Στις 06/02, το κοινοποίησα στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, κι έτσι βγήκε στον αέρα. Τις επόμενες ημέρες, ακολούθησε ανάδειξη του θέματος σε διάφορα μέσα (διαδικτυακά, τηλεοπτικά, έντυπα). Στις 13/02, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) διορισμού τριών παιδιάτρων στο Νοσοκομείο Άργους.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, πολιτικοί παράγοντες της Αργολίδας, από διάφορες παρατάξεις, έσπευσαν να λάβουν τις δάφνες των διορισμών, απευθυνόμενοι στο εκάστοτε ακροατήριό τους με ποικίλους τρόπους.
Στις 16/02, παρενέβη με άρθρο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπου έθεσα δύο θέματα:
α) Άμεση προκήρυξη πρόσληψης τριών τουλάχιστον παιδιάτρων για το Νοσοκομείο Ναυπλίου, καθόσον όπως ανέφερα χαρακτηριστικά σε 24ωρη βάρδια απαιτούνται 3-4 γιατροί, αφού περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των νοσηλευομένων, τα τακτικά ιατρεία, τα επείγοντα και πιθανές διακομιδές μικρών ασθενών στο Παίδων στην Αθήνα.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται τουλάχιστον επτά γιατροί, για να εξασφαλιστεί, επαναλαμβάνω, η εύρυθμη λειτουργία της Παιδιατρικής στην Αργολίδα (ήδη υπάρχει μια παιδίατρος στο Ναύπλιο, και αναμένονται τρεις παιδίατροι στο Άργος). Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες τον χρόνο. Άρα πρέπει να υπολογίζουμε τα απαραίτητα ρεπό, άδειες, όπως και έκτακτους λόγους απουσίας κάποιων γιατρών για λόγους υγείας κλπ.
β) Τέλος πρόσθεσα ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια πάρα πολλοί άνθρωποι, μεμονωμένοι, συλλογικότητες, κόμματα, βουλευτές, δήμαρχοι, διοικητές 2 νοσοκομείων, γιατροί και νοσηλευτές, έχουν αναδείξει το μείζον και χρόνιο θέμα της σχεδόν παντελούς έλλειψης παιδιάτρων στα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες μέρες, ευοδώθηκαν οι προσπάθειες όλων και δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ διορισμού.
Να θυμάστε ότι δεν έχει νόημα, ούτε βγάζει πουθενά να αλληλο-τρωγόμαστε σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως, είναι κομβικής σημασίας να απευθυνόμαστε κατευθείαν στο κέντρο λήψης αποφάσεων, που βρίσκεται στην Αθήνα.
Στις 17/03, ορκίστηκαν οι δύο από τους τρεις παιδιάτρους στο Νοσοκομείο Άργους, καθώς ο τρίτος δεν απεδέχθη τον διορισμό.
Και πάλι συνεχίστηκε η πολιτική εκμετάλλευση από διαφόρους με μεγαλόστομες δηλώσεις.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η πρώτη νεοπροσληφθείσα παιδίατρος ζήτησε άδεια τοκετού-λοχείας την οποία και σωστά έλαβε, ενώ ο δεύτερος νεοπροσληφθείς παιδίατρος ζήτησε να λαμβάνει άδεια τα Σαββατοκύριακα για να μεταβαίνει στην Αθήνα, ώστε να βλέπει τα παιδιά του, όντας διαζευγμένος, τις οποίες και είναι σωστό να λαμβάνει.
Ως αποτέλεσμα, τις καθημερινές, να υπάρχει μόνον μία παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και ένας στο Νοσοκομείο Άργους.
Ενώ τα Σαββατοκύριακα οπότε και ο πληθυσμός, λόγω τουρισμού, πολλαπλασιάζεται, ακριβώς επειδή υπάρχει μόνον ένας παιδίατρος σε κάθε Νοσοκομείο, όταν ζητήσει, ανθρωπίνως, άδεια, κάποιος από τους δυο παιδιάτρους, και το Νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται εφημερεύει, πάλι να μην υπάρχει κανείς. Ξανά στο έλεος.
Όταν πληροφορήθηκα τα ανωτέρω, απογοητεύτηκα, και κατάλαβα ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει νέο περιστατικό με παιδί, για το οποίο θα απαιτηθεί επείγουσα νοσοκομειακή κάλυψη, και δεν θα καταστεί δυνατή σε Άργος και Ναύπλιο. Δυστυχώς συνέβη πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο περίμενα.
Συγκεκριμένα, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, μια οικογένεια από την Κοιλάδα Αργολίδας χρειάστηκε να μεταφέρει επειγόντως το δεκατεσσάρων μηνών μωρό τους, το οποίο ήταν αναίσθητο και είχε πνιγεί στον εμετό, στο Νοσοκομείο, κάτι που κατέστη αδύνατο.
Την μέρα εκείνη εφημέρευε το Άργος, όπου για άλλη μια φορά όπως τους ανέφεραν χαρακτηριστικά δεν υπάρχει παιδίατρος, φύγετε για Τρίπολη, πώς;…όπως ήρθατε φύγετε γρήγορα…αυτή ήταν η απάντηση.
Οι γονείς κακήν κακώς αναγκάστηκαν να 3 ρισκάρουν για την ζωή του παιδιού τους, μεταφέροντας το ταχύτατα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης όπου το μωράκι κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο, και αφού είχε λάβει πρώτα καθοδόν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες από την νοσηλεύτρια μητέρα του.
Μετά από αυτό, απογοητεύτηκα ακόμη περισσότερο, καθώς συνειδητοποίησα ότι κανείς, επαναλαμβάνω κανείς δεν έδωσε σημασία από όλο το πολιτικό φάσμα της τοπικής Αργολικής μας κοινωνίας που να θίξει όπως πρέπει το θέμα.
Γι’ αυτό σας ζητώ δύο πράγματα:
Πρώτον, ο καθείς από εμάς όπως μπορεί, είτε έχει πολιτική θέση είτε είναι απλός πολίτης να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας να προσληφθούν άμεσα ακόμη τρεις τουλάχιστον παιδίατροι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, ώστε να μπορούν να δίνονται οι όποιες άδειες όπως πρέπει, και το σύστημα να μην καταρρέει, καθώς όσοι ήδη υπάρχουν δεν επαρκούν.
Δεύτερον, τώρα που σε λίγες ημέρες έρχονται οι βουλευτικές εκλογές, και σε λίγους μήνες οι δημοτικές-περιφερειακές, ασχέτως ποια πολιτική πλευρά μας εκφράζει, ας προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες (ας θυμόμαστε οι ιδέες παίζουν ρόλο και όχι η ηλικία των υποψηφίων), με όραμα για τον τόπο μας, καθόσον η σύνθεση δημιουργικών ανθρώπων από όλες τις πολιτικές πλευρές, θα δώσει αθροιστικά στην Αργολίδα την ώθηση προς τα εμπρός.
Και να θυμάστε ότι αυτό που μένει στο τέλος είναι οι πράξεις!
Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Κουβαράς