Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης -το μεσημέρι της Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου- στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθη Αναστασόπουλου, εκπροσώπων της ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου) και υπηρεσιακών στελεχών από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.
Π. ΝΙΚΑΣ
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε λόγο για “δημιουργική συζήτηση” με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας, σημειώνοντας πως είναι “αποδεκτό απ’ όλους ότι οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες” για να προσθέσει ωστόσο ότι “γίνονται προσπάθειες ώστε ο κόσμος αυτός να βοηθηθεί -τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από την πολιτεία- καθώς ως χώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάλειψη της υπαίθρου εξ αιτίας της αστικοποίησης”.
Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας τόνισε πως “από πλευράς Περιφέρειας γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να συνδράμουμε τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε ζητήματα όπως η άρδευση, η επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών, έχοντας κινητοποιήσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιδιώκουμε να διατηρούμε καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, όπως το ίδιο πράττουμε και με την κυβέρνηση και με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα.
Στόχος μας είναι να λύνουμε προβλήματα και να απαντούμε με επιχειρήματα, αλλά και διαθέτοντας τους πόρους που απαιτούνται για την άρδευση, τους αναδασμούς, την αντιμετώπιση ασθενειών και παθογόνων, τα επιστημονικά συνέδρια και ό,τι άλλο μπορεί να συνδράμει τους αγρότες μας” τόνισε ο περιφερειάρχης.
Καταλήγοντας, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους των αγροτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εποικοδομητική συνάντηση, όπως επίσης προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο -επισημαίνοντας ότι επέτυχε να αναμορφώσει επί τα βελτίω την λειτουργία του Οργανισμού-, καθώς και προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας “οι οποίες, παρά την υποστελέχωσή τους, κάνουν το καλύτερο δυνατό” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ
Ας σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε κατά την έναρξη της συνάντησης πως είχε προγραμματίσει συνάντηση, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αθήνα, του ιδίου, στελεχών της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και των αγροτών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι προκρίνουν την πανελλαδική έκφραση του αγροτικού κινήματος.
Ως εκ τούτου, η εν λόγω συνάντηση για τα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα προσδιοριστεί σε άλλον χρόνο σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών.
ΑΝΔΡ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
“Συνεργασία πρότυπο και πρότυπο διαλόγου” χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τη σημερινή συνάντηση στην Τρίπολη μεταξύ της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
Οπως τόνισε, υπάρχουν “σοβαρά θέματα που άπτονται της μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, δηλαδή της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας υπό το κράτος της κλιματικής αλλαγής και όσων αυτή συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα -ε ζημιές που δοκιμάζουν τις αντοχές του προϋπολογισμού όχι μόνο του ΕΛΓΑ αλλά και της χώρας μας”.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην “αποφασιστική στήριξη του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια”, σημειώνοντας παράλληλα ότι “ο ΕΛΓΑ συντόμευσε τον χρόνο καταβολής αποζημιώσεων” και επισημαίνοντας την “ανάγκη για συνεργασία και ειλικρινείς και τίμιες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης, παραγωγών, αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ΕΛΓΑ και υπηρεσιών”, ενώ γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι “αναμένονται και νέες εξαγγελίες από το υπουργείο ΑΑΤ για ενισχύσεις μέσα από το πρόγραμμα de minimis για μήλα, ροδάκινα, κάστανα, σταφύλια” καθώς και ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος θα γίνεται μετά από εισηγήσεις των υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε την “αποδοτική συνεργασία τα τρία τελευταία χρόνια του ΕΛΓΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόσο με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και τους αντιπεριφερειάρχες, όσο και με τις υπηρεσίες που αποδίδουν λαμπρό έργο”.
ΣΤ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σε “παραγωγική συζήτηση” με τους εκπροσώπους των αγροτών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι πολλά από τα ζητήματα που εθίγησαν στην διάρκειά της “άπτονται του υπουργείου και θα συζητηθούν στη συνάντηση με τον υπουργό, όποτε αυτή προσδιοριστεί, προκειμένου να ενώσουμε κι εμείς ως Περιφέρεια τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών”.
Εξειδικεύοντας στο θέμα της δακοκτονίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ήδη συντελείται αναδιάρθρωση στο πρόγραμμα της φετινής περιόδου (2023), με αναβάθμιση των φαρμάκων, αλλά και με την εφαρμογή ηλεκτρονικής τεχνολογίας για την καταγραφή της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.
Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται βοήθεια και για το θέμα της προσβολής από γλοιοσπόριο, “με βάση τεκμηριωμένες εκθέσεις, ώστε να υπάρξει αποζημίωση από ευρωπαϊκό ταμείο που συνδράμει σε καταστροφές εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής”, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι “παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια ώστε να συνδράμει τον αγροτικό κόσμο”.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών -οι οποίοι στη συνάντηση εκφράστηκαν μέσω γραμματέα της ΟΑΣΠΠ Βασίλη Βουρλίτη, του μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σπύρου Νικολόπουλου γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας ”Άγιος Γεώργιος” Δημήτρη Καραμάνη- επισήμαναν, μεταξύ άλλων, το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την απαίτηση για αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για την αδιάθετη στην αγορά παραγωγή ή γι’ αυτή που καταστράφηκε στο χωράφι, όπως και την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών των 314 δικαιούχων οι οποίοι έμειναν έξω από αυτό λόγω εξάντλησης της σχετικής πίστωσης παρ’ όλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Καταλήγοντας ανέφεραν ότι η σημερινή συνάντηση “αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές λύσεις” παρατηρώντας ότι θα συνεχίσουν “στον δρόμο του αγώνα”.
ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής και από πλευράς υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, οι προϊστάμενοι των 6 ΔΑΟΚ -Αργολίδας Αγγελική Θεοδώρου (μαζί με την Κωνσταντίνα Σπανού), Αρκαδίας Αναστασία Σταυροπούλου, Κορινθίας Γιώργος Μουτάφης, Λακωνίας Μιχάλης Θεοφιλάκος, Μεσσηνίας Εφη Γεωργακοπούλου και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο γενικός διευθυντής ΔΑΟΚ Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Μητρόπουλος, η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Αγγελική Πουλοπούλου κ.α.