ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

«Τσουνάμι» διασταυρώσεων από την εφορία σε ελεύθερους επαγγελματίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:54:00 μ.μ. |
Φορολογικός έλεγχος
Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι που περνούν από το ελεγκτικό «κόσκινο» της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διασταυρώσεων που έχει ξεκινήσει σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Με την περιστολή της φοροδιαφυγής να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες επιστρατεύοντας νέα ηλεκτρονικά όπλα και νέου τύπου ελέγχους οι οποίοι σταδιακά θα επεκταθούν σε όλο το φάσμα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, επτά στους δέκα επαγγελματίες εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

«Φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών


Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική ομάδα ελεγκτών θα κάνει «φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβάλει, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα έξοδα που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης.

Με τους στοχευμένους ελέγχους η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εντοπίσει κρυφά εισοδήματα και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ενώ σε πολλές περίπτωση για τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Οσοι εντοπιστούν με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ για καταβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του.
Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:

-Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.

-Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).

-Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.

-Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.

Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται καταρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες.

Οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες θα γίνουν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες είναι οι ακόλουθες:
-Τεχνική της ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου.
-Τεχνική της καθαρής θέσης.
-Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε επαγγελματίες για τους οποίους:

Το ποσό του εισοδήματος που έχουν δηλώσει δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, ή
υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ