ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Συγκίνηση στο Λυγουριό Αργολίδας: Μετά από 40 χρόνια ο παπά-Σπύρος αποχαιρέτησε με δάκρυα το ποίμνιό του (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:40:00 μ.μ. | | |
Ιερέας Σπυρίδωνας
Τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2023 η Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στο Λυγουριό Αργολίδας.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Σταυρόπουλος Σπυρίδων.
 Μετά από πολλά χρόνια της Ιερατικής του θητείας και προσφοράς στους κατοίκους του Λυγουριού ,ο π. Σπύρος όπως χαρακτηριστική τον λένε στο χωριό, αποφάσισε να σταματήσει τα Ιερατικά του καθήκοντα στο Λυγουριό. 
Επέλεξε αυτή την ημέρα της μεγάλης εορτής της Βαϊοφόρου για να πει το αντίο στο ποίμνιο του 
Με δάκρυα στα μάτια οι ενορίτες, οι συγγενείς του ,οι αγαπημένοι του άνθρωποι με σφιγμένα τα χείλια τον άκουσαν να τους εκφωνεί τον τελευταίο του λόγο ως εφημέριος του ναού της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Βασιλείου. 
Με μια φωνή, οι κάτοικοι της κωμόπολης φώναξαν παπούλη είσαι άξιος θα είσαι πάντα στις καρδιές μας.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Γεννηθείς το 1944 στο Βρούστι Αργολίδος. Το 1964-1966 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Το 1966 παντρεύτηκε την Αικατερίνη το γένος Χριστοπούλου. Απόκτησαν τρεις κόρες, δέκα εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. 
Την 16η Μαίου 1971 χειροτονήθηκε διάκονος στο παρεκκλήσι “συνάντηση” της Ι.Μ. Αγίου Θεοδοσίου, και την 25η Μαίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Ιερέας στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Δεληγιαννόπουλο, όπου και εφημέρευσε δωδεκάμισι χρόνια.
Παράλληλα τελείωσε γυμνάσιο-λύκειο, ιερατική σχολή Κορίνθου και το τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1983 μετετέθη στην ενορία Αγίας Τριάδος Λυγουρίου όπου υπηρέτησε μέχρι και σήμερα.
Η Κυριακή των Βαΐων   

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία χριστιανική κινητή γιορτή. 
Είναι γνωστή και ως Κυριακή του Λαζάρου. Κατά τα παλαιότερα χριστιανικά χρόνια αυτές οι δύο γιορτές ήταν την ίδια μέρα. Για τους Χριστιανούς ορθόδοξους, η Κυριακή των Βαΐων πέφτει πάντα την προηγούμενη Κυριακή μια εβδομάδα πριν από την ημέρα του Πάσχα και είναι η τελευταία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Οι κάτοικοι της πόλης έκαναν στον Ιησού μεγάλες τιμές κατά την είσοδό του σε αυτή.
Ο Χριστός ήταν ανεβασμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι και μπήκε στην πόλη ενώ το πλήθος τον επευφημούσε και ζητωκραύγαζε. Το όνομα της γιορτής της Κυριακής των Βαΐων οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι για να τιμήσουν τον Χριστό έστρωσαν στον δρόμο του αρωματικά φύλλα από βάγια καθώς και από διάφορα άλλα φυτά.
Κατά την ημέρα αυτή, πολλοί στην Ελλάδα επιλέγουν να φάνε ψάρια. Θεωρείται σαν έθιμο ή παράδοση.
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»
Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου. Κατά την λειτουργική τελετουργία, την Κυριακή των Βαΐων τελείται η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου. Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ