«Αυτήν την τετραετία καταργήθηκε ό,τι είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ των εργαζομένων, μετά και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Γεώργιος Γαβρήλος, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, με ξεκάθαρο στόχο τον εγκλωβισμό των αντιδράσεων σε στενά αντικυβερνητική λογική.
Με το συγκεκριμένο άρθρο, σε πολιτικό επίπεδο, επί της ουσίας αποκρύπτεται από τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο χαρακτήρας της αντεργατικής επίθεσης και συνεπώς ο πραγματικός ταξικός αντίπαλος των εργαζομένων.
Παρουσιάζει τον άθλιο νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά, το έκτρωμα Χατζηδάκη, ως προϊόν της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αλήθεια, σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε ο συγκεκριμένος νόμος που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε δεκάδες άρθρα του;
Πόσο εύκολο θα ήταν για την κυβέρνηση να γενικεύσει τη λεγόμενη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αν δεν είχε ψηφιστεί το 2008 από κοινού από τους ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ η λεγόμενη «Έκθεση Σέρκας» για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας;
Αν σε αυτή τη βάση δεν είχε νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ η «διευθέτηση» με το νόμο 3986 του 2011 (με τον αστερίσκο της σύμφωνης γνώμης του σωματείου), αν αυτός ο νόμος δε διατηρούσε πλήρως την ισχύ του επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν εφαρμοζόταν μάλιστα για πρώτη φορά γενικευμένα το 2017 στον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών;
Πόσο εύκολο θα ήταν για την κυβέρνηση να περάσει τα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, αν δεν είχε προηγηθεί η νομοθέτηση από το ΣΥΡΙΖΑ, της προϋπόθεσης του 50%+1 για την κήρυξη απεργίας και το φακέλωμα των συνδικάτων από το αστικό κράτος μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής μιας σειράς στοιχείων τους στο αντίστοιχο Μητρώο;
Πόσο εύκολο θα ήταν για την κυβέρνηση να γενικεύσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους αν δεν είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων από 8 σε 32 Κυριακές;
Το γεγονός ότι μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν υπερψηφίσει τη νομοθέτηση της διευθέτησης το 2011, με πιο εμβληματική ίσως τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και οι αντίστοιχες μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του Σ. Κεδίκογλου, υφυπουργού της κυβέρνησης Α. Σαμαρά, αναδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας και της κοροϊδίας.
Πόσο αντιφατικό αλήθεια είναι κ. Γαβρίλο να μιλάτε για «επίθεση στη συλλογική διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση της ΝΔ» και στη συνέχεια να αναφέρεται ότι: «Προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αύξηση του κατώτερου μηνιαίου μισθού στα 800 ευρώ».
Αλήθεια όμως ο καθορισμός του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση δεν είναι «ωμή παρέμβαση» στην συλλογική διαπραγμάτευση; Δεν εμποδίζεται η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους εργοδότες για το ύψος του κατώτερου μισθού, δικαίωμα που είχε κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες των εργατών και όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 καταργήσατε;
Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε τη μεγάλη συσπείρωση 530 σωματείων το 2016, για την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ ως πρόταση νόμου και απορρίφθηκε ασυζητητί από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του κεφαλαίου!
Επειδή οι εργαζόμενοι δεν είμαστε λωτοφάγοι να σας θυμίσουμε, αν δεν θυμάστε εσείς, τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων από το 2012!
4092/2012 (ΝΔ)
Καθορισμός κατώτερου μισθού με υπουργική απόφαση και κατάργηση της ΕΓΣΣΕ
Κατάργηση της καθολικότητας εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ ως προς τους μισθολογικούς όρους οι οποίοι εφαρμόζονται μόνο στα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που την προσυπογράφουν.
4172/2013 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
Θεσμοθέτηση όρων διαμόρφωσης του γενικού κατώτερου μισθού με υπουργική απόφαση ... με «ολίγον σάλτσα» της τριμερούς διαβούλευσης.
Ο κατώτερος μισθός, που θα αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, θα γίνεται μόνιμα με γνώμονα την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την κατάσταση της «εθνικής οικονομίας».
4564/2018 (ΣΥΡΙΖΑ)
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού εφάρμοσε όλους τους προηγούμενους νόμους, ενεργοποιεί των 4172/2013 και κατά συνέπεια δικαίως ο νόμος Βρούτση για τον ορισμό του κατώτερου μισθού γίνεται νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου.
Εγκύκλιος 32921/2175/13.6.2018 (ΣΥΡΙΖΑ)
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε διάταξη του ν.1876/90 σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα των συμβάσεων, προσθέτοντας μια ολόκληρη διαδικασία για να αποδεικνύεται ότι η ΣΣΕ δεσμεύει τους εργοδότες που απασχολούν το 50+1% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος για την επέκτασή της και την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζομένων. Όλα αυτά τα 2018, που ελάχιστες τέτοιες συμβάσεις υπογράφτηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις λίγες έβαλε εμπόδια κάνοντας μεγάλο δωράκι στους μεγαλοεργοδότες.
Νόμος 4635/2019 (ΝΔ)
Προκειμένου να εγκριθεί η επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ ζητείται από την πλευρά των σωματείων να τεκμηριώσουν ότι η ΣΣΕ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Νόμος 4808/2021 (ΝΔ- Χατζηδάκη) με όλες τις αντεργατικές συνέπειες και ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, το ακόμα μεγαλύτερο «φακέλωμα» των εργαζομένων κλπ.
Οι εργαζόμενοι κ. Γαβρίλο έχουν πλέον αποκτήσει πείρα και δεν περιμένουν λύσεις από επίδοξους σωτήρες και κυβερνητικές εναλλαγές. Οργανωμένα μαζικά, μέσα από τα σωματεία τους, με συλλογική συζήτηση και απόφαση, μαχητικά και αγωνιστικά, θα διεκδικήσουν όλα τα δικαιώματά τους. Θα διεκδικήσουν με ταξικό προσανατολισμό την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.
Αυτό θα γίνει πραγματικότητα κόντρα στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν αποδεδειγμένα αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως έδειξε και στην πράξη το κόμμα σας!
Η ίδια η ιστορία του εργατικού κινήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι, με σκληρούς αγώνες, διεκδίκησαν και κατέκτησαν δικαιώματα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα μέχρι τη νίκη της εργατικής τάξης. Να είστε βέβαιος κ. Γαβρίλο!
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ