V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ο Ιατρικός Συλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου

4 Φεβρουαρίου
Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου(UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της γνώσης σχετικά με τους κινδύνους του καρκίνου και την καλύτερη πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία της νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου δεσμεύει επίσης άτομα, οργανισμούς και κυβερνήσεις να μειώσουν τις πολυάριθμες ανισότητες που υπάρχουν στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα πολλά εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στη λήψη της φροντίδας που χρειάζονται.

Είναι μια από τις πιο φημισμένες ημέρες ευαισθητοποίησης για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Στην περσινή καμπάνια έλαβαν χώρα πάνω από 900 δραστηριότητες, εκδηλώσεις σε 105 χώρες και 319 εμβληματικά ορόσημα φωτίστηκαν σε 213 πόλεις για να τιμήσουν την ημέρα.

Δυστυχώς, τα τελευταία 3 χρόνια λόγω της Covid-19 δεν κατέστη εφικτή σε μεγάλο βαθμό η έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων καρκίνου στη χώρα μας, σε σχέση με το 2019, με βάση στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε δομές υγείας αλλά κυρίως λόγω του φόβου για τη μετάδοση του κορωνοϊού οδήγησαν στη μείωση του προσυμπτωματικού ελέγχου. Υπολογίζεται ότι ακόμα και σε προηγμένες χώρες οι μαστογραφίες κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας μειώθηκαν σε ποσοστό μέχρι και 30%, οι κολονοσκοπήσεις μέχρι και 50%, το τεστ Παπανικολάου από 15-40% και οι αξονικές τομογραφίες θώρακος από 8-19%.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το τέλος του 2021 υπήρξαν καθυστερημένες διαγνώσεις καρκίνου μαστού σε 29.400 ασθενείς, καρκίνου παχέος εντέρου σε 25.000 ασθενείς, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε 4.200 ασθενείς και καρκίνου του πνεύμονα σε μόλις 109 ασθενείς, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Διανύουμε μια εποχή όπου οι εξελίξεις στον τομέα υγείας προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και την χαρακτηρίζουν δεκάδες νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά διαφόρων ειδών καρκίνου, για την πλήρη ίαση ή τη μετατροπή τους σε ‘’χρόνια νοσήματα’’. Τα μηνύματα είναι ανάλογα και στο πεδίο διάγνωσης, με την τεχνολογία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για λεπτομερέστερη απεικόνιση.

Το 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι. Ο καρκίνος έχει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου

και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα όπως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αποφυγή-διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV).

Ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως είναι κατά σειρά τα είδη καρκίνου με την πιο υψηλή θνησιμότητα.

Η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και αποτελεί το 14% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου. Ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα.

Στη χώρα μας ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών, ενώ τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι 7.770 ετησίως και οι θάνατοι 2.330.

Η πρόληψη και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικά με την ύπαρξη ενός συστήματος υγείας το οποίο θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συνεχίζει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ