ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ανδριανός: Νέα επίσκεψη Αμυρά στην Αργολίδα για την περαιτέρω προώθηση λύσεων στα ζητήματα περιβάλλοντος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. | | |
Αμυράς, Ανδριανός
Μετά την περσινή επίσκεψή του στην Αργολίδα, και κατόπιν νέας πρόσκλησης του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανού, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκε εκ νέου την περιοχή. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρο και στελέχη του Δήμου, συνάντηση και ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας για την πορεία του ζητήματος των δασικών χαρτών, καθώς και επίσκεψη στα Ιρία, το Δρέπανο, το Τολό, τους Μύλους και τον υδροβιότοπο Νέας Κίου.
 Πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Οι κ. Αμυράς και Ανδριανός έκαναν τις εξής δηλώσεις:


Γιάννης Ανδριανός:
Θέλω να καλωσορίσω τον Υπουργό κύριο Αμυρά, τον φίλο Γιώργο, ο οποίος για μια άλλη μια φορά τιμά την Αργολίδα. Έρχεται, όπως είχε δεσμευτεί, πάλι εδώ για να λύσουμε προβλήματα. Είχε ακούσει την προηγούμενη φορά στην σύσκεψη που είχαμε κάνει εδώ στο δασαρχείο Αργολίδας με τον Δασάρχη και τα στελέχη, τους συνεργάτες του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τους δασικούς χάρτες και γενικά όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αφορούν το δασαρχείο και τις υπηρεσίες. Ο Υπουργός έδωσε λύσεις και θα σας πει ο ίδιος περισσότερα γι’ αυτό. Ό,τι είχαμε δεσμευτεί τότε το έχουμε κάνει, γιατί όπως γνωρίζετε κάναμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και ήδη υπάρχουν Νόμοι και πλέον ο πολίτης εξυπηρετείται με ταχύτητα, και πραγματικά προσπαθούμε το κράτος να μην είναι δυνάστης για τον πολίτη αλλά αρωγός. Έχουμε λοιπόν κάνει πολλά βήματα, βεβαίως χρειάζονται να γίνουν κι άλλα, γι’ αυτό είμαστε εδώ με τον υπουργό για να βοηθήσει. Μάλιστα θα σας πει ο ίδιος και τις λεπτομέρειες για ένα πρόγραμμα για αντιπυρικής προστασίας για τα δάση εδώ στην Αργολίδα ύψους 800.000 ευρώ.

Σήμερα, γιατί πέρα από όσα είπαμε, υπάρχει και το πολύ μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, θα επισκεφθούμε τα Ιρία, το Δρέπανο, το Τολό, τους Μύλους, θα πάμε στον υδροβιότοπο που είχαμε επισκεφθεί και προηγουμένως να δούμε πως ό,τι είχαμε και δεσμευθεί προχωράει αλλά και να δούμε και από κει και πέρα τι πρέπει να κάνουμε περισσότερο.

Γιώργος Αμυράς: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξαιρετικό φίλο και συνάδελφο τον Γιάννη τον Ανδριανό, διότι σαν την αλογόμυγα δεν με αφήνει να ηρεμήσω. Φυσικά αυτός είναι ο ρόλος μας, να λύνουμε προβλήματα και να είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες υπηρετούμε.

Πριν από ένα χρόνο λοιπόν, αγαπητέ μου Γιάννη, με είχες καλέσει και είχα έρθει εδώ στο Δασαρχείο - και όχι μόνο, είχαμε πάει και σε διάφορα άλλα μέρη - για να συζητήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Πριν από ένα χρόνο είχαμε τους δασικούς χάρτες που επρόκειτο να της αναρτήσουμε.

Τι έγινε λοιπόν; Μέσα σ’ αυτό το χρόνο πρώτον κυρώσαμε ειδικά εδώ στο νομό Αργολίδας το 98,1% της επικρατείας του νομού σε δασικούς χάρτες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας αξιόπιστα και έγκυρα ώστε να ξέρουμε πού βρίσκεται το δάσος ώστε να το προστατεύσουμε. Και ξέρουμε πού δεν υπάρχει δάσος ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων και να τις αξιοποιήσουν σύμφωνα με το νόμο και κατά τη θέλησή τους.

Νομοθετήσαμε αντιμετωπίζοντας και λύνοντας ένα βουνό από προβλήματα τα οποία είχαν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, νομοθετήσαμε και απελευθερώσαμε τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή τα χωράφια εκείνων των ανθρώπων που τα είχαν για αγροτική ή για οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση, τα εγκατέλειψαν, και μετά από χρόνια αυτά λόγγιασαν. Νομοθετήσαμε γι’ αυτό και απελευθερώσαμε αυτές τις ιδιοκτησίες. Όπως επίσης νομοθετήσαμε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς έτσι ώστε, όπως πολύ σωστά είπε ο Γιάννης Ανδριανός, να μην είναι το κράτος δυνάστης, αλλά να υπάρχει μία ισότητα και μία ισορροπία στη σχέση πολίτη με το κράτος. Άρα λύσαμε τα ιδιοκτησιακά ζητήματα λύσαμε το ζήτημα του χαρακτηρισμού των χωραφιών από παλαιότερη χρήση, τα λεγόμενα δασωμένα, τους δασωμένους αγρούς.

Λύσαμε ένα σωρό ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τον κόσμο επί δεκαετίες. Τώρα πια υπάρχει ισότητα στην αντιμετώπιση πολίτη με κρατάς και συνεχίζουμε. Εδώ λειτουργούν δύο επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Έχουν εξαντληθεί ήδη πάρα πολλά πρόδηλα σφάλματα και με γρήγορο ρυθμό, όπως είναι και οι δικές μας εντολές, οι επιτροπές συνεχίζουν το έργο τους έτσι ώστε όσοι έχουν καταθέσει αντιρρήσεις σύντομα να έχουν τα αποτελέσματα στα χέρια τους.
Η κατεύθυνση μας είναι να λύνουμε προβλήματα και αυτό κάνουμε. Και γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ και τον διευθυντή δασών, Βαγγέλη Βαρδάκα για την σπουδαία δουλειά που κάνει με τους συνεργάτες του, τους λίγους συνεργάτες του, και γι’ αυτό δεσμεύομαι εδώ ενώπιον σου αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη Ανδριανέ, ότι στην κατανομή του νέου προσωπικού, γιατί ξεκινάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δασολόγων και δασοπόνων, ο νομός Αργολίδας, η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας θα έχει το μερίδιο που της αξίζει για το έργο που κάνει.

Από κει και πέρα τα υπόλοιπα ζητήματα, η διάβρωση των ακτών για παράδειγμα, το συναντάμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Ετοιμάζουμε ένα εθνικό σχέδιο. Η Αργολίδα θα έχει σ’ αυτό βεβαίως περίοπτη θέση με χρηματοδοτήσεις εξασφαλισμένες έτσι ώστε να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτό το δυσάρεστο γεγονός το οποίο νομίζω ότι οφείλεται και στην κλιματική κρίση.

Για τον υδροβιότοπο, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να φτιάξουμε ορνιθοπαρατηρητήριο, να φτιάξουμε ξύλινους διαδρόμους, έτσι ακριβώς όπως ο κύριος Ανδριανός μας τα είχε προτείνει, ετοιμάζουμε τώρα τις μελέτες και πολύ σύντομα θα είμαστε στην θέση, αν με καλέσεις αγαπητέ Γιάννη να ξαναέρθω και να το ανακοινώσουμε πλέον, να τα δείτε και στις αποτυπώσεις που θα έχουμε κάνει.

Γιάννης Ανδριανός:
Και ήδη προχωράει αυτό, ήδη υπάρχει μία προγραμματική της περιφέρειας με την αναπτυξιακή γι’ αυτό το κομμάτι και με τους φίλους του υδροβιότοπου οι οποίοι από ό,τι διάβασα στην ανακοίνωσή τους θα παρακολουθούν και την εξέλιξη του έργου είναι ένα σημείο αλλά πρέπει να δούμε τα υπόλοιπα.

Γιώργος Αμυράς: Και θα συμβάλουμε εμείς από τη χρηματοδότηση που έχουν εξασφαλίσει από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δεδομένου ότι θεωρούμε αυτή την περιοχή πολύ σημαντική. Είναι ένας χώρος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ορνιθοπανίδα, για την θαλάσσια ζωή και βεβαίως για την ευχάριστη ζωή των ανθρώπων. Πρέπει να περπατάνε οι άνθρωποι εκεί, να χαίρονται το τοπίο, να χαίρονται τη φύση, όλα αυτά τα σπουδαία θαύματα που θα έλεγα και δώρα που η Αργολίδα προσφέρει στους επισκέπτες της και τους μόνιμους κατοίκους της.

Γιάννης Ανδριανός:
Άλλωστε σ’ αυτό τον τομέα έχεις ιδιαίτερη ευαισθησία και πραγματικά το έχεις δείξει και ως δημοσιογράφος παλιότερα αλλά και τώρα ο υπουργός και δίνεις λύσεις και πραγματικά ευχαριστώ πολύ και αναμένουμε όλες τις δράσεις ώστε αυτά να γίνουν πράξεις.

Για το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών ο Υπουργός δήλωσε: Ετοιμάζουμε ένα εθνικό σχέδιο. Θα μελετήσουμε ακτή με ακτή το πρόβλημα της κάθε περιοχής, σας είπα ότι είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα, άρα υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες και διαφορετικές κατευθύνσεις. Όταν θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας τις μελέτες και τον εθνικό σχεδιασμό τότε βεβαίως θα σας δώσουμε και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που θα κάνουμε.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ