Αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα έγινε ισχυρός σεισμός, που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη βορειοδυτική Τουρκία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 50 άνθρωποι. Το δίκτυο CNN Türk μετέδωσε ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν πήδηξε από παράθυρο από τον πανικό του.
Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή για σημαντικές καταστροφές. "Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τους ελέγχους μας στα χωριά γύρω από την Γκολιάκα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, μόνον ορισμένοι αχυρώνες καταστράφηκαν σε αυτά τα μέρη", υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού στο TRT Haber.
Ωστόσο, προκλήθηκαν ζημιές σε κάποια κτίρια στην επαρχία Ντουτζέ, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της γείτονος, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.
Σύμφωνα με την τουρκική Πολιτική Προστασία (AFAD), η δόνηση είχε μέγεθος 5,9 βαθμών. Όμως, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) υπολόγισε ότι ήταν ισχύος 6,1 βαθμών και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) 6.
Ο σχεδόν επιφανειακός σεισμός είχε εστιακό βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων και επίκεντρο 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας.
Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD. Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν.
Ξύπνησαν μαύρες μνήμες
Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη.
Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη (Ιζμίρ), στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους.
Τον Ιανουάριο του 2000, σεισμός 6,8 βαθμών έπληξε την Ελαζίγ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους.
Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ.
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων.