Με την τελευταία απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, υποχρεωτικό παραμένει το rapid test μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.
Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Αναλυτικά:
Με αρνητικό rapid test υποχρεωτικά συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Στον έλεγχο θα πρέπει να υποβάλλονται με δική τους επιβάρυνση, μια φορά την εβδομάδα.
Στους διαγνωστικούς ελέγχους, μάλιστα, δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.
Μπορεί οι τιμές για τα rapid test να έχουν πέσει κατά πολύ από ό,τι ήταν αρχικά, αλλά αποτελεί ένα πρόσθετο κόστος για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Έτσι, θα συνεχίσουν ακόμα για 3 μήνες να πληρώνουν από την τσέπη τους rapid test για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Πρόκειται για ένα κόστος που μπορεί να φτάνει περί τα 40 ευρώ το μήνα.
Από τον Απρίλιο – αν στο μεταξύ δεν υπάρξει νέα έξαρση – είναι πιθανό να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα του rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Επί του παρόντος, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κοροωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.
Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
Πού παραμένει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρέμεινε και θα συνεχίσει να παραμένει – εν αναμονή του νέου ΦΕΚ με τα μέτρα – υποχρεωτικό στις εξής περιπτώσεις εκτός από τους εργασιακούς χώρους:
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας,
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα.
Οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας
Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.