ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

21 Ιουλίου 1834: Ο Αντιβασιλέας που έφυγε νύχτα από το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:48:00 μ.μ. | | |
θυρεός του Όθωνα
Του Τόλη Κοϊνη

Ιούνιος 1834. Η πόλη μας γεμίζει από τραυματίες. Άντρες ωραίοι, δυνατοί, ψηλοί, ξανθοί που περπατούν με κουρελιασμένες στολές, τρελαμένοι από την περιπέτεια που πέρασαν και φασκιωμένοι με επιδέσμους.
 
Τι είχε συμβεί; Ήταν Βαυαροί στρατιώτες, που η Αντιβασιλεία τους είχε στείλει να πολεμήσουν στην Μάνη. Οι Μανιάτες όμως πιο εμπειροπόλεμοι, τους έστηναν ενέδρες, τους αιχμαλώτιζαν, τους έγδυναν εντελώς και τους έβαζαν να διαβαίνουν τα κακοτράχαλα βουνά τους μέσα στο λιοπύρι του Ιούνη. Ή, ακόμα χειρότερα, τους έβαζαν μαζί με γάτες σε σακιά και τους πέταγαν στη θάλασσα.

Τι είχε προηγηθεί; Ο Αντιβασιλιάς Μάουρερ μετά την αποτυχία του να κόψει το κεφάλι του Κολοκοτρώνη, αποφάσισε ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικές οχυρώσεις, για να μην γίνουν επίκεντρα αντιβασιλικών κινημάτων στο μέλλον. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής έπρεπε να κατεδαφιστούν όλοι οι Μανιάτικοι πύργοι. Έστειλε τακτικά Βαυαρικά στρατεύματα να εκτελέσουν αυτή την αποστολή. Κατέληξε σε φιάσκο. (Μερικά από τα οστά αυτών των άτυχων βρίσκονται και στο Λιοντάρι των Βαυαρών στην Πρόνοια).

Ποιος ήταν ο Αντιβασιλιάς Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ; Εάν διαβάσετε τις βιογραφίες του που γράφτηκαν μετά το 1990, θα θεωρήσετε πως ήταν ο σοφός μεταρρυθμιστής, με τεράστιο νομοθετικό έργο, που κακώς αντικαταστάθηκε από Αντιβασιλιάς στις 21 Ιουλίου 1834. Αν διαβάσετε τις βιογραφίες που είχαν γραφτεί πριν το 90 συναντάτε έναν υπερσυντηρητικό, αυταρχικό άνθρωπο που ήθελε να μετατρέψει την Ελλάδα σε Γερμανική αποικία.

Κατ αρχήν δεν αντικαταστάθηκε. Παύθηκε. Και διατάχθηκε (στις 14/7/1834) να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σε μια εβδομάδα. Ίσα που πρόλαβε να μαζέψει τα πράγματά του. «Νύχτα έφυγε» κατά την λαϊκή έκφραση.
 
Δεύτερον, πραγματικά έκανε τεράστιο σε όγκο νομοθετικό έργο (εξάλλου δεν υπήρχε Βουλή για να τα ψηφίζει). Μόνος του τα συνέτασσε, μόνος του τα δημοσίευε, κι όλοι ήταν υποχρεωμένοι να τα εφαρμόζουν.

Η Αντιβασιλεία δεν ήταν πολιτικά ενιαία επιτροπή. Ο Άρμανσμπεργκ ήταν δηλωμένος φιλελεύθερος Συνταγματικός (στην Βαυαρία) και Αγγλόφιλος. Ο Μάουρερ με το αναπληρωματικό μέλος τον Άμπελ ήταν ακραία συντηρητικοί, Μοναρχικοί, και στην χώρα τους και εδώ. Ο πιο αξιόλογος, ο στρατηγός Έϋδεκ, δεν είχε σταθερή προτίμηση, ήταν ο περιζήτητος εργένης του Ναυπλίου, πραγματικό παλικάρι, ταλαντούχος ζωγράφος και έκανε δουλειά τόσο στην οργάνωση του Στρατιωτικού Νοσοκομείου όσο και για τη λειτουργία του Οπλοστασίου.

Οι Άγγλοι αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τον Μάουρερ και τον Άμπελ. Του έστησαν μια ωραία παγίδα. Έβαλαν τον γραμματέα του Άρμανσμπεργκ, τον περίφημο Φρασικλή, να γράψει αναφορά στα… Αρχαία Ελληνικά και να ζητάει το διώξιμο της Αντιβασιλείας. Και έφεραν από τη Ζάκυνθο στο Ανάπλι, τον κόντε Ρώμα, ο οποίος είχε έτοιμη μια παρόμοια αναφορά. Θα τις έστελναν στους βασιλιάδες των Μεγάλων Δυνάμεων, στα αφεντικά δηλαδή. Χρησιμοποίησαν και τον Σταϊκόπουλο, τρελό και ζητιάνο εκείνη την εποχή, του είπαν ότι ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι καπεταναίοι τις είχαν υπογράψει, ενθουσιάστηκε ο κακομοίρης ο Στάϊκος και το διέδωσε σε όλο το Ναύπλιο.Αυτό ήταν. Ο Μάουρερ αποφάσισε να συλλάβει όλους τους στρατιωτικούς αρχηγούς της Επανάστασης.
 
Δεν κατάλαβε την παγίδα. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί μόλις συνέλαβαν τον Κολοκοτρώνη, παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός ο Σπυρίδων Τρικούπης διαμαρτυρόμενος. Οργάνωσε την δίκη. Διέταξε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μπει μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να υποστηρίξει την καταδίκη. Δεν κατάλαβε γιατί αμέσως μετά παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός και ο Αλ. Μαυροκορδάτος, αν και ορκισμένος εχθρός του Κολοκοτρώνη. Έστειλε τον μεν Μαυροκορδάτο πρέσβη στο Μόναχο, τον δε Τρικούπη στο Λονδίνο.

Μόλις έφθασαν τα νέα για την αποτυχία στην Μάνη, ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, θύμωσε. Με λίγη παρότρυνση του Μαυροκορδάτου αποφάσισε να καθαιρέσει τον Μάουρερ και τον Άμπελ. Έστειλε τον μάλλον ηλικιωμένο Κόμπελ. Μόλις έφτασε αυτός στην Πάτρα, έστειλε το Ναύπλιο με αγγελιοφόρο τη διαταγή του Βαυαρού βασιλιά. Μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε ο Μάουρερ και ο Άμπελ να έχουν απομακρυνθεί από την Ελλάδα.
 
ΥΓ1: Στην διαφάνεια αριστερά ο θυρεός της Ελλάδας, επί Όθωνα. Μέσα στο σταυρό τα τετραγωνάκια είναι το σήμα της Βαυαρίας !!! Στα δεξιά πως ήταν το Βαυαρικό εκστρατευτικό σώμα στην Ελλάδα. Και στη μέση η ζωγραφιά του Μάουρερ (από Αρχειακή Αργολική Βιβλιοθήκη).

ΥΓ2: Το σπίτι του Μάουρερ στο Ναύπλιο πρέπει να ήταν εκεί που είναι τώρα το προποτζήδικο απέναντι από το παλάτι του Άρμανσμπεργκ. Όταν κατεδαφίστηκε οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν ισχυριστεί πως δεν ήταν αυτό, αλλά στην από πίσω γωνία πάνω από το ουζερί.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ