ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τεράστιες ποσότητες με εισαγόμενο κρέας στα ελληνικά τραπέζια

κρέατα
Τη δυνατότητα να αντιστρέψει την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ως προς την κατανάλωση κρέατος και κυρίως σε είδη όπως είναι το πρόβειο κρέας, θα μπορούσε να έχει επόμενα χρόνια η Ελλάδα, η οποία εισάγει σημαντικές ποσότητες κρέατος σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος δείχνουν ότι η χώρα μας έκανε εισαγωγές 6,27 εκατομμυρίων κιλών νωπού αρνιού από τις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύρια χώρα προέλευσης να αποτελεί η Ρουμανία με συνολικά 6,04 εκατομμύρια κιλά να εισάγονται από εκεί. Η πορεία των ελληνικών εισαγωγών έχει εμφανίσει διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά το νωπό αρνί όπου το 2018 οι εισαγωγές ήταν στα 4,53 εκατομμύρια κιλά, το 2019 αυξήθηκαν στα 6,92 εκατομμύρια κιλά, το 20220 στα 5,1 εκατομμύρια κιλά για να φτάσουν το 2021 στα 6,27 εκατομμύρια κιλά που προαναφέραμε.

Σε ό,τι αφορά το νωπό πρόβειο κρέας, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει επάρκεια μέσα στα επόμενα χρόνια με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως τη μεγάλη ευκαιρία της χώρας.

Στο συγκεκριμένο είδος κρέατος οι εισαγωγές είναι επίσης υπαρκτές με συνολικά 1,66 εκατομμύρια κιλά το 2021 και την πορεία τους να καταγράφεται ως εξής: 2,18 εκατ. κιλά το 2018, 2,33 εκατ. κιλά το 2019, 2,26 εκατ. κιλά το 2020. Και σε αυτή την περίπτωση η χώρα από την οποία εισάγουμε πρόβειο κρέας κατά κύριο λόγο είναι η Ρουμανία με 1,34 εκατομμύρια κιλά το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεπαγγελματικής.

Τις μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγών όπως είναι εύληπτο, πραγματοποιεί η χώρα μας σε νωπό βόειο κρέας όπου συνολικά το 2021 εισήχθησαν 102.000 τόνοι (102 εκατομμύρια κιλά) με συνολική αξία 453,32 εκατομμυρίων ευρώ σε νωπό βόειο κρέας. Επίσης, εισήχθησαν την ίδια χρονιά και 11.281 τόνοι (11,28 εκατ. κιλά) βόειου κατεψυγμένου κρέατος με συνολική αξία 44,54 εκατομμύρια ευρώ.
Αύξηση των εξαγωγών ελληνικού αρνιού

Στα θετικά στοιχεία ως προς τη δραστηριότητα της χώρας μας στην κρεατοπαραγωγή, καταγράφεται η αύξηση της ποσότητας εξαγωγών ολόκληρων ή μισών σφάγιων που πωλούνται νωπά όπου από τα 4,29 εκατομμύρια κιλά το 2020 οι ποσότητες αυτές αυξήθηκαν το 2021 στα 6,55 εκατομμύρια κιλά. Κύριες χώρες προορισμού το 2021 ήταν η Ιταλία με 3,63 εκατομμύρια κιλά, η Ισπανία με 1,37 εκατομμύρια κιλά και η Πορτογαλία με 730 χιλιάδες κιλά.

Άμεση σχέση της κατανάλωσης με τον τουρισμό

Η κατανάλωση του κρέατος εκτός από την εγχώρια κατανάλωση είναι άμεσα συνυφασμένη και με τον τουρισμό, όπου μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται και καταναλώνονται στην ξενοδοχειακή αγορά, η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει αρχίσει να απευθύνεται και σε υψηλότερου εισοδήματος καταναλωτές που αναζητούν καλύτερης ποιότητας προϊόντα στη διατροφή τους.

Στην αύξηση των εισαγωγών και στη μείωση της εγχώριας παραγωγής συνέτεινε σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι χαμηλές τιμές στα κρέατα, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί στην Ελλάδα να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφική παραγωγή και να στραφούν σε άλλες μορφές απασχόλησης. Η Διεπαγγελματική Κρέατος μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες – μεταξύ αυτών και η ένταξη σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης - έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να προβάλλει το ελληνικό κρέας και στο εξωτερικό, έχοντας κάνει επαφές για εξαγωγή του πρόβειου σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Στόχος είναι η αύξηση των τιμών που κατ’ επέκταση θα φέρει την σταδιακή επαναφορά της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών αυτών μπορεί να επηρεάσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον την κατανάλωση. Ένα χαρακτηριστικό που παρατηρείται ανάμεσα σε άλλα στην ελληνική αγορά, είναι ότι κατά το δεύτερο μισό του έτους, που η χώρα μας κατακλύζεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών, που αποζητούν λόγω κουλτούρας την κατανάλωση αρνιού.
 
Ελληνοποιήσεις και εισαγωγές κατεψυγμένου κρέατος

Λόγω των μειωμένων παραγόμενων ποσοτήτων στην Ελλάδα, υπάρχουν σύμφωνα με την ΕΔΟΚ, έμποροι που προβαίνουν σε αθρόα εισαγωγή αρνιών, τα οποία υφίστανται διαδικασία ανάπτυξης και πάχυνσης στην Ελλάδα, ελληνοποιούνται και πωλούνται ως ντόπια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αμελητέες οι εισαγόμενες ποσότητες κατεψυγμένου κρέατος στην Ελλάδα από την μεγαλύτερη παραγωγό πρόβειου κρέατος στον πλανήτη, τη Νέα Ζηλανδία.
 
Το 2021 εισήχθησαν από τη Νέα Ζηλανδία στην Ελλάδα:

κιλά ολόκληρα σφάγια και μισά σφάγια αρνιού κατεψυγμένα

139.037 κιλά μπροστινό μέρος σφάγιου ή μισό μπροστινό μέρος σφάγιου κατεψυγμένου αρνιού
217.804 κιλά καρέ ή και οσφυική χώρα ή μισό καρέ κατεψυγμένα
157.510 κιλά κιλότο ή μισό κιλότο κατεψυγμένα
96.187 άλλα τεμάχια με κόκαλα κατεψυγμένα
14.959 άλλα τεμάχια χωρίς κόκαλα κατεψυγμένα

Ως ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ελληνικής παραγωγής είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της Κίνας και της Ινδίας, όπου και οι δύο χώρες απορροφούν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα εισαγωγής ποσοτήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΕΔΟΚ, η Νέα Ζηλανδία θεωρήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια βασικός παράγοντας για την δραστική συρρίκνωση της ευρωπαϊκής προβατοτροφίας.

Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερο πρόβειο κρέας μέσω της εστίασης, σε σύγκριση με τις ποσότητες που αγοράζουν από το κρεοπωλείο. Μάλιστα, το 2010 στην Αττική υπήρχαν μόλις 39 καταστήματα εστίασης που είχαν στο μενού τους τη λέξη πρόβειο, ενώ το 2021 είχαν φτάσει τα 490.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ