ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Εκδήλωση στο Ναύπλιο από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Δημιουργώ" για την "Παγκόσμια ημέρα για τον Αυτισμό"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:24:00 μ.μ. | |
Πρόσκληση
Την  Κυριακή 2 Απριλίου "Παγκόσμια ημέρα για τον Αυτισμό" στις 11: 00 το πρωί στη πλατεία Αμαλίας πλησίον του εκθεσιακού πολιτιστικού χώρου ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ, το "Δημιουργώ", Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και Δημιουργικής Απασχόλησης σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ, πολιτιστικούς φορείς και τον σύλλογο ΑΜΕΑ "Οδύσσεια",  σας προσκαλεί σε μια γιορτή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με παιχνίδια, facepaίnting, μπαλόνια, αφηγήσεις παραμυθιών και Θεατρικά παιχνίδι. 

Να είστε όλοι εκεί, φορώντας κάτι μπλε!  

«Δείτε τον αυτισμό με την καρδιά σας… τα μάτια σας ίσως σας ξεγελάσουν. Ο αυτισμός δεν είναι μεταδοτικός… το χαμόγελό τους όμως είναι!»

Ο αυτισμός μας αφορά όλους! Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας όπως όλοι μας. Είναι γείτονές μας, μαθητές μας, συμμαθητές των παιδιών μας, συνάδελφοί μας, συμφοιτητές μας, καθηγητές και προϊστάμενοί μας. Κάθονται δίπλα μας στο λεωφορείο, παίζουν στη παιδική χαρά της γειτονιάς μας, ψωνίζουν από το ίδιο σούπερ μάρκετ. Έχει περισσότερες πιθανότητες από όσες φαντάζεσαι να συναναστραφείς στη ζωή με ένα αυτιστικό άτομο, μη κλείνεις τα μάτια, ενημερώσου!

«Ο αυτισμός είναι σαν το ουράνιο τόξο. Έχει μια φωτεινή πλευρά και μια πιο σκοτεινή πλευρά. Αλλά κάθε απόχρωση είναι σημαντική και όμορφη». ~ Ρόζι Τέναντ Ντοράν

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: Μια λέξη που την ακούμε όλο και πιο συχνά… μια διαταραχή που πρέπει να ενώνει την κοινωνία, να την ενεργοποιεί, να αναδεικνύει την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.

Ο Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι σημαντικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις. Ένα ακόμα στοιχείο που επιδεικνύει τη σημαντικότητα του θέματος είναι ότι πέρα από τη ζωή του παιδιού που επηρεάζεται άμεσα, αλλάζει και αυτή των οικογενειών τους, δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η εξέλιξη ενός αυτιστικού παιδιού εξαρτάται από τις νοητικές του δεξιότητες και το λόγο. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά προγράμματα για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, όπως είναι η αυτοεξυπηρέτηση και οι κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Ακόμη, έχουν κατασκευαστεί προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, μέσα από τα οποία μαθαίνουν δεξιότητες εργασίας.

Η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού είναι σημαντική, καθώς αποτελεί την αρχή για έγκαιρη και στοχευμένη παρέμβαση. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη/μεγέθυνση των δυσκολιών και να περιορίσει τις επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι επίσης σημαντική, καθώς όσο το παιδί μεγαλώνει, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το να είναι κάποιος αυτιστικός δεν σημαίνει ότι έχει κάποια πάθηση ή ασθένεια με την παραδοσιακή έννοια των όρων. Σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τον εγκέφαλο των νευροτυπικών ανθρώπων. Αν και ο αυτισμός είναι μια διά βίου διαταραχή, η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και την καθημερινότητα ενός αυτιστικού παιδιού. Η αντιμετώπισή του είναι κυρίως εκπαιδευτική και λιγότερο φαρμακευτική, με τη χρήση ειδικών ψυχοτρόπων φαρμάκων σε περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονων διαταραχών συμπεριφοράς. Πολλοί υποστηρίζουν και τη χρήση βλαστοκυττάρων στον αυτισμό για τα οποία, όμως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην σύγχρονη κοινωνία, το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα και οι διακρίσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για την φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή. Τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο αναμφισβήτητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξάλειψη μύθων, τροποποίηση συμπεριφορών και ενθάρρυνση θετικότερων στάσεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ


Το 2007 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό.

Οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν αποδοχή και αγάπη σε αυτά τα υπέροχα ξεχωριστά παιδιά που θα τους χαρίσουν όμορφες στιγμές και απρόσμενες χαρές. Και να θυμάστε… τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ