V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Τρεις επερωτήσεις από την «Πράσινη Πελοπόννησος» - Οι δύο αφορούν την Αργολίδα

«Πράσινη Πελοπόννησος»
Η περιφερειακή παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος» επιμένοντας δημιουργικά με έμφαση στις προτάσεις, έχει καταθέσει και θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τρεις (3) επερωτήσεις που αφορούν σχεδόν το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου, οι οποίες ισως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και προφητικές. 

Συγκεκριμένα:

Η πρώτη επερώτηση έχει θέμα: «Μπλε Διάδρομος», η τελευταία- ευκαιρία για την Μεσσηνία η κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό- Τσακώνα- Καλαμάτα.

Αφορά ένα έργο στο σύνολο του κομβικό για ολόκληρη την δυτική πλευρά της χώρας αλλά και για την Μεσσηνία στην οποία θα καταλήγει, το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις θα καθυστερήσει περεταίρω, αφού τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι το τέλος του 2023 θα έχει τελειώσει η μελέτη και το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχουμε περιβαλλοντικούς όρους και στη συνέχεια θα αναζητηθεί ο τρόπος κατασκευής του έργου.

Η δεύτερη επερώτηση μας έχει θέμα: Παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αφορά ΑΜΕΣΑ τις περιοχές της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας γνωρίζοντας για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) και την επέκταση τους.

Η τρίτη επερώτηση μας έχει θέμα: Η προστασία και η ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Ερμιόνης.

Μια επερώτηση που αποκτά ενδιαφέρον μετά την πρόσφατη συνάντηση της περιφερειακής αρχής με την υπουργό πολιτισμού για θέματα Πελοποννήσου και τις δεσμεύσεις της υπουργού.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις της περιφερειακής αρχής για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα επιμένοντας να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί και τηρώντας την δέσμευση μας να αναδεικνύουμε θέματα από την μια άκρη της περιφέρειας στην άλλη και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου.

Αναλυτικά το περιεχόμενο των επερωτήσεων:

1. Η μεγάλη ευκαιρία της Μεσσηνίας για την κατασκευή του δρόμου Πύργος - Καλό Νερό – Τσακώνα - Καλαμάτα.

Άλλη μία μεγάλη ευκαιρία έχει πλέον η Μεσσηνία για την κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό- Τσακώνα- Καλαμάτα, με την υλοποίηση του έργου «Μπλε Διάδρομος», αφού τις προηγούμενες ημέρες προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά», μήκους 70 χιλιόμετρων προϋπολογισμού 310 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής – Ιονίου, γνωστός ως Μπλε Διάδρομος (Blue Corridor), με έκταση περίπου 1500 χιλιόμετρα, είναι ένα φιλόδοξο έργο, που εκτείνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Στο έργο του Μπλε Διαδρόμου συνολικά εμπλέκονται 8 χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Ο οδικός αυτός άξονας προβλέπεται ότι θα εκτείνεται από τη Βόρεια Ιταλία, θα διασχίζει τα δυτικά Βαλκάνια και μέσω της Ιόνιας οδού και του Πάτρα- Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα- Καλαμάτα θα φτάνει στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου.

Η Περιφερειακή Αρχή κάνει ένα βήμα μπρος και ένα πίσω αφού ο περιφερειάρχης κ. Νικας στην εφημερίδα «Ελευθερία» Νοεμβρίο του 2020 δηλώνει «Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση, είναι μία σπουδαία πρόταση, η οποία μπορεί να γίνει πράξη. Δεν είναι απλά μία ωραία πρόταση η οποία δεν είναι ρεαλιστική. Είναι και ρεαλιστική. Έφτασε λοιπόν ο χρόνος, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις, για να πραγματοποιηθεί.

Αλλά Ιανουάριο του 2022 στην εφημερίδα «Θάρρος» δηλώνει ότι βρίσκει το συγκεκριμένο έργο εξαιρετικό, αλλά στην ολοκλήρωσή του άπιαστο όνειρο.

Όσον αφορά το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, η ανατολική χάραξη μπορεί να είναι επιθυμία όλων των φορέων της νότιας Ηλείας και της βόρειας Μεσσηνίας, όμως τα αντικειμενικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Όπως επισημαίνεται σε υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που επισυνάπτει ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010 ουσιαστικά απαγόρευσε οιαδήποτε παραλιακή χάραξη για το τμήμα Κάτω Σαμικό-Ζαχάρω Ποταμός Νέδα, ζητώντας να εξεταστεί η ορεινή ανατολική χάραξη μέσω του ορεινού όγκου Λαπίθα με δίδυμη σήραγγα μήκους 3,700 μ. και στη συνέχεια ανατολικά της Ζαχάρως, πλάνο διόλου ρεαλιστικό.

«Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να υποστηριχθεί ως κατασκευάσιμο με τις παρούσες συνθήκες και ειδικότερα κατόπιν του Εκτελεστικού Κανονισμού 2015/207 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μελέτες βιωσιμότητας των έργων υποδομής.

Και τούτο λόγω του συνδυασμού του υπερβολικού κόστους κατασκευής καθώς και των εξαιρετικά χαμηλών κυκλοφοριακών φόρτων που αναμένεται να προσελκύσει», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Γ. Καρνέσης.

Το έργο στο τμήμα Πύργος Τσακώνα, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί αποκλείεται να αδειοδοτηθεί και αν είναι να κατασκευαστεί όπως πρέπει, αποκλείεται να χρηματοδοτηθεί.

Για το συμφέρον της περιοχής και του έργου μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραμείνει το συγκεκριμένο τμήμα με τον παλιό δρόμο με το όμορφο τοπίο (που θα επιφέρει μια ελάχιστη χρονική καθυστέρηση).

Τέλος θα αναφερθώ στον Δυτικό Σιδηροδρομικός Άξονα, το μεγάλο έργο που έμεινε… μακέτα.

2. «Αναγκαία η παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου».


Η παρέμβαση – πρόταση μας έρχεται με αφορμή το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι πρόσφατα και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις υδατοκαλλιέργειες.

Η Πελοπόννησος διαθέτει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ποσοστό ενεργών ιχθυοκαλλιεργειών – στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Αρκαδία.

Η Περιφερειακή Αρχή αναφέρθηκε και σωστά στην ανάγκη χωροθέτησης των περιοχών και την ουσιαστική στελέχωση των τμημάτων Αλιείας στις ΔΑΟΚ των Περιφερειών.

Εμείς κάνοντας ένα βήμα παραπάνω προτείνουμε να προχωρήσουμε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Πελοποννήσου σε μια προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών ή όποιο άλλο σχετικό ερευνητικό ίδρυμα, με αντικείμενο την παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κύριος στόχος της προγραμματικής σύμβασης να είναι η μελέτη της δομής του παράκτιου οικοσυστήματος για έναν πλήρη ετήσιο κύκλο δειγματοληψιών σε θαλάσσιες περιοχές με έντονη υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα με έμφαση σε φαινόμενα ευτροφισμού αλλά και εμφάνισης επιβλαβών ή/και τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού, καθώς και η μελέτη των ρύπων (βαρέα μέταλλα, οργανικοί ρύποι) στο θαλασσινό νερό στο ίζημα και σε οργανισμούς και η επίδραση τους στο οικοσύστημα. Η συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων παραμέτρων της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την τεκμηρίωση των «κρίσιμων» περιβαλλοντικών προβλημάτων και διαχειριστικών πολιτικών, υπό το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και κυρίως της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα Ύδατα.

Η προγραμματική σύμβαση θα βοηθήσει προκειμένου να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα θα οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και πολιτικών, όχι μόνο απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και απέναντι στην ευθύνη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

3. «Η προστασία και η ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Ερμιόνης».

Οι δυο «είσοδοι» στον αρχαιολογικό χώρο. Η βόρεια είσοδος και η νότια στον χώρο στάθμευσης πίσω από το παλιό σχολειό.

Όπως βλέπετε (στην φωτογραφία δεξιά) μιλάμε για ξέφραγο αρχαιολογικό χώρο μέσα στον αστικό ιστό, όπου υπάρχουν ψηφιδωτά μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας , κίονες και γενικά ευρήματα που ακόμα ζητούν ανάδειξη.

Όμως η πιο τραγική εικόνα είναι το σημείο όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διασωζόμενο ψηφιδωτό.

Πρώτα απ όλα, από πάνω , είχε τοποθετηθεί ένα υποτυπώδες στέγαστρο για να προστατεύεται το ψηφιδωτό από τις καιρικές συνθήκες αλλά και οι εργαζόμενοι συντήρησης. Μετά από χρόνια ο αέρας έχει πάρει τις επικαλύψεις και έχει μείνει το πλέγμα μόνο , καθώς και ο σκουριασμένος σκελετός που θυμίζει παράγκα. Το ψηφιδωτό έχει καλυφτεί από κάποιους, (με φύλλα κόντρα πλακέ υποθέτουμε) εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια , που σήμερα έχουν σαπίσει και μισό διαλυθεί.

Έχει την δυνατότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιόνης να μεριμνήσει αφενός για την προστασία αφετέρου για άμεση ανάδειξη του χώρου και χρηματοδότησης των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία.
 
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης
Πράσινη Πελοπόννησος
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ