ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ο Κόσμος αλλάζει - Μια Νέα Τάξη Πραγμάτων διαμορφώνεται (γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γεώργας)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:13:00 μ.μ. | |
Χάρτης
"Τα πάντα ρει" , έλεγε ο Ηράκλειτος . Οι Διεθνείς Σχέσεις είναι όπως οι ανθρώπινες σχέσεις . Συνέχεια εξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται , με σκοπό να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που προκύπτουν .

Σε μια χρονικά ιστορική στιγμή , στην οποία η λέξη Αναθεωρητισμός κυριαρχεί στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των περισσοτέρων κρατων στην υφήλιο , οι εξελίξεις και τα γεγονότα προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας .

Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική , προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλάνο δράσης και τοποθέτησης της χώρας μας στην νεα α παγκόσμια πραγματικότητα , που τώρα διαμορφώνεται .

Κυριότερος ανταγωνιστής , η Τουρκιά του κυρίου Τ Ερντογάν .

Οι ισχυροί παίκτες , οι οποίοι διαμορφώνουν και το Μεγάλο Παίγνιο , οι τρεις πόλοι είναι η Αμερική με τους συμμάχους της , η Ρωσία και η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η ΕΕ όπως και χώρες σαν τν Βραζιλία , Ινδία , Ιράν κα .

Γεωπολιτικά έχουμε τρεις περιοχές στον κόσμο που έχουν επικεντρωθεί ο ανταγωνισμός των δυνάμεων αυτων , Ανατολική Μεσόγειος – Μέση Ανατολή , Ανατολική Ασία , Ανατολική Ευρώπη και Καύκασος -Κεντρική Ασία .

Η Αμερική , έχοντας κατονομάσει τους Ανταγωνιστές της για την παγκόσμια κυριαρχία . Είναι η Ρωσία , η Κίνα και το Ιράν .

Η Ρωσία θεωρεί ως μεγαλύτερο ανταγωνιστή την Αμερική , κάτι που την ωθεί στην συνεργασία με την Κίνα , δημιουργώντας την Ευρασιατική Ένωση με μέλη την Αρμενία , το Καζακστάν κα .

Η Κίνα , επίσης θεωρεί την Αμερική ως τον μεγαλύτερο της ανταγωνιστή , ενώ με το μεγαλόπνοο σχέδιο του Δρόμου του Μεταξιού και δαπανώντας δυσθεώρητα ποσά προωθεί έργα υποδομής και ενίσχυσης του εμπορίου , προσδοκώντας συμμάχους , επιρροή , αλλά και οικονομική διείσδυση και ανάπτυξη .

Αποτέλεσμα , στρατηγικές σύγκρουσης , προξη γουωρ , τοπικές διαμάχες , αλλα και διαμάχες για πλουτοπαραγωγικές πήγες , έλεγχο της παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας , αλλα και των σπάνιων γαιών .

Χώρες που περιβάλουν την «ρωσική αρκούδα» μπαίνουν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον , Πολωνία, Ρουμανία και Βαλτική. Το παιχνίδι , με την Αρμενία στον Καύκασο και η κεντρική Ασία.

Σε μια προσπάθεια να αλλαγής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής , η Αμερική έχει επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική οικονομία εν μέσω απειλών για επιβολή επιπλέον κυρώσεων το επόμενο έτος. Και τώρα που οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς, είναι αναπόφευκτο πως θα υπάρξει νέα στρατιωτική συγκέντρωση και από τις δυο πλευρές.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της αμερικανικής πίεσης προς τη Μόσχα επικεντρώνεται στους δεσμούς της Ουάσιγκτον με τις πρώην Σοβιετικές χώρες στην περιφέρεια της Ρωσίας, από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Λόγω έλλειψης γεωγραφικών εμποδίων στη Ρωσία, τα εδάφη αυτά σχηματίζουν κράτη-αναχώματα που προστατεύουν τον πυρήνα της χώρας από τις ξένες δυνάμεις ενώ παράλληλα παρέχουν και έναν ‘αγωγό’ για την προβολή της επιρροής του Κρεμλίνου προς τα έξω.

Η άνοδος και πτώση της Ρωσίας ως περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης ιστορικά εξαρτιόταν από την ικανότητά της να ελέγχει αυτά τα εδάφη. Αποτέλεσμα, τα κράτη αυτά έχουν φυσικά παίξει κρίσιμο ρόλο στην στρατηγική περιορισμού που ακολουθούν οι ΗΠΑ για τη Ρωσία στην μετασοβιετική περίοδο. Καθώς δε κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, αυτά τα κράτη στα σύνορα θα γίνονται όλο και περισσότερο κεντρικά θέατρα στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ανατολική Ευρώπη, το πεδίο μάχης της Ουκρανίας στην «καρδιά» της αντιπαλότητας των δυο δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται η Ουκρανία, που βιώνει τον πέμπτο χρόνο συγκρούσεων. Η Ουάσιγκτον έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του Κιέβου από πολιτική, οικονομική άποψη και από άποψη ασφάλειας στον πόλεμό της κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που στηρίζονται από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ήδη παρέχουν στήριξη στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία με τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών αυξήσεων και την παράδοση περιορισμένων ποσοτήτων όπλων.

Η Ρωσία απάντησε με δική της στρατιωτική ανάπτυξη στο Καλίνινγκραντ και την Κριμαία, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει δικές της διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία αεροπορικής βάσης στη Λευκορωσία.

Παράλληλα με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες , η εισβολή είναι γεγονός . Βέβαια , όπως και στο Καζακστάν αλλα και την Κυπρο , οι αναγνωρισμένες πλέον δημοκρατίες του Λουκανσκ και του Ντονεσκ , ζήτησαν την αποστολή ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων προκειμένου να μπορέσουν να παρέχουν ασφάλεια στον πληθυσμό . Από όσα μας διαβεβαιώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας , πρόκειται για μια καθολική επέμβαση σε όλο το έδαφος της Ουκρανίας , όπως δείχνει και ο χάρτης παρακάτω . .
Καύκασος: Στον Καύκασο, η Αμερική εχει επικεντρώσει την προσοχή της στην ενίσχυση των δεσμών με την κυβέρνηση της Αρμενίας. Η Αρμενία παραδοσιακά υπήρξε ένας από τους στενότερους και πιο πιστούς συμμάχους της Ρωσίας –η χώρα είναι μέλος της Ευρασιατική Ένωσης, της οποίας ηγείται η Μόσχα, και του στρατιωτικού μπλοκ Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας- όμως υπήρξαν πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας, μετά την άνοδο στην εξουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν ύστερα από Βελούδινη Επανάσταση .

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εντάσεις μπαίνοντας «σφήνα» μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας

Ο κύριος αντίπαλος της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν, επίσης θα προσελκύσει την προσοχή των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άσκηση πίεσης προς το Ιράν. Οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με τον νότιο γείτονά του θα πιεστούν, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία στην εξωτερική πολιτική της συμμετέχοντας στην στρατηγική των ΗΠΑ για περιορισμό της Τεχεράνης. Πράγματι, το Αζερμπαϊτζάν είχε ήδη σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από το Ιράν πριν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν στις και είναι πιθανό να μειώσει τους οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν ακόμα περισσότερο.

Αποτέλεσμα η σύρραξη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν , η οποία και έληξε με χάσιμο εδαφών από την Αρμενία στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ . Σε δήλωση του προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας κυρίου Β Putin , για την διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της Αρμένιας , κύριο Πασινιάν " Μίλησα και προσφέρθηκαν στον κύριο Πασινιάν πολλές προτάσεις για εκεχειρία , με πολύ συμφέροντες όρους για την Αρμενία . Ο πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε , αφού συνεννοείτο με την Αμερικανική ηγεσία ." Η Μόσχα δίνει επίσης ένα «μάθημα» στην Αρμενία που είχε τάσεις απομάκρυνσης από τη ρωσική επιρροή επί πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο αποδυναμώνει, παίρνει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό ρωσικό έλεγχο και αφήνει το Ερεβάν ακόμα πιο εξαρτώμενο από τη Ρωσία.
Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αρμένιου πρωθυπουργού Πανεσιάν και του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, επισφραγίζοντας τον ρόλο της Μόσχας ως υπέρτατου διαιτητή της περιοχής. Δεν κάνει καμία αναφορά στην Ομάδα του Μινσκ (ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία), υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιούνταν οι συνομιλίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το 1992.


Ιστορικά μόνο να αναφέρω , πως και οι δύο χώρες αποτελούσαν μέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης . Ο δε κύριος Αλίγιεφ , πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν , ήταν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας του , έμπιστος της Μόσχας με πολλούς δεσμούς .

Εν αντίθεση με τον κύριο Πασινιάν , ο οποίος αναρριχήθηκε στην εξουσία ύστερα από βελούδινη επανάσταση στα 2018 , ενώ εκλέχτηκε βουλευτής στα 2012 . Μια από τις επαναστάσεις που εμμέσως ενθάρρυνε η Αμερική , με απώτερο σκοπό να μπορέσει να αυξήσει την επιρροή της στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας .

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν επίσης τη στήριξη στον τομέα της ασφάλειας και θα διεξάγουν περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γεωργία, τη μόνη χώρα της περιοχής που επιδιώκει ενεργά ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Κεντρική Ασία: Το Αφγανιστάν για άλλη μια φορά εγκαταλείπεται , τώρα από την Αμερική .. Όμως η Ρωσία και η Κίνα είναι διατεθειμένες να αναλάβουν αυτές τον έλεγχο παλι ,ελέω σπάνιων γαιών , ουρανίου αλλα και ορυκτού πλούτου , παράλληλα με την Γεωστρατηγικη θέση , θα διενεργήσουν δικές τους αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προοπτική για κλιμάκωση των εντάσεων στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου από τη μια πλευρά και της Αμερικής από την άλλη.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Αμερική θα προσπαθήσει επίσης να καλλιεργήσει καλύτερους οικονομικούς δεσμούς στην Κεντρική Ασία σε χώρες όπως το Καζακστάν και ιδιαίτερα το Ουζμπεκιστάν.

Σε ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ο Τοκάγεφ τόνισε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί πλέον στη χώρα του, όμως το κυνήγι για τους «τρομοκράτες» συνεχίζεται. «Ομάδες ένοπλων μαχητών που ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή ανέλαβαν δράση. Ο βασικός τους στόχος έγινε αμέσως εμφανής, να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και να καταλάβουν την εξουσία. Μιλάμε για απόπειρα πραξικοπήματος», τόνισε ο πρόεδρος του Καζακστάν. «Δεν θα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ στρατιωτική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», υπογράμμισε.

Το CSTO ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 με συμβαλλόμενα μέρη τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στόχος της είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και η συλλογική υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των μελών της.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να κινηθούν στα σύνορα της Ρωσίας, με τη σειρά τους, θα διαμορφώσουν τις ενέργειες της Μόσχας έναντι της Δύσης. Έχοντας πρόθεση να εκμεταλλευτεί τους διχασμούς στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα φανεί δραστήρια στην εκστρατεία υβριδικού πολέμου της κατά της Δύσης, εμπλεκόμενη στα πολιτικά άλλων χωρών, διαδίδοντας προπαγάνδα, εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις και στήνοντας μυστικές επιχειρήσεις κατά της Δύσης και των χωρών που τείνουν πως τη Δύση, όπως η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής.

Στα πλαίσια δε της Ευρασιατική Ένωσης , στην οποία κατέχει ηγετικό ρόλο , μαζί με την Ρωσία , αποκτά επιρροή σε όλη την Ασία .
Στην δε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή , οι εντάσεις συνεχίζονται . Η Τουρκιά Οι S-400 , οι προσβλητική συμπεριφορά έναντι της Αμερικής , την οποία υπέδειξε και ως εμπνευστή του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 , οι παρεμβάσεις στην σύρραξη Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν , η στρατιωτική και πολιτική ενίσχυση στην κυβέρνηση Σαρατζ , κυρίως όμως η απαράδεκτη παρέμβαση της σε ενα ανεξάρτητο κράτος όπως είναι η Λιβύη , η αλαζονεία της κατοχής εδαφών της Συρίας , ο ανηλεής πόλεμος και η εξόντωση των Κουρδών όχι μόνο της Συρίας , η προσπάθεια ανακήρυξης της Τουρκίας σε Παγκόσμιο χαλιφάτο , έναντι των εταίρων αραβικών κρατων , η αποδεδειγμένη συνεργασία της με το ΙΣΙΣ , αλλά κυρίως η παρεμβατική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και Κύπρο , στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου , όσο και η συνεχόμενη πρόσδεση της στη Ρωσική σφαίρα επιρροής , το δόγμα του Νεοωθoμανισμου και της Γαλάζιας Πατρίδας , είναι μερικά στοιχεία που δικαιολογημένα ανησυχούν και προβληματίζουν σε μεγάλο βαθμό το State Department , και συνηγορούν στην αρνητική εξέλιξη των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων . Ακόμη και αν οι Αμερικανοί , κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να επαναφέρουν την Τουρκία στην Δυση , μέσο της ανατροπής του κ Τ Ερντογάν , δημοκρατικά , εννοώντας την αντιπολίτευση .

Πιστεύω πως σύμφωνα με την ρήση τα συμφέροντα έρχονται πρώτα και η αντιπολίτευση δύσκολα θα μείνει ενωμένη , ενώ ο ερντογανισμος με την Γαλάζια Πατρίδα κα , εχει εμποτίσει εν πολύς την Τουρκική κοινωνία .

Ύστερα από ένα 2020 , κατά το οποίο η Τουρκία πραγματικά αποθρασύνθηκε , προκαλώντας με την επίδειξη δύναμης και υιοθετώντας την " πολιτική των κανονιοφόρων " , όπως με την συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου , με τις πλεύσεις του oruts reis , με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις , πρώτα στην ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου , όσο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας , με την αναζήτηση ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος , το οποίο θεωρούσε ότι θα της έδινε κυρίαρχη θέση σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και την Κύπρο , με την βάναυση κατοχική συμπεριφορά της στην Κυπρο και την κατάλυση του διεθνούς status της Αμμοχώστου , με την προσβλητική και εκβιαστική της Συμπεριφορά απέναντι στην Ευρώπη , και με τον εν γένει Αναθεωρητισμό της , οδήγησε σταθερά στην αντισυσπειρωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων , της Αμερικής όπως και του Αραβικού κόσμου .

Όλη αυτή η στρατηγική εχει οδηγήσει την Τουρκιά μακριά από την Δυση και ολοένα ποιο κοντά στην Ρωσία και την Κίνα .

Συμπερασματικά , όλα αλλάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο . Οι νέες ζώνες επιρροής και ένας νέος ψυχρός πόλεμος εχει ξεκινήσει . Συνήθως οι ένα ρητό στην διπλωματία λέει , πως ο πόλεμος είναι η συνέχεια της διπλωματίας με αλλα μέσα , για να φτάσουμε στο τέλος του πολέμου σε μια νεα συμφωνία .

Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αιματηρή πολιτική.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ