Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες με τα υπουργεία Πολιτισμού και τα Πανεπιστήμιά τους, αλλά και εταιρείες, είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που, θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην πολιτιστική κληρονομιά με στόχο να παραμείνει αναλλοίωτη. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ελβετία, Πολωνία και Γερμανία. Η χρηματοδότηση που έλαβε το πρόγραμμα είναι 4,5 εκ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του 36 μήνες.
Με την ολοκλήρωσή του προγράμματος θα έχουν τοποθετηθεί σένσορες για την άντληση δεδομένων και την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα (σε θάλασσα, λίμνες, ή το νερό από το χιόνι που λιώνει). Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με δεδομένα που θα λαμβάνονται από δορυφόρους θα καταλήγουν σε μια πλατφόρμα και θα τα επεξεργάζεται αλγόριθμος που θα αναπτυχθεί ώστε να παρακολουθούνται και να μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις τους, αλλά και να καθοδηγεί για μπορούν να προσδιοριστούν οι δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν τα μνημεία από τις αλλοιώσεις.
Οι τρεις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η υποθαλάσσια περιοχή της Επιδαύρου, η Αίγινα και η Βοιωτία.
Ωστόσο, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, από το πρόγραμμα, δε θα αξιοποιούνται μόνο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα είναι δυνατό να αξιοποιηθούν και με άλλους τρόπους, δημιουργώντας δυνατότητες εσόδων για τους συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα την Παρασκευή θα επισκεφθούν τον φυσικό χώρο του έργου της Επιδαύρου!