ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Καιρός: Πότε θα έρθει το πρώτο κρύο του 2023 - Τι λένε οι μετεωρολόγοι;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:02:00 μ.μ. | |
Κρύο
Οι μετεωρολόγοι συμφώνησαν: Η φετινή Πρωτοχρονιά θα είναι οι θερμότερη, ενώ οι πρώτες μέρες του 2023 αναμένεται να κυλήσουν με καλό καιρό και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη και τα Χριστούγεννα. 

Την ίδια ώρα, όμως, τις ΗΠΑ «χτυπά» ένας ανελέητος, φονικός χιονιάς που ευθύνεται για πολλές δεκάδες θανάτους τα τελευταία 24ωρα. Και παρότι τα νέα είναι καλά για τον καιρό, δεν λείπει η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή.

Πότε όμως θα έρθει και το πρώτο «ψυχρό κύμα» στην Ελλάδα για το 2023, αλλά και για τον φετινό χειμώνα; Όλα δείχνουν πάντως, πως μέχρι και το τριήμερο των Φώτων δεν φτάνει κάποια κακοκαιρία που θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για τον καιρό.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι και ποιες είναι οι προβλέψεις τους:

Σάκης Αρναούτογλου: Εναρμόνιση του καιρού μετά τις 11-13 Ιανουαρίου

Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά εκτιμά ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 ότι θα αλλάξει ο καιρός και τα «εναρμονιστεί» με το ημερολόγιο, δηλαδή με τον χειμώνα. Έγραψε στο Facebook χαρακτηριστικά:

«Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης! Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοιπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της! Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της! Μια αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο "ψιθυρίζουν" κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη!!!»

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Ατμοσφαιρικό βουνό» εμποδίζει τις κακοκαιρίες


Ο μετεωρολόγος του Open εξήγησε πως «υπάρχει ένα αντικυκλωνικό πεδίο όπως λέμε στη μετεωρολογία, δηλαδή πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, ένα ατμοσφαιρικό βουνό, που στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια και χαρίζει πολύ καλές ημέρες, που θυμίζουν πιο πολύ Άνοιξη, παρά χειμώνα».

Στην Αττική σήμερα υπάρχει αυξημένη υγρασία το πρωί και περιορισμένη ορατότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «συνθήκες που οδηγούν σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα». «Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή», συστήνει ο μετεωρολόγος.

Για τον καιρό μέχρι την Πρωτοχρονιά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε:

«Θα διατηρηθεί ο ήπιος καιρός μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τις πρώτες ημέρες του χρόνου. Στον χάρτη των βροχοπτώσεων όμως, παρατηρούνται κάποιες βροχές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προς το νότιο, νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς όμως να προβληματίσουν και να χαλάνε το ανοιξιάτικο καιρικό σκηνικό».

Λέκκας: Πιθανή μια πολική βόμβα και στην Ελλάδα


«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει τις ακραίες συνθήκες και τον φονικό χιονιά στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σημείωσε, πως δεν είναι απίθανο να έρθει και μια «πολική βόμβα» στη χώρα μας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα».

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο κ. Λέκκας επισήμανε:


«Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ