ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κράκεν» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:15:00 μ.μ. | |
Covid 
Έξι περιστατικά με την υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5. ή αλλιώς «Κράκεν», έχουν εντοπιστεί πλέον στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η οποία κάνει λόγο για μικρή αύξηση των εισαγωγών με COVID-19 στα νοσοκομεία, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98).

Στην ίδια αναφορά του Οργανισμού, υπογραμμίζεται ακόμη, ότι η θετικότητα για τον ιό της γρίπης εμφανίζει μείωση, όπως και οι υπόλοιπες γριπώδεις συνδρομές, ενώ όσον αφορά στον συγκυτιακό ιό – RSV- η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η νέα μεταδοτική υποπαραλλαγή Κράκεν

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την περιβόητη κράκεν- υποπαραλλαγή της Όμικρον, ή ΧΒΒ 1.5., που συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ):Το υπο-στέλεχος του SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Tην περασμένη εβδομάδα, αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.
Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Την έντονη ανησυχία της για την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοϊού XBB.1.5, ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία σαρώνει όλες τις ΗΠΑ, εξέφρασε άλλωστε στο CNN Greece, στις 8 Ιανουαρίου, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Η νέα υποπαραλλαγή- η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιδημιολόγων έχει εμφανισθεί ήδη και στην Ελλάδα- είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ξεφεύγει από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%.

Πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι, επισημαίνει η καθηγήτρια Λινού, η οποία συστήνει σε όλους μας να πραγματοποιήσουμε το δισθενές εμβόλιο, το οποίο περιέχει αντισώματα της Όμικρον 4 και 5 καθώς και αντισώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Επιπλέον, καθώς η ανοσία όλων σχεδόν των ανθρώπων φθίνει, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, είχε τονίσει η συνομιλήτριά μας.
Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Αναλυτικά, σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας υγείας, τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της εποχικής γρίπης, των λοιμώξεων, του SARS Co-V2 και του RSVέχουν ως εξής:

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

«Στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 01/2023 (02 Ιανουαρίου 2023 – 08 Ιανουαρίου 2023).

Συνοπτικά την εβδομάδα 01:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

-ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
-ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή
-ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128
-καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98)
-η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον
-η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
-μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB
-η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων)
-η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

-η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση
-καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 01/2023
-συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 01/2023 νοσηλεύτηκαν 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
-συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 01/2023 ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β
-από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

-η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Σημειώνεται ότι, η προσέλευση ατόμων με γριπώδη συνδρομή σε μονάδες ΠΦΥ, καθώς και η διαχείρισή τους έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οπότε η θετικότητα που προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων του δικτύου Sentinel - ΠΦΥ μπορεί να διαφέρει από τη θετικότητα στο γενικό πληθυσμό ή σε επιμέρους ομάδες του πληθυσμού.

Εκτιμάται ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τη θετικότητα του SARS-CoV-2.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ