Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η σημερινή συζήτηση γίνεται υπό τη βαριά σκιά της απώλειας του Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, Αντιπτεράρχων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Η αδόκητη θυσία των δύο αυτών νέων ανθρώπων βύθισε τη χώρα στο πένθος. Ταυτόχρονα όμως, χαλύβδωσε την προσήλωσή μας στη δυναμική θωράκιση των δικαίων της πατρίδας μας.
Απέναντι στους απανταχού αυτούς επιβουλείς, η απάντηση της Ελλάδας, η απάντηση των Ελληνίδων και των Ελλήνων είναι ξεκάθαρη: Η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, διασφαλίζεται βεβαίως σε ένα βαθμό από την ποιότητα του εξοπλισμού και τις διεθνείς μας συμμαχίες. Πάνω απ’ όλα όμως διασφαλίζεται από το φρόνημα, την αυτοπεποίθηση, τον πατριωτισμό και την ευσυνειδησία των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν την πατρίδα και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για τα δίκαιά της.
Οφείλουμε λοιπόν σ’ αυτή την αίθουσα, με κάθε δεδομένη ευκαιρία, να υπογραμμίζουμε την ύψιστη αυτή συμβολή των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.
Οφείλουμε να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί απέναντι σε κάθε εκδήλωση της εξωγενούς προπαγάνδας που διακαώς επιθυμεί να διασπείρει ζιζάνια μεταξύ των Ελλήνων.
Και βεβαίως οφείλουμε, ως οργανωμένη, δημοκρατική πολιτεία, να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη φροντίδα για την επίλυση κάθε ζητήματος που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τα στελέχη της και τα Σώματα Ασφαλείας ώστε απερίσπαστα να αφιερώνονται στην επιτέλεση του καθήκοντος.
Αυτό υπηρετεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που απαντά σε αρκετά ζητήματα, όχι σε όλα βεβαίως, πολλά από τα οποία είναι χρόνια.
Ιδιαίτερη θέση σ’ αυτό έχει βεβαίως η σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, όπου δεν υπήρχε μέχρι σήμερα σχετική πρόβλεψη, σε αντίθεση με το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο διαθέτει ταμείο πρόνοιας από το 1954. Με την πρόβλεψη αυτή ενισχύεται η δυνατότητα αλληλοβοήθειας μεταξύ του προσωπικού των Σωμάτων αυτών καθώς και των μελών των οικογενειών τους.
Σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψη που αφορά το ΝΙΜΤΣ, όπου στους δικαιούμενους νοσηλείας προστίθενται, οι εν ενεργεία υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της τέως Χωροφυλακής εφόσον είναι μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, καθώς και το μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου.
Ταυτόχρονα, διασφαλίζονται ακόμη αποτελεσματικότερα οι προϋποθέσεις της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ, μιας δομής που έχει προσφέρει πολλά και σημαντικά στον κρίσιμο τομέα της υγείας των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και όχι μόνο.
Λόγω χρόνου, δεν θα αναφερθώ ξεχωριστά στις πολλές επιμέρους προβλέψεις που επιλύουν δίκαια, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά μια σειρά από διοικητικά και οικονομικά ζητήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα των στελεχών. Άλλωστε ήταν αναλυτικός ο εισηγητής μας, ο Στρατηγός εν αποστρατεία κ. Μανωλάκος.
Θα επισημάνω μόνο την ρύθμιση των ζητημάτων μακράς αναρρωτικής άδειας προσωπικού, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τη δίκαιη τροποποίηση των προβλέψεων για τις προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών και τον βαθμό αποστράτευσης των εθελοντών μακράς θητείας, τις προβλέψεις που αφορούν θέματα στρατολογικής φύσης.
Ειδικά θα αναφερθώ επίσης στο Πέμπτο Μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά την Εθνοφυλακή και αντιμετωπίζει υπαρκτά ζητήματα ως προς τη στελέχωση των Μονάδων και την εκπαίδευση του προσωπικού, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Εθνοφυλάκων, τη σχέση εργασίας μεταξύ Εθνοφύλακα και Δημοσίου, τη συμμετοχή του πολιτικού προσωπικού των μονάδων στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή και γυναικών στην Εθνοφυλακή.
Διαμορφώνεται έτσι ένα πλήρες και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για την Εθνοφυλακή, που εξυπηρετεί αποτελεσματικά την αποστολή του θεσμού στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα δεδομένων των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας.
Σημαντική είναι τέλος, η σύσταση αυτοτελούς γραφείου Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μια ανάγκη που απαντά σε υπαρκτά και συχνά πιεστικά ζητήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν είναι δυνατόν να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους. Ήδη ο Πρωθυπουργός ανάφερε ότι ετοιμάζεται και νέο νομοσχέδιο που θα λύνει προβλήματα στους ΕΠΟΠ, αλλά και βαθμολογικά προβλήματα των αξιωματικών ειδικών κατηγοριών.
Η μαξιμαλιστική κριτική συνεπώς που διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση είναι άδικη, αν δεν είναι και προσχηματική.
Κι αυτό, γιατί τόσο ο αριθμός, όσο και η βαρύτητα και η οξύτητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και από το νομοσχέδιο αυτό, καταδεικνύουν σαφέστατα την ποιότητα της νομοθετικής εργασίας, το βάθος της ανταπόκρισης σε αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αλλά και την πολλάκις αποδεδειγμένη βούληση της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξασφαλίζει με κάθε εφικτό τρόπο τις υλικές, ηθικές και θεσμικές προϋποθέσεις ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις μας διαρκώς να ενισχύουν την αποτρεπτική τους ισχύ.
Αυτή είναι και η ελάχιστη έμπρακτη απόδοση τιμής από πλευράς του νομοθετικού σώματος τις πατρίδας μας προς τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου μια αναφορά στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής, διαθέτοντας σύγχρονα μέσα και άρτια εκπαιδευμένους διασώστες. Είναι η αυτονόητη, ανθρωπιστική μας υποχρέωση μπροστά σε μια τεράστια τραγωδία.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και τον λαό της Συρίας, και ελπίζουμε αυτή η τεράστια καταστροφή τουλάχιστον να λειτουργήσει ως αφορμή καταλλαγής στη γεμάτη ένταση γειτονιά μας».