«Κόλαφος» είναι για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το δεδομένο αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης που θα υλοποιήσει η ΝΔ, κάτι που αποτυπώνεται στην Εαρινή έκθεση της Κομισιόν, αποτελώντας έτσι κι αλλιώς «ευαγγέλιο» για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.
Έτσι, μπορεί η ΝΔ να υπόσχεται ότι η επόμενη θητεία της θα είναι μια 4ετία «αύξησης μισθών», οι δεσμεύσεις της όμως που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και περιλαμβάνονται στην Εαρινή Έκθεση της ΕΕ που παρουσιάστηκε χτες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: Τη συνέχιση της συγκράτησης των μισθών για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέχεια της συντριβής των μισθών με βάση τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που ξεκίνησαν το 2012 και ακολουθήθηκαν κατά γράμμα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τώρα η Εαρινή Έκθεση προβλέπει συνέχιση του παγώματος των τριετιών. Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012 στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο μνημονιακός νόμος που έχει εφαρμοστεί από τότε από όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.
Για να γίνει κατανοητή η κλεψιά που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων και το οποίο έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με τρεις τριετίες και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 936 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, όμως, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2025, επομένως οι όποιες πιθανές «αυξήσεις», αν και όποτε προκύψουν, θα προέλθουν μόνο κατ' εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος, η αύξηση ή η μείωση του κατώτατου μισθού καθορίζονται με υπουργική απόφαση, με βάση τις «αντοχές» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Η πρόβλεψη λοιπόν του Προγράμματος Σταθερότητας, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, είναι ακόμα χειρότερη και από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σπρώχνεται κατευθείαν στο... 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.
Βέβαια, το κακό δεν σταματά εδώ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Επομένως, ο χρόνος που διανύει κάποιος εργαζόμενος που αμείβεται ήδη με τον κατώτατο μισθό σήμερα, όπως και τα επόμενα χρόνια, δεν θα μετράει ως προϋπηρεσία, αλλά χάνεται. Σε αυτήν την περίπτωση για να δει κάποιος μισθωτός αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να συμπληρώσει την τριετία από εκείνο το χρονικό σημείο και πέρα, στην περίπτωσή μας από το 2027 και μετά. Δηλαδή, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό δεν θα γίνει πριν από το 2029!
Γι’ αυτό ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές! Να κάνουν το βήμα και όσοι δεν το έκαναν στις προηγούμενες εκλογές. Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις 25 Ιούνη για να έχει άμεση και θετική εξέλιξη κάθε εργατική – λαϊκή διεκδίκηση!
Θανάσης Κολιζέρας μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γ. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών.