Γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση του παραρτήματος Ναυπλίου, με σκοπό να διαφανεί ο δημιουργικός τρόπος των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.
Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται καταρχάς σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης, από τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, του 19ου αιώνα ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει μια νέα δυναμική στο μυθολογικό θέμα, προετοιμάζοντας τη νέα συμβολική εκδοχή του μύθου από τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.
Η έκθεση στοχεύει παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, τα οποία πολλές φορές λανθάνουν, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.
Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.
Διάρκεια: 10/6/2023 - 30/5/2024
Διεύθυνση: Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο
ΤΗΛ.27520 21915, 21935
e-mail: labrinikarakourti@nationalgallery.gr
Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
Τώνια Γιαννουδάκη
Παράλληλα στο πλαίσιο επανασχεδιασμού της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, από την επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία - 1821, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του 19ου αιώνα και ενισχύουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε μορφολογικό και εικονογραφικό επίπεδο.
Τα έργα της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.00 - 15.00
ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.00 - 15.00 & 17.00 - 20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.00 - 14.00
ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ