ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Τι έγινε τελικά με τη σαλμονέλα;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:00:00 μ.μ. | |
Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου:
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η κοινωνία του Λυγουριού και όχι μόνο αναστατώθηκε από δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Η ανησυχία των πολιτών έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν αναφέρθηκε η παρουσία σαλμονέλας. Για 10 μέρες μάλιστα υπήρξε σύσταση να μην καταναλώνεται το πόσιμο νερό.

Για το θέμα ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο μόνο κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο στο πρώτο συμβούλιο μετά το συμβάν όσο και μετά τα τελικά συμπεράσματα των ελέγχων. Καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε από τη δημοτική αρχή εκτός από την περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων και για την διαχείρισή τους σύμφωνα και με τις οδηγίες των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών ελέγχων εντοπίστηκαν.

• Σε ένα σημείο η ύπαρξη του βακτηρίου Salmonella.

• Σε άλλο σημείο διαπιστώθηκε ότι η παραμετρική τιμή κολοβακτηριδίων (64 cfu/100ml) και εντερόκοκκων (14 cfu/ml) είναι εκτός ορίων (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο 0 cfu/100ml).

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα του ελέγχου υποδεικνύουν την εμφάνιση έξαρσης κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονελλωσης από salmonella bovismorbificans υδατογενούς προέλευσης την χρονική περίοδο 10/08/2022 – 24/08/2022.

Σύμφωνα με την υπηρεσία της περιφέρειας και το τμήμα υγειονομικού ελέγχου

• η ύπαρξη ψηλού αριθμού βακτηριδίων, εντερόκοκκων και σαλμονέλας υποδηλώνει ότι η απολύμανση στο σύστημα ύδρευσης είναι ανεπαρκής.

• οι φορείς που διαχειρίζονται την υδροδότηση οφείλουν να έχουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

• η χλωρίωση είναι το μόνο μέσο απολύμανσης που χρησιμοποιείτε.

• διαπιστώθηκε φθορά/ρωγμή στη μία δεξαμενή που κατά δήλωση του υπευθύνου είναι υπαρκτή τα τελευταία 35 χρόνια... Δεδομένης της βλάβης/ρωγμής κρίνεται ότι το σύστημα ύδρευσης δεν έχει συντηρηθεί επαρκώς.

Οι 2 τελευταίες τακτικές αναλύσεις της επιχείρησης έδειξαν ότι το υπολειμματικό χλώριο ήταν στην μία μέτρηση 0,02 mg/lt και στην άλλη λιγότερο από 0,01 mg/lt με παραμετρική τιμή τα 0,50 mg/lt.

Η έξαρση των κρουσμάτων σαλμονέλας δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που βλέπει το νερό σαν εμπόρευμα. Η δημοτική αρχή μάλιστα επαίρεται για τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που έχει επιβάλλει στην επιχείρηση ύδρευσης. Είναι αυτά τα κριτήρια που επιβάλλουν να αντιστοιχίζετε το κόστος με το όφελος. Αυτά έρχονται να κουμπώσουν με την ρητορική ότι το νερό στην Ελλάδα είναι υπερβολικά φθηνό και έτσι βγαίνει το πακέτο διαχείρισης του νερού. Ακριβό το νερό σαν εμπόρευμα, φθηνή η προστασία της ποιότητας του, καμία χρηματοδότηση από το κράτος όλα να επιβαρύνουν τους δημότες.

Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού δεν είναι ούτε νέο, ούτε λυμένο, καθώς πάνω από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από μολυσμένο νερό μεταξύ αυτών περίπου 1800 παιδιά την ημέρα. Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί το νερό, ως κοινωνικό αγαθό που είναι, να παρέχεται φθηνά και σε άριστη ποιότητα στο λαό, στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου
Μπουρδάκος Ναπολέων
Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ