Ο κύριος λόγος των πρωτοφανών καταστάσεων στην Αργολίδα είναι η υποστελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής και κυρίως από παιδιάτρους.
Το θέμα ανέδειξε πανελλαδικά με τη δημοσίευση της επιστολής που απέστειλε στον πρωθυπουργό πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος μεταφέρει την αγωνία όλων των γονιών της περιοχής πως «αισθάνονται ανασφάλεια για τα παιδιά τους».
Οι καταγγελίες λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς αποκαλύπτεται πως εάν κάποιο παιδί χρειαστεί νοσηλεία ακόμη και για κάποιο απλό πρόβλημα, θα πρέπει να διακομιστεί στην Αθήνα ή την Τρίπολη. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, χρειάστηκε εισαγγελική εντολή για να βρεθεί ιδιώτης παιδίατρος να συνοδεύσει παιδί με σπασμούς με το ασθενοφόρο στην Αθήνα.
Μία ακόμη καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (10.02.2023), από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, οι επίτοκες στο Άργος υποχρεώνονται: είτε να έχουν το δικό τους προσωπικό ιδιώτη παιδίατρο ή να παραπεμφθούν σε άλλο νοσοκομείο, είτε να υπογράψουν ότι θα γεννήσουν με κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού (κάτι που επισημαίνεται και στην υπεύθυνη δήλωση), αν η γέννα πραγματοποιηθεί εκεί και σημειωθεί οποιασδήποτε επιπλοκή.
«Όταν πολλές φορές προκύπτει τοκετός απόγευμα ή νύκτα καλείται ιδιώτης παιδίατρος και το κόστος επιβαρύνεται η έγκυος γυναίκα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Θα πρέπει το κόστος να καλύπτεται από το νοσοκομείο. Ούτε οι έγκυες γυναίκες να επιβαρύνονται το κόστος και φυσικά ούτε να γίνονται διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο για τον τοκετό εάν δεν επιθυμούν να πληρώσουν τον παιδίατρο», σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Νοσοκομείο Άργους και Ναυπλίου χωρίς παιδίατρο
Το νοσοκομείο του Άργους, όπως όλα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από την έλλειψη γιατρών βασικών ειδικοτήτων. Κι αυτό καθώς παραιτούνται συνεχώς γιατροί, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται ή προσλαμβάνονονται σε άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτεύουν, δεν αντικαθίστανται.
Είναι δε τόσο βαριά τα καθήκοντα τα οποία θα επωμιστεί όποιος προσληφθεί, που δεν δηλώνεται ενδιαφέρον από τους γιατρούς όταν προκηρύσσονται οι θέσεις.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ προσπαθεί με φιλότιμες προσπάθειες να καλύψει κενά με μετακινήσεις γιατρών, αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο.
«Στο Νοσοκομείο του Άργους υπηρετούσαν δύο παιδίατροι, ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και ο δεύτερος παραιτήθηκε γιατί προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου υπηρετούσαν δύο παιδίατροι ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και υπηρετεί μόνο ένας. Αδύνατον να ενισχύσουν το νοσοκομείο Άργους. Έγιναν πολλές προκηρύξεις από την 6η ΥΠΕ που βγήκαν άγονες. Τώρα υπάρχει προκήρυξη που ολοκληρώνεται τριών θέσεων παιδιάτρων και υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς. Ως εκ τούτου, αναμένεται σύντομα λύση. Τώρα το νοσοκομείο του Άργους καλύπτεται μόνο από ένα παιδίατρο με μετακίνηση από κέντρο υγείας. Δεν φθάνει», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Κωνσταντίνος Κουβαράς: «Είμαστε στον αέρα»
Ο μηχανικός Κωνσταντίνος Κουβαράς με τη σύζυγο και τα δυο τους αγόρια που διαμένουν στο Ναύπλιο, βρέθηκαν ξαφνικά στην Τρίπολη για μια επιπλοκή από ίωση. Η σύζυγος με το άρρωστο παιδί τους στο Νοσοκομείο της περιοχής και ο ίδιος με το δεύτερο παιδί τους, να αναζητά ξενοδοχείο.
Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πήρε την απόφαση να αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό: “Τα τελευταία 2-3 χρόνια, οπότε και οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν το σύστημα στο παιδιατρικό τμήμα των δύο αυτών νοσοκομείων κυριολεκτικά κατέρρευσε”, αναφέρει στην επιστολή του.
Το καλοκαίρι του 2022, προκηρύχθηκαν τρεις θέσεις παιδιάτρων στο Άργος χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως λέει. Επίσης, είχε προκηρυχθεί μια θέση το 2021, και η προκήρυξη κηρύχθηκε άγονη την άνοιξη του 2022, καθώς δεν παρουσιάστηκε κανείς ενδιαφερόμενος.
“Αυτό έγινε, καθώς οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι παιδίατροι γνώριζαν την κατάσταση και δεν ήθελε κανείς να σηκώσει το βάρος για όλη την περιοχή με μόνο μια ακόμη συνάδελφο”, τονίζει στην επιστολή του, η οποία εστάλη με email στις 24/01 στο γραφείο του πρωθυπουργού και με κοινοποίηση στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.
πηγή: Iatropedia.gr