Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή κινητοποίησαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.
Επιστημονικές οργανώσεις, Ο.Τ.Α., Προσφυγικές Ενώσεις και Σωματεία, Μουσεία, κ.ά., δημιούργησαν ένα πλούσιο πλέγμα εκδηλώσεων οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύτηκαν από εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσίαση τεκμηρίων, προσώπων και εμπειριών, συμπληρώνοντας το ήδη εξαιρετικό υλικό που διαθέτουμε για το μεγάλο ιστορικό γεγονός.
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρωτοστάτησαν σε πυκνές και ευρηματικές εκδηλώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασαν αρχειακές έρευνες με εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία. Το 3ο ΓΕΛ Άργους ανήκει στην ομάδα των σχολικών μονάδων που διοργάνωσαν ένα εξαιρετικά ποιοτικό διήμερο εκδηλώσεων και κυρίως συνέβαλαν με την επεξεργασία ενός αρχειακού υλικού στη διάσωση ενός πολύτιμου αρχείου και στην γενικότερη έρευνα για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης. Η διήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, γεγονός που επέτρεψε τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων με βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και χορό από τα νέα παιδιά του ΛΕΑρ. και με τη φροντίδα του καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, ψάλτη και χοράρχη, Ιωάννη Χαβιαρλή.
Μια από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις του διημέρου ήταν η προβολή του βίντεο που είχε επιμεληθεί η Χριστίνα Σιδέρη καθώς με την ερευνητική της φροντίδα ανακαλύφθηκε ένα ημερολόγιο αιχμαλωσίας του Δημ. Αρμενακέλη του οποίο το μνήμα βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παναγίας του Άργους. Εκτός από το χειρόγραφο, ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκε στο βίντεο αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την αξία της έρευνας και κυρίως την αξία της σχολικής έρευνας. Αυτό και μόνο αποτελεί μια από τις καλύτερες συμβολές στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο των εκδηλώσεων είναι η παρουσία νέων ερευνητών και μάλιστα σε θέματα δύσκολα όσο και ενδιαφέροντα. Η Ευαγγελία Κώρου, μια νεαρή φιλόλογος, μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα της έρευνας για τη θέση και την εργασία των γυναικών προσφύγων με έμφαση στην πραγματικότητα της Ν. Κίου. Ενώ ο Μάριος Καραχάλιος παρουσίασε τη μικρασιατική παραδοσιακή μουσική με έμφαση στο ρεμπέτικο και ξεσήκωσε το νεανικό κοινό με το κανονάκι του. Ένας ταλαντούχος μουσικός με τον οποίο συνεργαστήκαμε στην Κόρινθο στην παρουσίαση αφιερώματος για την Ρόζα Εσκενάζυ μαζί με άλλους μουσικούς οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στο διήμερο του 3ου ΓΕΛ (Βασίλης Καλαγκιάς….).
Σημαντική, τέλος, η συμμετοχή μιας ομάδας καταξιωμένων γνωστών και νεότερων επιστημόνων/ερευνητών (Θαν. Χρήστου, Ιστορικός-Παν. Πελοποννήσου, Γ. Καραμπελιάς, εκδότης περι. Άρδην-συγγραφέας-πολιτικός αναλυτής, Γ.Κόνδης, Κοινωνιολόγος-Παν. Πελοποννήσου, Σοφία Πανταζή, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας-Δ/ντρια 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου) και η γνωστή δημοσιογράφος από την «ιστορική» πια τηλεοπτική εκπομπή «Στα Άκρα», Βίκυ Φλέσσα (κλασική φιλόλογος). Παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα θεματολογία με πολύπλευρες αποτυπώσεις των στοιχείων που συνθέτουν την οδυνηρή περίοδο, αλλά και εκείνων που επιμένουν να διατηρούν αλώβητη όχι μόνο την ιστορική μνήμη αλλά και την πραγματική σημασία και επίδραση του μικρασιατικού ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του.
Το διήμερο ήταν εξαιρετικά οργανωμένο από μια δραστήρια επιτροπή με την Δ/ντρια Νικολ. Ματσιμάνη, την Χριστίνα Σιδέρη, την Στυλιανή Σταματάκη και τον Γιώργο Τασσιά. Συμμετείχε ενεργά το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Άργους (Πρ. Έφη Δημοπούλου) και την συμπαράσταση της ΚΕΔΑΜ.
(Γ.Κόνδης)
Το διήμερο ήταν εξαιρετικά οργανωμένο από μια δραστήρια επιτροπή με την Δ/ντρια Νικολ. Ματσιμάνη, την Χριστίνα Σιδέρη, την Στυλιανή Σταματάκη και τον Γιώργο Τασσιά. Συμμετείχε ενεργά το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Άργους (Πρ. Έφη Δημοπούλου) και την συμπαράσταση της ΚΕΔΑΜ.
(Γ.Κόνδης)