις 5 Δεκεμβρίου. Δηλώνω κατηγορηματικά αντίθετος στο ιστορικό αυτό βουνό».

Η Ντίνα Νικολάκου είπε ότι «είναι πολύ καλή συγκυρία ότι έρχεται ο κ. Πρωθυπουργός. Τι θα πει ο κ. Κικίλιας που θα είναι μαζί του για τον τουρισμό του Μαινάλου; Τι θα πει ο Υπουργός Περιβάλλοντος; Συγχαρητήρια στην κυρία Δημητρακοπούλου για την άμεση παρέμβασή της στο θέμα.»

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος είπε ότι «αν θέλουμε και για το Μάιναλο να κάνουμε κάτι, πρέπει να το παλέψουμε. Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού να γίνει μια παρέμβαση στον κ. Μητσοτάκη. Να αντιδράσουμε τώρα, όσο μπορούμε».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι «είμαστε σαφώς υπέρ των ΑΠΕ και προφανώς πρέπει να στηρίξουμε τα πολλά χρήματα που έχουν δοθεί για το Μαίναλο να διαφυλαχθεί η ανάπτυξη της περιοχής. Να αποφασίσουμε ομόφωνα αρνητικά για την απόφαση της ΡΑΕ και να ζητήσουμε να προχωρήσει το χωροταξικό των ΑΠΕ και της περιβαλλοντικής μελέτης για το Μαίναλο.»

Ο Δημοσθένης Δρούγκας είπε ότι «βιάζεται η φύση της χώρας για να γεμίζουν οι τσέπες κάποιων. Δεν είχε να κάνει με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία με άλλες περιφέρειες. Θα κολώσουν μόνο με μαζικές αντιδράσεις.»

Ο Γιάννης Κελλάρης είπε ότι «χρειάζεται αγώνας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Το δίκιο θα κριθεί στον αγώνα και όχι στον καναπέ.»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «δεν είμαστε γενικώς κατά των ΑΠΕ. Πρέπει να πάμε σε καθαρή ενέργεια, να απεμπλακούμε από τον άνθρακα. Χρειαζόμαστε απάτητα βουνά και χωροταξικό σχέδιο. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε το ιστορικό βουνό και θα θέσουμε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο. Θα αναλάβουμε το κόστος για τις νομικές ενέργειες που θα γίνουν. Δεν μπερδεύουμε το Μαίναλο με τη Δόριζα. Είναι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Εμείς δεν μετέχουμε σε επιτροπές. Εμείς είμαστε περιφερειακή αρχή.»

Ακολούθησε ψηφοφορία για την πρόταση της περιφερειακής αρχής και της κινής πρότασης των άλλων παρατάξεων.

Η πρόταση της περιφερειακής αρχής που διατύπωσε ο κ. Νίκας απορρίφθηκε αφού υπερψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Περιφερειάρχη (σύνολο 15).

Η κοινή πρόταση των άλλων παρατάξεων εγκρίθηκε, αφού υπερψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων Τατούλη, Δέδε, Γόντικα, Πέτρακου, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη (σύνολο 17).

Η κοινή πρόταση προβλέπει προσφυγή κατά της ΡΑΕ για το Μαίναλο και αντίστοιχες ενέργειες για τη Δόριζα. Επίσης, προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Πορβλέπει διαπαραταξιακή επιτροπή και συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων και παράσταση στον Πρωθυπουργό στις 5 Δεκεμβρίου στην Τρίπολη. Το Συμβούλιο ζητά να υπάρξει ένα σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ