Το γεγονός ότι το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την καταστροφή ούτε της αποθήκης πυρομαχικών της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, ότι ήδη θρηνούμε 5 νεκρούς, ότι από τύχη δεν έχει συμβεί κάποιο μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα σε ευαίσθητες περιοχές, ότι έχουν καταστραφεί χιλιάδες περιουσίες και 100δες χιλιάδες στρέμματα δάσους ενώ είμαστε ακόμα στον Ιούλη, πρέπει να ανεβάσει την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα του λαϊκού παράγοντα.
Το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» αποκτάει ανώτερη υπόσταση αν αναλογιστούμε τι μας περιμένει στην περίπτωση που έχουμε νέες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο…
Η κρατική «μηχανή» δεν μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη κανενός! Όχι γιατί οι δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι ανίκανες. Το αντίθετο συμβαίνει. Είναι ιδιαιτέρως ικανές, αλλά διαχρονικά υποσκάπτεται η αποτελεσματικότητα και η ικανότητά τους από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα των «οικονομικών δυσκολιών» εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ που επιβάλει σαν επίσημο δόγμα την επιλογή της εγκατάλειψης της πρόληψης λόγω κόστους! Είναι η ίδια «αγία» ΕΕ που εμφανίζει το αποκρουστικό της πρόσωπο πίσω από κάθε νέο έγκλημα για τα κέρδη των «μεγαθηρίων». Για παράδειγμα, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, έγινε γνωστό ότι μόλις το 13% των διαδρόμων του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου σε επίπεδο ΕΕ λειτουργούσε με το σύγχρονο και σωτήριο σύστημα ERTMS το 2021, με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά να έχουν σημειωθεί 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα σε όλη την Ε.Ε., με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Στο αβίαστο ερώτημα: Γιατί(;) η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί η ΕΕ, παρά το ότι η τεχνολογία υπάρχει και είναι διαθέσιμη, να υποχρεώσει τις εταιρίες να την εφαρμόσουν γιατί ανεβαίνει το λειτουργικό τους κόστος!
Με τις ευλογίες λοιπόν και της ΕΕ, όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις επιλέγουν αντί της πρόληψης, την «αποζημίωση» από τις συνέπειες των «φυσικών καταστροφών». Και η «αποζημίωση» μπαίνει σε εισαγωγικά, γιατί πλέον είναι γνωστά τα τερτίπια των κυβερνώντων ανεξαρτήτου χρώματος: Το ύψος τους κυμαίνεται από «τίποτα», έως ψίχουλα! Είτε μιλάμε για πυρκαγιές όπως στην Ανατολική Μάνη που κατέστρεψαν 100δες χιλιάδες ελαιόδεντρα, είτε για πλημύρες και κατολισθήσεις πχ στην Αλαγονία, ο κρατικός μηχανισμός κινείτε … ιδιαιτέρως αργά και άκρως αναποτελεσματικά. Αντίθετα όταν πρόκειται να εκταμιευτούν δώσεις 100δων εκατομμυρίων για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κτλ, το κράτος «τρέχει με χίλια»…
Αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο διατηρούν την έλλειψη 4.500 πυροσβεστών, όχι μόνο κρατούν όμηρους χιλιάδες συμβασιούχους «ήρωες», αλλά στέλνουν και προσωπικό στο ΕΚΑΒ μες το κατακαλόκαιρο, παραχωρούν πυροσβεστικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές μονάδες (πχ για την πυροπροστασία εκδηλώσεων) ανοίγοντας το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και σε αυτό τον τομέα, δεν ανανεώνουν τα τεχνικά μέσα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι συνεχίστηκε και το 2023 η απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση των δασαρχείων για συντήρηση και κατασκευή νέων αντιπυρικών έργων. Στην Πελοπόννησο για 11 δασαρχεία είναι διαθέσιμο το αστρονομικό ποσό των 174 χιλιάδων ευρώ! Και επειδή οι κυβερνητικοί απολογητές λένε (χωρίς να ντρέπονται) ότι τα συνολικά ποσά είναι περισσότερα γιατί χρηματοδοτούνται και οι ΟΤΑ για την αντιπυρική και πολιτική προστασία (πχ για κατασκευή υδατοδεξαμενών), πέρα του ότι ομολογούν την καταστροφική πολυδιάσπαση που έχει σαν αποτέλεσμα κρουνοί να μην ταιριάζουν, δεξαμενές άδειες, δρόμοι «παγίδες» πυροσβεστικών οχημάτων κτλ, δεν μας λένε πια είναι αυτή η «παράλληλη» υπηρεσία που θα καθαρίσει τις αντιπυρικές ζώνες και τους δασικούς δρόμους, που θα φτιάξει νέες ζώνες και δρόμους, που θα κάνει έργα μέσα στο δάσος κλπ. Μοναδική υπεύθυνη υπηρεσία για αυτό το έργο είναι τα κατά τόπους δασαρχεία, που είναι ζήτημα αν μπορούν να απορροφήσουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα των περίπου 15.000 ανά Διεύθυνση, λόγω της έλλειψης μέσων και προσωπικού!
Η απομάκρυνση της δασικής υπηρεσίας από τη δασοπυρόσβεση, η μετατροπή της ουσιαστικά σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, η μεταφορά της ευθύνης στην πυροσβεστική υπηρεσία, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση κτλ αποδείχτηκαν καταστροφικά. Η διεκδίκηση για συγκρότηση ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης δασών που θα δουλεύει όλο το χρόνο στο δάσος και θα έχει την ευθύνη της πυρόσβεσης, με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.
Η τακτική της μαζικής προληπτικής εκκένωσης των περιοχών που καίγονται στο όνομα της «προστασίας της ανθρώπινης ζωής», που αφήνει αφύλακτες ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που επιτρέπει να καίγονται ακόμα και γειτονιές σε παρυφές πόλεων, δεν θα πρέπει να βρει κανένα σύμφωνο, γιατί τελικά ούτε αυτό δε συμβαίνει! Η απαραίτητη εκκένωση οικισμών που κινδυνεύουν, αξιοποιείται σαν «φερετζές» για να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής που τα αφήνει όλα στην τύχη και στον «καιρό».
Ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου να οργανωθεί και να παλέψει για την υπεράσπιση της περιουσίας και της ζωής μας. Η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί επιχαίρουν πάνω στα αποκαΐδια ότι τα κάνουν όλα καλά! Να μην επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο στην περιοχή μας. Με τα σωματεία και τους συλλόγους μας, ανά πόλη χωριό και γειτονιά να οργανωθούμε και να συνδράμουμε τις πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Καλαμάτα 28/7/2023
Νίκος Κουτουμάνος,
Υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ