ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Μεγάλη επιτυχία για το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας: 1ο διεθνές βραβείο "Παίζοντας Βάκχες" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:20:00 μ.μ. | |
"Παίζοντας Βάκχες"
Ο Paul o Mahony, σκηνοθέτης του Theatre of Chaos και εμπνευστής του διαγωνισμού “Playing Bacchae”ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στις 31 Μαΐου 2023, στο επεισόδιο της σειράς Reading Greek Tragedy Online το οποίο ξεκίνησε στις 10:00 μ.μ.

Το επεισόδιο μεταδόθηκε μέσω livestreaming, στο κανάλι YouTube της σειράς:
Αναφέρθηκε στον διαγωνισμό “Playing Bacchae”, και ανακοίνωσε τις νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού. . Επιπλέον, δημοσιοποιήθηκαν οι νικήτριες ομάδες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Εδώ είναι ο σύνδεσμος που μπορούμε να παραπέμπουμε ως αποδεικτικό της βράβευσης του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας: Bacchae Greece Winners | Outofchaos
Δελτίο τύπου 

«Με τί ουσία, τί υλικό πλασμένος είσαι συ που σου ταιριάζουν άπειρες, αλλούταιρες κοψιές; Κάθε μορφή έχει μόνον μια δική της μια γραμμή, μα στη μορφή σου, ενώ ’ναι μια, πάνε όλες οι γραμμές.» William Shakespeare. Sonnet 53, Μφρ: Β. Ρώτας, Β. Δαμιανάκου, εκδ. Ίκαρος 

Το έργο "Βάκχες" του Ευριπίδη (εμ)πνέεται από το πνεύμα του θεού Διονύσου, του θεού της Τραγωδίας. Κατακλύζεται από εγγενείς αμφισημίες (Άρρεν - Θήλυ, Ταυτότητα - Ετερότητα, Ζωή - Θάνατος, Φως – Σκοτάδι, Μυστήριο - Αποκάλυψη, Χαρά – Θλίψη, Φύση -Πολιτισμός, Ατομικό – Συλλογικό, Παροντικό - Αιώνιο, Σάρκα - Πνεύμα, Ανθρώπινο - Θεϊκό, Λογική - Ένστικτο,). Προσδιορίζεται από αρχετυπικά υπαρξιακά ερωτήματα, αντιθέσεις και δίπολα αντιμαχόμενα και «διαλεγόμενα» ταυτόχρονα……, που ισορροπούν μεταξύ τους σε μια ιερή συμπαντική αρμονία, αποτυπώνοντας το όραμα μιας βαθύτερης ενότητας του κόσμου και θέτοντας προβληματισμούς που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες και αναπαραστάσεις. 

Με αφετηρία τα παραπάνω και με αφορμή τον θεατρικό διαγωνισμό Παίζοντας Βάκχες (Playing Bacchae), που προκηρύχτηκε για το έτος 2022-2023 από το Θέατρο Out of Chaos, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον (Η.Π.Α.), του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών - Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η θεατρική ομάδα μας «Carpe Theatro» του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας «διαβάσαμε» την τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη, με οδηγό τις ρήσεις των Walter Nestle και Jean-Pierre Vernant «τραγωδία γεννιέται τη στιγμή που αρχίζει κανείς να κοιτά τον μύθο με τα μάτια του πολίτη» αλλά και «όταν εξετάζει την ύπαρξή του ως πρόβλημα» και κερδίσαμε το 1o (πρώτο) βραβείο. https://www.out-of-chaos.co.uk/bacchae-greece-winners 

Αφηγηθήκαμε έτσι τη δική μας ιστορία – διασκευή των ευριπίδειων Βακχών με υλικά από την κιβωτό του Μύθου και τον Λόγου. Επιλέξαμε τις σκηνές που μας ενέπνευσαν. Προβληματιστήκαμε με το πολυειδές και πολύμορφο της ταυτότητας του Διόνυσου και της δικής μας: ποιος είναι ο Διόνυσος; ποια η ουσία του; ποιες οι «όψεις» των Βακχών; Αναζητήσαμε στις «πηγές» του χρόνου τα βήματα της ανθρωπότητας και το αίνιγμα του πραγματικού εαυτού. Πειραματιστήκαμε σε ένα δημιουργικό διάλογο του μύθου και της τελετουργίας του 5ου αι με «φωνές» διαχρονικές της ποίησης και της λογοτεχνίας. Εκφραστήκαμε λεκτικά και σωματικά. 

Την αρχέγονη μορφή του Διόνυσου την κατακερματίσαμε, την διπλασιάσαμε, την αποτυπώσαμε με πολλαπλούς σκηνικούς «Διόνυσους», την μια ως αντανάκλαση της άλλης, αναλλοίωτη και αναπαραγόμενη στο διηνεκές. 

Προσπαθήσαμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια του εαυτού μας…. Αντιληφθήκαμε εν τέλει πως η ερμηνεία και η κατανόηση του Μύθου και του Λόγου εμπεριέχει υπαρκτά στοιχεία της προσωπικής μας ιστορίας και εμπειρίας. Ήταν ένα θεατρικό ταξίδι που μας οδήγησε σε μια νέα γαιοδαίτηση της ταυτότητας μας και στην (επ)ανακάλυψη της ιερής όψης του «προσώπου» εντός μας. 
Συντελεστές 

• Ηθοποιοί : Βασιλειάδης Μάξιμος, Ξυλινά Αγγελική, Καρασταμάτη Περσεφόνη, Κουλουράς Ηλίας, Λαζαρίδου Αλκμήνη, Λαζαρίδου Δήμητρα, Μπράτης Γιώργος, Σταύρου Ασπασία, Μαντζούνη Αδριάνα, Πουρσανίδη Κατερίνα, Τσολάκου Ιφιγένεια (μαθητές/τριες ΜΣΑ) • Μοντάζ : Βασιλειάδης Μάξιμος (μαθητής ΜΣΑ) 
• Σκηνοθεσία / Δραματουργία : Καλλιόπη Καλποδήμου (Φιλόλογος- Θεατρολόγος, εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας «Carpe Theatro» του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας) 

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε : 
• στον κ. Paul O' Mahony, καλλιτεχνικό διευθυντή του Out of Chaos και κύριου διοργανωτή του Διαγωνισμού, 
• στην κ. Ματίνα Γκόγκα, Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, 
• στο Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων για την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου «Τριανόν» 
• στη Διεύθυνση και στο Σύλλογο διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ολοκλήρωση του βίντεο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ