ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας παρουσίασε νέο εφημέριο στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:08:00 μ.μ. | | |
Ιερείς
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου, παραβρέθηκε ο  Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος και τέλεσε την ακολουθία του Νυμφίου και τον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας το απόγευμα της Κυριακής 9 Απριλίου 2023. 
Ο Μητροπολίτης κατά την διάρκεια της ακολουθίας παρουσίασε και τον νέο εφημέριο του Ιερού Ναού ,π. Ευάγγελο Πολυχρονόπουλο εφημέριο μέχρι πρότινος στον Άγιο Αθανάσιο στο χωριό Μαλαντρένι του Δήμου Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα. 
Ο π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος είναι γέννημα θρέμμα του Άργους και υπηρετεί στην Μητρόπολη Αργολίδας. 
Ο Μητροπολίτης κατά το κήρυγμα του αναφέρθηκε στο νέο Ιερέα και του τόνισε πως πρέπει να είναι ένας καλός ποιμένας για τους πιστούς και να διακονεί πάντα με αγάπη την ενορία του. 
Ευχαρίστησε φυσικά για την μεγάλη του προσφορά όλα αυτά τα χρόνια τον πρώην εφημέριο του ναού , πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδων Σταυρόπουλο, ενω ο Δήμαρχος Επιδαύρου αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια για τον απερχόμενο ιερέα π. Σπυρίδωνα και καλωσόρισε τον νέο εφημέριο του ναού π. Ευάγγελο, απονέμοντας και στους δύο ιερείς αναμνηστικές πλακέτες.
Την ακολουθία του Νυμφίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την περιοχή ανάμεσα τους και οι βουλευτές Αργολίδας Γ, Ανδριανός και Α. Πουλάς, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τ. Χρόνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υπευθυνος του ΕΚΑΒ Αργολίδας Β. Οψιμούλης και υπ. βουλευτές Αργολίδας της Ν.Δ. Σόνια Τάνταρου Κρίγγου και Γιώργος Δωροβίνης.
Ο νέος εφημέριος το πρωί της Κυριακής των Βαΐων λειτούργησε για τελευταία φορά αποχαιρετώντας τους πιστούς αναφέροντας: "Μια ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για μένα. Κυριακή των Βαΐων πριν έξι χρόνια ήρθα σε αυτή την ευλογημένη ενορία του Μαλανδρενιου και σήμερα πάλι Κυριακή των Βαΐων αναχωρώ για να υπακούσω στο κάλεσμα της Αγίας μας Εκκλησίας και να διακονήσω με την βοήθεια του Θεού στην ενορία της πόλεως του Λυγουριού
Μια ημέρα χαρμολύπης, διότι θα αποχωριστώ τα αγαπημένα και τίμια πρόσωπα όλων σας. Από τα βάθη της καρδιάς μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλους, εσάς τους ευλογημένους κατοίκους του χωριού αυτού, που διακόνησα και υπηρέτησα με αγάπη αλλά και φόβο Θεού για 6 έτη, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, εισπράττοντας όλα αυτά τα χρόνια αγάπη, καλοσύνη, σεβασμό, εμπιστοσύνη και απεριόριστη εκτίμηση προς το πρόσωπο σου. 
Ήρθα ως ιερέας δίχως πείρα, ξένος ανάμεσα σας και φεύγω από το Μαλαντρένι...(η καρδιά μου εδώ θα είναι πάντοτε) με τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά και με συγκινητικές πνευματικές στιγμές χαραγμένες στην καρδιά μου, που ζήσαμε την ευλογημένη αυτή περίοδο με τις Ιερές μας Ακολουθίες, τις κατανυκτικές αγρυπνίες μας και με τις διάφορες εκδηλώσεις μας.
Όλα αυτά τα χρόνια επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι πορεύθηκα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι όλων, δίχως εξαιρέσεις, δίχως διαχωρισμούς, παρά τα όποια εμπόδια και τις όποιες δυσκολίες. Δεν ξεχώρισα ποτέ κανέναν.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια, την προηγούμενη αλλά και την παρούσα εκκλησιαστική επιτροπή. Εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για το καλό του χωριού σας. Για να αφήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Η αγάπη τους, η προθυμία τους, η καλοσύνη τους θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου
Να ευχαριστήσω όλους που συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια, τα άτομα εκείνα που γδυθήκαμε πνευματικές στιγμές μέσα από τις ακολουθίες μας. Ευχαριστίες επίσης αξίζουν στον Πρόεδρο του χωριού μας που ήταν δίπλα στην Εκκλησία σε ότι χρειαζόταν, τον πολιτιστικό μας σύλλογο, στην ομάδα του χωριού, τις κυρίες που πάντα με καλοσύνη και προθυμία σε ότι ζητούσαμε, ανταποκρίνονταν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Αν παρ' ελπίδα άθελά μου πίκρανα ή στεναχώρησα κάποιον ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Εξ άλλου είμαι σίγουρος πως δεν θα σας εγκαταλείψω μιας και θα είμαι παρών στις χαρές σας, είτε στις λύπες σας.
Αναχωρώ όμως, έχοντας βάλει μέσα μου την πεποίθηση και την σιγουριά πως έβαλα και εγώ ένα ταπεινό λιθαράκι στην πνευματική οικοδομή της τοπικής μας Εκκλησιαστικής κοινότητος. Έλαβα πάρα πολλά τηλέφωνα και πάρα πολλά μηνύματα τον τελευταίο καιρό που μαθεύτηκε η αναχώρηση μου από τον Ναό αυτό. 
Πολλά συγκινητικά και ευχαριστήρια μηνύματα για την προσφορά μου σε εσάς και πολύ σας ευχαριστώ.Δεν θα μιλήσω αυτή τη στιγμή για τα έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα.
Τα χρήματα που δίνατε όλα αυτά τα χρόνια από το υστέρημα σας, αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο προς δόξα του Τριαδικού μας Θεού αλλά και ωφέλεια δική σας. Γιατί τα χρήματα εσείς τα δίνατε για το Ναό σας, και εγώ σας τα επιστρέφω και σας τα παραδίδω σήμερα ακέραια με την αναχώρηση μου από τον Ναό αυτό.
Στον Ναό αυτό θα διακινήσει από σήμερα ένας πολύ καλός Ιερέας, ο πατήρ Ζαχαρίας Τσακίρης, έγγαμος ιερέας με ήθος, με αγάπη και καλοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα τον αγκαλιάσετε, θα τον αγαπήσετε, θα τον στηρίξετε όπως κάνατε και με εμένα όλα αυτά τα χρόνια. Και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, ευτυχισμένος και χαρούμενος που αφήνω την ενορία που αφήνω την Ενορία σε πάρα πολύ καλά χέρια. 
Επίσης την παραδίδω και σε έναν καλό Ιερέα που θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για εσάς, αλλά και σε καλούς και άξιους επιτρόπους που παλεύουν για το καλό της Εκκλησίας και του χωριού σας. Στηρίξτε τον, αγαπήσετε τον και είμαι σίγουρος ότι ο π. Ζαχαρίας έχει πολλά να σας δώσει και να σας προσφέρει.
Τελειώνοντας αυτό όμως θα ήθελα ως τελευταία συμβουλή να σας δώσω μέσα από την ψυχή μου είναι να μην χάσετε την πίστη σας απέναντι στον Χριστό και στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς και έρχονται ακόμα δυσκολότερες μέρες για την Εκκλησία μας και την πίστη μας. Κρατήστε την πίστη σας δυνατή. Μην σας φοβίζει τίποτα, αρκεί η ψυχή μας και η συνείδηση να είναι αναπαυμένη. Μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια θέλησα και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να διδάξω την αγάπη του Χριστού, γιατί ο Χριστός μας αγαπάει όλους, και κέρδος μας είναι όταν ζούμε μέσα στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Τελειώνοντας επιθυμώ να εκφράσω ειλικρινείς ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, για την πατρική του αγάπη και για όλα όσα κάνει για μένα εύχομαι δε ο μισθαποδοτης Θεός να του χαρίζει πάντοτε υγεία, μακροημέρευση και δύναμη για την επιτέλεση του δύσκολου έργου του.
Σας ευχαριστώ όλους
Πάτερ Ζαχαρία, σου εύχομαι πραγματικά το θέλημα του Θεού να είναι το κέντρο της ζωής σου, το οποίο θα σε διδάξει και θα σε κατευθύνει στο έργο σου.
Το Μαλανδρενι σήμερα σε καλωσορίζει και σου εύχεται να είσαι καλοστρωμένος και να έχεις καλή ιερατική διακονία. Να γνωρίζεις, πως όλο το Ενοριακό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και γενικά όλη η Ενορία, θα είναι στο πλευρό σου αρωγός, και θα έχεις την αμέριστη
 συμπαράσταση τους, στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις."
Τέλος ο πάτερ Ευάγγελος θέλησε σε μια ένδειξη αγάπης και εκτίμησης να τιμήσει με το μετάλλιο του Αγίου Αθανασίου τους επιτρόπους και τον Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Στυλιανό Ντεβε.
Σταθμοί στην πορεία του πατρός Σπυρίδωνος, απερχόμενου Ιερέα στο Λυγουριό Αργολίδας

Γεννηθείς το 1944 στο Βρούστι Αργολίδος. Το 1964-1966 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Το 1966 παντρεύτηκε την Αικατερίνη το γένος Χριστοπούλου. Απόκτησαν τρεις κόρες, δέκα εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. Την 16η Μαίου 1971 χειροτονήθηκε διάκονος στο παρεκκλήσι “συνάντηση” της Ι.Μ. Αγίου Θεοδοσίου, και την 25η Μαίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Ιερέας στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Δεληγιαννόπουλο, όπου και εφημέρευσε δωδεκάμισι χρόνια.
Παράλληλα τελείωσε γυμνάσιο-λύκειο, ιερατική σχολή Κορίνθου και το τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1983 μετετέθη στην ενορία Αγίας Τριάδος Λυγουρίου όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα.
Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες όλου του κόσμου. Κρατώντας την εικόνα του Νυμφίου Χριστού ο Ιερέας π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος την περιέφερε στον ναό υπό το φως των κεριών στον ενοριακό ναό.
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία. 
Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και η Σταύρωση Του στην ίδια πόλη μια εβδομάδα μετά, είναι μια εικόνα πολύ γνώριμη σε όλους μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας: από την απόλυτη ευτυχία και χαρά, οι ίδιοι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο. 
 Γι ‘αυτό άλλωστε, η Κυριακή των Βαΐων αποκτά βαρύνουσα σημασία και καλούμαστε όλοι να υποδεχθούμε τον Νυμφίο που έρχεται «εν τω μέσω της νυκτός», όντας «γρηγορούντες»… Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος, όν ευρήσει γρηγορούντα·ανάξιος δε πάλιν, όν ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ούν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής, και της Βασιλείας έξω κλεισθής· αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, άγιος, άγιος ει ο Θεός ημών, προστασίαις των ασωμάτων, σώσον ημάς.
Το Λυγουριό είναι κωμόπολη του νομού Αργολίδας. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νομού, στην επαρχία Ναυπλίας, μεταξύ Ναυπλίου και Επιδαύρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 370 μέτρων στους πρόποδες του όρους Αραχναίο. 
Το Λυγουριό αποτελούσε έδρα του τέως Δήμου Ασκληπιείου ενώ σήμερα είναι έδρα του Δήμου Επιδαύρου και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 2.678 κάτοικοι. 
Το Λυγουριό είναι χτισμένο κοντά στη Λήσσα, αρχαία πόλη των Επιδαύριων .Στην πόλη αυτή υπήρχε ναός της θεάς Αθηνάς όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Τα ίχνη της Λήσσας χάνονται στον χρόνο. Σταδιακά κατά τον μεσαίωνα η περιοχή δέχτηκε νέους πληθυσμούς και δημιουργήθηκε το Λυγουριό. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα αλλά όπως μαρτυρούν οι βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής κατοικούταν αρκετά χρόνια πριν. 
Η προέλευση της ονομασίας του είναι άγνωστη. Το Λυγουριό συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και κάτοικοι από το Λυγουριό έλαβαν μέρος στην πολιορκία του Παλαμηδίου. Σύμφωνα με τον Αντώνιο Μηλιαράκη, τη δεκαετία του 1880 ζούσαν στο Λυγουριό 170 οικογένειες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ