ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ιώσεις: 5 αναπνευστικοί ιοί «χτυπούν» ταυτόχρονα τα παιδιά - Δεύτερο κύμα γρίπης τις επόμενες εβδομάδες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:01:00 μ.μ. | | |
Ιώσεις
Από τον Οκτώβριο αυξάνεται συνεχώς η νοσηρότητα στα παιδιά και είναι χαρακτηριστικό ότι τον φετινό χειμώνα βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, με την ταυτόχρονη εμφάνιση 4 – 5 αναπνευστικών ιών στα παιδιά, όπως εξηγεί στο Πρακτορείο FM o παιδίατρος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Σπύρος Μαζάνης.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι σχεδόν ένα στα δέκα παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας. «Αυτό το κύμα θα χειροτερεύσει τους επόμενους δύο μήνες, και η κορύφωση αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά», λέει ο κ. Μαζάνης, και παραθέτει τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου που τώρα διανύουμε:

«1. Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4 – 5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια.
2. Η έλλειψη φαρμάκων για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση της νοσηρότητας και
3. η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές».

Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας ειδικά στην περιφέρεια, και δη στην Κεντρική Ελλάδα, ο κ. Μαζάνης αναφέρει ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.
Πολύωρες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς λόγο

Όσον αφορά στις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ο παιδίατρος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι πολύωρες, γιατί φτάνουν εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να εξεταστούν, ακόμη και για κάτι απλό, λόγω του ότι οι γονείς είναι φοβισμένοι. «Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά παραμένουν πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε κινδυνεύουν ακόμα και αν δεν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να κολλήσουν τελικά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Για αυτό συστήνουμε στους γονείς να απευθύνονται πρώτα στον παιδίατρο, ώστε εκείνος να ασκήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτός να κρίνει αν το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Άλλωστε το 74% των παιδιών παρακολουθούνται από προσωπικούς παιδιάτρους».

Στο ερώτημα ποιος ιός είναι επικρατέστερος αυτή τη στιγμή στα παιδιά, γρίπη, covid, ή RSV, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων απαντά ότι είναι μοιρασμένα, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάποια μεγαλύτερη έξαρση του ενός ιού από τον άλλο.

Ο RSV προσβάλλει πλέον μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα επικρατούσε η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, άρχισε να παίρνει κεφάλι ο κορωνοϊός τις τελευταίες ημέρες και αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο. Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, έχει αλλάξει συμπεριφορά και πλέον βλέπουμε να κολλάνε και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται παιδιά έως 16 ετών, αλλά περισσότερο νοσηλεύονται παιδάκια κάτω του ενός έτους, γιατί αυτά πλήττονται περισσότερο από τον RSV, ο οποίος τους προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το διάστημα λέει ο παιδίατρος είναι, εκτός από την τήρηση μέτρων προστασίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Η επιθετικότητα της γρίπης φέτος αυξάνει τις πιθανότητες για νοσηλεία σε ΜΕΘ

Πανελλαδικά βρισκόμαστε τόσο στον ενήλικο πληθυσμό όσο και στον παιδιατρικό σε μία όχι ακόμα κορύφωση, αλλά σε ένα υψηλό επίπεδο νοσηλειών με τις πληρότητες να αγγίζουν κάποιες φορές το 100% στις απλές κλίνες, αλλά και στις ΜΕΘ υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Δρ. Σταματούλα Τσικρικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο της εποχικής γρίπης, υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα και επειδή φέτος ο ιός της γρίπης έχει δείξει μεγαλύτερη επιθετικότητα, πολλές φορές υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιος να χρειαστεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Το σύστημα υγείας, σύμφωνα με τη γνωστή πνευμονολόγο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπο όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια με έναν αναπνευστικό ιό που κυριαρχούσε, αλλά με πολλαπλούς αναπνευστικούς ιούς, οι οποίοι για να επικρατήσουν και να επιβιώσουν στην κοινότητα έναντι του κορονοϊού, φαίνεται και αποδεικνύουν τα στοιχεία, ότι αυξάνουν τόσο την επιθετικότητα τους, όσο και την νοσηρότητα τους.

«Εκτιμώ ότι τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι να κορυφωθεί το κύμα της γρίπης θα είμαστε πολύ πιεσμένοι. Ωστόσο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα έχει να κάνει με το πόσο καλά θα είμαστε και εμείς προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, νομίζω ότι υπάρχει από τα προηγούμενα κύματα, και η κλινική εμπειρία, αλλά και η γνώση του πόσο μπορεί να πιεστεί το σύστημα υγείας, αλλά και ποιες δομές είναι εκείνες οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν και να ενεργοποιηθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ