Η ανακοίνωση:
Καθορίζονται τα παρακάτω όρια βάρους των μερίδων φαγητών και φρούτων που προσφέρονται στα εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μαγειρεία και λοιπά παρόμοια καταστήματα:
1. Κρέατα γενικά ψητά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευής, γραμμ.125, τουλάχιστον.
2. Κρέας φέτα, μπον φιλέ και γενικά κρέας χωρίς κόκκαλα, λουκάνικα, σουτζουκάκια και κεφτέδες μόνο από κιμά μόσχου ή βοδινού ( σχάρας ), γραμμ. 110, τουλάχιστον.
3. Ψάρια που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 125 τουλάχιστον.
4. Αστακός, φιλέτο ψαριού, μαγιονέζα αθηναϊκή, γραμμ. 110, τουλάχιστον.
5. Πουλερικά γενικά που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 125 τουλάχιστον.
6. Γαλοπούλα στήθος φέτα, γραμμ. 110, τουλάχιστον.
7. Συκωτάκια, εντόσθια γενικά και κοκορέτσι, που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 125, τουλάχιστον.
Το βάρος των παραπάνω φαγητών θεωρείται μόνον για κρέας, ψάρι κ.λ.π., χωρίς σάλτσα, ζωμό και λοιπά είδη, με τα οποία έχουν παρασκευασθεί.
8. Ντολμάδες χωρίς σάλτσα, γραμμ. 175, τουλάχιστον.
9. Κεφτέδες χωρίς σάλτσα, γραμμ. 140, τουλάχιστον.
10. Μακαρόνια μαγειρευμένα χωρίς σάλτσα γραμμ. 220 τουλάχιστον.
11. Παστίτσιο και μουσακάς, γραμμ. 195, τουλάχιστον.
12. Ρύζι πιλάφι, χωρίς σάλτσα, γραμμ. 225, τουλάχιστον.
13. Πατάτες γιαχνί, φούρνου και βραστές, φασολάκια φρέσκα γιαχνί, κολοκυθοπατάτες φούρνου ή γιαχνί, μελιτζάνες γιαχνί κάθε είδους λαχανικά γιαχνί και τα ίδια φαγητά, που παρασκευάζονται με βούτυρο, γραμμ. 255 τουλάχιστον.
14. Αγκινάρες και μπάμιες που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 205, τουλάχιστον.
15. Όσπρια γιαχνί γραμμ. 175, τουλάχιστον.
16. Αρακάς με βούτυρο, γραμμ. 160, τουλάχιστον.
17. Ντομάτες γεμιστές, κολοκυθάκια γεμιστά, πιπεριές γεμιστές και μελιτζάνες γεμιστές, γραμμ. 225, τουλάχιστον.
Το βάρος των φαγητών τούτων θεωρείται με την ανάλογη σάλτσα.
18. Πατάτες και κολοκυθάκια τηγανιτά γραμμ. 145, τουλάχιστον.
19. Όσπρια ξηρά σούπα με ανάλογο ζωμό και μαγειρίτσα γραμμ. 350, τουλάχιστον.
20. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες γραμμ. 125, τουλάχιστον.
21. Χόρτα μαγειρευμένα και σαλάτες βραστές γενικά, γραμμ.190, τουλάχιστον.
22. Σαλάτα τομάτα, αγγούρι και αγγουροντομάτα σαλάτα, γραμμ.190, τουλάχιστον.
23. Σαλάτες ωμές, γενικά, γραμμ.145, τουλάχιστον.
24. Ταραμοσαλάτα και σαλάτα ρώσικη, γραμμ. 125 τουλάχιστον.
25. Ταραμάς, γραμμ.65, τουλάχιστον.
26. Γαρίδες, γραμμ.112, τουλάχιστον.
27. Χαλβάς, γραμμ.65, τουλάχιστον.
28. Τυρί φέτα, γραμμ.65, τουλάχιστον.
29. Τυρί σκληρό ( κασέρι, κεφαλοτύρι κ.λ.π. ) γραμμ. 55, τουλάχιστον.
30. Ελιές, γραμμ.80, τουλάχιστον.
31. Καρπούζι, πεπόνι ( μερίδα ) γραμμ.570, τουλάχιστον.
32. Σταφύλια γραμμ.320, τουλάχιστον.
33. Βερίκοκα γραμμ.190, τουλάχιστον.
34. Κεράσια γραμμ.160, τουλάχιστον.
35. Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα κατά μέγεθος και βάρος γραμμ.190, τουλάχιστον.
36. Ζύθος με το ποτήρι, γραμμ.220, τουλάχιστον.
37. Προκειμένου για χωριάτικη σαλάτα, αυτή προσφέρεται με τη μερίδα βάρους τουλάχιστον 250 γραμμαρίων και αποτελείται βασικά από τομάτα, αγγούρι και τυρί φέτα 50 γραμμ.
38. Προκειμένου για ρώσικη σαλάτα, ταραμοσαλάτα, τζατζίκι, πάπρικα και μελιτζανοσαλάτα, που σερβίρονται με την μερίδα, βάρους τουλάχιστον 125 γραμμαρίων, σε ατομική προσυσκευασία ή χύμα από μεγαλύτερη προσυσκευασία.
39. Ψωμί μερίδα 70 γραμμαρίων τουλάχιστον.
Καθορίζονται τα παρακάτω όρια βάρους των μερίδων φαγητών και φρούτων που προσφέρονται στα εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μαγειρεία και λοιπά παρόμοια καταστήματα:
1. Κρέατα γενικά ψητά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευής, γραμμ.125, τουλάχιστον.
2. Κρέας φέτα, μπον φιλέ και γενικά κρέας χωρίς κόκκαλα, λουκάνικα, σουτζουκάκια και κεφτέδες μόνο από κιμά μόσχου ή βοδινού ( σχάρας ), γραμμ. 110, τουλάχιστον.
3. Ψάρια που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 125 τουλάχιστον.
4. Αστακός, φιλέτο ψαριού, μαγιονέζα αθηναϊκή, γραμμ. 110, τουλάχιστον.
5. Πουλερικά γενικά που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 125 τουλάχιστον.
6. Γαλοπούλα στήθος φέτα, γραμμ. 110, τουλάχιστον.
7. Συκωτάκια, εντόσθια γενικά και κοκορέτσι, που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 125, τουλάχιστον.
Το βάρος των παραπάνω φαγητών θεωρείται μόνον για κρέας, ψάρι κ.λ.π., χωρίς σάλτσα, ζωμό και λοιπά είδη, με τα οποία έχουν παρασκευασθεί.
8. Ντολμάδες χωρίς σάλτσα, γραμμ. 175, τουλάχιστον.
9. Κεφτέδες χωρίς σάλτσα, γραμμ. 140, τουλάχιστον.
10. Μακαρόνια μαγειρευμένα χωρίς σάλτσα γραμμ. 220 τουλάχιστον.
11. Παστίτσιο και μουσακάς, γραμμ. 195, τουλάχιστον.
12. Ρύζι πιλάφι, χωρίς σάλτσα, γραμμ. 225, τουλάχιστον.
13. Πατάτες γιαχνί, φούρνου και βραστές, φασολάκια φρέσκα γιαχνί, κολοκυθοπατάτες φούρνου ή γιαχνί, μελιτζάνες γιαχνί κάθε είδους λαχανικά γιαχνί και τα ίδια φαγητά, που παρασκευάζονται με βούτυρο, γραμμ. 255 τουλάχιστον.
14. Αγκινάρες και μπάμιες που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ. 205, τουλάχιστον.
15. Όσπρια γιαχνί γραμμ. 175, τουλάχιστον.
16. Αρακάς με βούτυρο, γραμμ. 160, τουλάχιστον.
17. Ντομάτες γεμιστές, κολοκυθάκια γεμιστά, πιπεριές γεμιστές και μελιτζάνες γεμιστές, γραμμ. 225, τουλάχιστον.
Το βάρος των φαγητών τούτων θεωρείται με την ανάλογη σάλτσα.
18. Πατάτες και κολοκυθάκια τηγανιτά γραμμ. 145, τουλάχιστον.
19. Όσπρια ξηρά σούπα με ανάλογο ζωμό και μαγειρίτσα γραμμ. 350, τουλάχιστον.
20. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες γραμμ. 125, τουλάχιστον.
21. Χόρτα μαγειρευμένα και σαλάτες βραστές γενικά, γραμμ.190, τουλάχιστον.
22. Σαλάτα τομάτα, αγγούρι και αγγουροντομάτα σαλάτα, γραμμ.190, τουλάχιστον.
23. Σαλάτες ωμές, γενικά, γραμμ.145, τουλάχιστον.
24. Ταραμοσαλάτα και σαλάτα ρώσικη, γραμμ. 125 τουλάχιστον.
Το βάρος στις πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι και λοιπά είδη από τα οποία παρασκευάζονται ή γαρνίρονται οι εντράδες είναι το μισό του βάρους των μερίδων των ιδίων φαγητών, που παρασκευάζονται χωρίς κρέας.
Βάρος στις πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι και λοιπά είδη, που παρασκευάζονται με κρέας και προσφέρονται σκέτα, είναι το βάρος των μερίδων ίδιων ειδών που παρασκευάζονται χωρίς κρέας.
25. Ταραμάς, γραμμ.65, τουλάχιστον.
26. Γαρίδες, γραμμ.112, τουλάχιστον.
27. Χαλβάς, γραμμ.65, τουλάχιστον.
28. Τυρί φέτα, γραμμ.65, τουλάχιστον.
29. Τυρί σκληρό ( κασέρι, κεφαλοτύρι κ.λ.π. ) γραμμ. 55, τουλάχιστον.
30. Ελιές, γραμμ.80, τουλάχιστον.
31. Καρπούζι, πεπόνι ( μερίδα ) γραμμ.570, τουλάχιστον.
32. Σταφύλια γραμμ.320, τουλάχιστον.
33. Βερίκοκα γραμμ.190, τουλάχιστον.
34. Κεράσια γραμμ.160, τουλάχιστον.
35. Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα κατά μέγεθος και βάρος γραμμ.190, τουλάχιστον.
36. Ζύθος με το ποτήρι, γραμμ.220, τουλάχιστον.
37. Προκειμένου για χωριάτικη σαλάτα, αυτή προσφέρεται με τη μερίδα βάρους τουλάχιστον 250 γραμμαρίων και αποτελείται βασικά από τομάτα, αγγούρι και τυρί φέτα 50 γραμμ.
Η προσφορά της χωριάτικης σαλάτας είναι δυνατή εφόσον παράλληλα προσφέρονται και αναγράφονται χωριστά στους τιμοκαταλόγους τα είδη με την μερίδα, τοματοσαλάτα, αγγουροντοματοσαλάτα και τυρί φέτα.
38. Προκειμένου για ρώσικη σαλάτα, ταραμοσαλάτα, τζατζίκι, πάπρικα και μελιτζανοσαλάτα, που σερβίρονται με την μερίδα, βάρους τουλάχιστον 125 γραμμαρίων, σε ατομική προσυσκευασία ή χύμα από μεγαλύτερη προσυσκευασία.
39. Ψωμί μερίδα 70 γραμμαρίων τουλάχιστον.