Του Τόλη Κοϊνη.
Οι βασιλιάδες του Άργους για χίλια περίπου χρόνια κράταγαν από τη δυναστεία του Δαναού. Γύρω στο 1100 με 1000 π.Χ. γίνανε κοσμοϊστορικές αλλαγές σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Η «εποχή του χαλκού» τέλειωσε με καταστροφή των «υπερδυνάμεων» εκείνων των χρόνων (Αιγύπτιοι, Χετταίοι, Σουμέριοι), αλλά και στην περιοχή μας είχαμε την πτώση των Μυκηναϊκών Ακροπόλεων και την εγκατάσταση νέων δυναστειών.
Οι νέοι βασιλιάδες ισχυρίζονταν πως ήταν Ηρακλείδες, δλδ. απόγονοι του μεγάλου ήρωα που γύρισαν στον τόπο τους και πήραν την εξουσία που τους ανήκε κληρονομικά. Ουσιαστικά κυβερνούσαν στηριζόμενοι σε μια Δωρική αριστοκρατία και στέρησαν τα πολιτικά δικαιώματα στους παλιούς κατοίκους.
Οι δωρικές πόλεις Άργος και Σπάρτη (με στρατιωτικοποιημένες κοινωνίες) είχαν για πολλά χρόνια αντιπαλότητα. Μήλον της έριδος ήταν ποιος θα κατείχε την Κυνουρία και την Θυρεάτιδα, (Λεωνίδιο και Άστρος). Κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα φαίνεται πως οι Αργείοι επικράτησαν και επέκτειναν την εξουσία τους σε όλη την ανατολική ακτή του Αργολικού κόλπου, μέχρι τον κάβο Μαλιά. Οι Σπαρτιάτες επιβουλεύτηκαν τότε την Τεγέα. Αν όμως κατείχαν το Αρκαδικό οροπέδιο, ο κίνδυνος για το Άργος θα ήταν τεράστιος.
Τότε βασιλιάς στο Άργος ήταν ο Μέλτας. Φαίνεται πως ήταν καλός και δίκαιος άνθρωπος. Οι κοινωνικές αλλαγές που είχε φέρει ο παππούς του ο Φείδωνας, δίνοντας σε όλους τους κατοίκους της πόλης ίσα δικαιώματα, είχε σπάσει την ισχύ της Δωρικής Αριστοκρατίας και είχε φέρει κοινωνική ειρήνη και συνοχή (απόλυτη προϋπόθεση της ισχύος). Ο Μέλτας οδήγησε τους Αργείτες σε νίκη. Έδιωξε τους Σπαρτιάτες από την Τεγέα. Και έκανε το ολέθριο λάθος, να δώσει στους Τεγεάτες την ελευθερία τους.
Ευκαιρία ήθελαν οι αριστοκράτες. Απαίτησαν να πάρουν δική τους την εύφορη γη της Τεγέας. Μπροστά στην άρνηση του Μέλτα, τον ανέτρεψαν και τον έδιωξαν από την πόλη. Βρήκε καταφύγιο στην Τεγέα.
Μετά από αυτό στο Άργος επικράτησε μια περίεργη δημοκρατία. Εκλέγανε βασιλιά για ένα χρόνο… μέχρι την καταστροφή από τους Σπαρτιάτες το 495 π.Χ.
Η αρχαία ιστορία της περιοχής μας είναι συναρπαστική… Το Άργος πρόκοβε με Αργείτες βασιλιάδες (όταν στις Μεγάλες Δυνάμεις έτρωγαν ακόμα βαλανίδια). Εμείς αντί να τους τιμούμε, διατηρούμε ακόμα δρόμο στο όνομα της αδερφής του Γερμανού Κάιζερ, γιαγιάς του εκλιπόντος.