Μετά το πέρας της λειτουργίας οι εφημέριοι του ναού της Αγίας Ειρήνης ,π. Δημοσθένης και π. Ηλίας Γάτσιος , ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για την τιμή που έκανε να παραβρεθεί και να τελέσει την θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ναό .
Κατά τις ιερές ακολουθίες έψαλλε ο Διευθυντης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας Γρηγόρης Κακούρης.
Οι κάτοικοι της Κίου είναι κατά πλειοψηφία έχουν ρίζες από την Μικρά Ασία και το χωριό που εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα κτίστηκε από τους προγόνους τους που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Κατά την Ιερά πανήγυρη συρρέει πλήθος προσκυνητών προκειμένου να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Αγίας Ειρήνης.
Μεγάλη τιμή και ευλάβεια αποδίδουν στην Αγία Ειρήνη οι ευλαβείς ενορίτες άλλα και όλοι οι χριστιανοί της γύρω περιοχής. Ακολούθησε κέρασμα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο προς όλους του παρευρισκόμενους στην εορτή.
Η Αγία Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία.
Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά σ’ έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στην Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία (αρχαιοελληνική), ενώ τη χριστιανική πίστη τη διδάχθηκε από μία χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή κι έλαβε το όνομα Ειρήνη.
Μόλις ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να σκοτωθεί. Αλλά από θαύμα, το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε εκείνον. Μεγάλη ήταν η σύγχυση των παρευρισκομένων, αλλά η αγία τούς καθησύχασε κι αφού προσευχήθηκε με θέρμη, ο πατέρας της αναστήθηκε. Αμέσως βαπτίσθηκαν όλοι χριστιανοί.
Στη συνέχεια, η Ειρήνη περιόδευσε σε αρκετά μέρη, όπου δίδαξε το λόγο του Θεού κι έκανε πολλά θαύματα. Στο τέλος αποσύρθηκε σ’ ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.
Κατά τα δυτικά Μαρτυρολόγια, η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αφού ρίχτηκε στην πυρά. Η Αγία Ειρήνη είναι προστάτης της Κυπριακής Αστυνομίας και παλαιότερα της Ελληνικής Χωροφυλακής.