Το αγωνιστικό ποδηλατικό θαύμα της Ελλάδας συνεχίζεται! Μετά τη περσινή απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου, ενός τεράστιου αθλητικού γεγονότος, που αναβιώθηκε και αναβαθμίστηκε πλήρως με τη στήριξη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, φέτος από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το υψηλού επιπέδου αυτό αγωνιστικό θέαμα και στις Μυκήνες!
Από τις «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, θα εκκινήσει το 2οετάπ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, διαγράφοντας μια διαγώνια πορεία (από ΒΔ προς ΝΑ), που θα ολοκληρωθεί στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου και την παραλία της Καλαμάτας.
Το γκρουπ των αθλητών θα περάσει από την «ισχυρή τειχισμένη Τίρυνθα», κατοικία του «Ηρακλή» κατά τη διάρκεια των άθλων του και αφού διέλθει από την ιστορική πόλη του Ναυπλίου, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, με το Μπούρτζι την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, θα φτάσει στο 1ο σπριντ ευθείας, στους Μύλους Αργολίδας (34,5χλμ).
Από εκεί, το φυσικό τερέν αλλάζει και το πελοτόν περνά από τις νότιες παρυφές του Αρτεμισίου όρους, με πορεία προς το ορεινό χωριό Αχλαδόκαμπος, σε υψόμετρο 480μ., όπου θα λάβει χώρα το 1ο σπριντ Ανάβασης.
Η Τρίπολη, η πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας, θα υποδεχτεί το 2ο σπριντ ευθείας στα 79,9 χλμ και στη συνέχεια, στα 105,6 χιλιόμετρα στη θέση Βίγλες, θα έχουμε το 2ο σπριντ ανάβασης.
Από εκεί οι ποδηλάτες θα φτάσουν στη Μεγαλόπολη, ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα της ΔΕΗ στην Ελλάδα! Εκεί, ο Βασίλης Αναστόπουλος, πριν 20 χρόνια, το 2003, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που κέρδισε τη γαλάζια φανέλα του σύγχρονου Γύρου Ελλάδας, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συντοπίτες του.
Οι ανηφόρες του 3ουεταπ ολοκληρώνονται με το 3ο σπριντ ανάβασης στα 129,5χλμ., στο ορεινό χωριό Παραδείσια, 520μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Από εκεί οι ποδηλάτες θα διασχίσουν την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Πάμισου και θα κατηφορίσουν προς τον τερματισμό στην παραλία της Καλαμάτας.
Η ταυτότητα του 2ουετάπ4/5
Μυκήνες - Καλαμάτα 178,3χλμ
Μυκήνες (SiloArtFactory)
Εκκίνηση: 12:30
Καλαμάτα (PharaePalaceHotel)
Τερματισμός: 16:45–17:15
Περίληψη
Το 2ο ετάπ θα διασχίσει διαγώνια την Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τις ιστορικές Μυκήνες και τερματίζοντας στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, στην παραλία της Καλαμάτας. Οι αθλητές θα συναντήσουν στη διαδρομή το υψηλότερο - βαθμολογούμενο - σημείο της φετινής διοργάνωσης (τα 761 μ. στις Βίγλες), μαζί με σημαντικά αξιοθέατα (Τίρυνθα, Ναύπλιο κλπ), ενώ θα περάσουν και από τη Μεγαλόπολη, εκεί όπου είκοσι χρόνια πριν, ο Βασίλης Αναστόπουλος έγινε ο μόλις δεύτερος Έλληνας ποδηλάτης που κατέκτησε τη γαλάζια φανέλα της γενικής, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συντοπίτες του.
Σημεία ενδιαφέροντος
χλμ 0: Εκκίνηση / Μυκήνες
χλμ 34,5: Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Μύλοι
χλμ 55,8: Σπριντ ανάβασης 1 - Κατ.1 / Αχλαδόκαμπος
χλμ 79,9: Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Τρίπολη
χλμ 105,6: Σπριντ ανάβασης 2 - Κατ.2 / Βίγλες
χλμ 129,5: Σπριντ ανάβασης 3 - Κατ.3 / Παραδείσια
χλμ 178,3: Τερματισμός / Καλαμάτα
- χλμ 15: Τίρυνθα
- χλμ 22: Ναύπλιο
- χλμ 113: Μεγαλόπολη
Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλαδας 2023 σε αριθμούς
- 658,5 χιλιόμετρα, μοιρασμένα σε έναν πρόλογο και 4 ετάπ
- 20 ομάδες (120 αθλητές) θα συμμετάσχουν στον αγώνα.
- 4 ηπείρους εκπροσωπούν οι 20 ομάδες (Ευρώπη, Αμερική, Ασία & Ωκεανία).
- 16 διαφορετικές χώρες εκπροσωπούν οι 20 ομάδες.
- 4 φανέλες θα δοθούν για τις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες.
- 7.174 μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς θα καλύψουν οι αθλητές.
- 6 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.
- 8 ενδιάμεσα σπριντ (2 σε κάθε ετάπ, εκτός του προλόγου).
- 9 σπριντ ανάβασης / 1η κατηγορία (2), 2η (5) & 3η (2).
- 3 Περιφέρειες στις οποίες θα κινηθεί ο Γύρος: Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
- 23 Δήμους θα επισκεφθεί ο Γύρος στις 5 ημέρες της διάρκειάς του.
• Δείτε αναλυτικά όλα τα ετάπ και τα σημεία ενδιαφέροντος στο επίσημο site του Γύρου www.hellas-tour.gr