Θέσαμε δυο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα οξυμένα προβλήματα άρδευσης με τα νερά του Ανάβαλου στην Αργολίδα, που παρουσιάζουν μεγάλη αλατότητα λόγο εισροής θαλασσινού νερού και μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.
Τα 161.000 ευρώ που δόθηκαν για μπαλώματα σε πέντε ΤΟΕΒ, είναι σταγόνα στον ωκεανό που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Η Περιφερειακή Αρχή, που δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό τέσσερα χρόνια τώρα, για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την συντήρηση των αναγκαίων τεχνικών έργων, της διώρυγας του Ανάβαλου, του εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, του ενεργειακού κόστους, έχει σύμμαχο την πρώην Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο γιατί τα ίδια έκαναν και αυτοί, όταν είχαν την ευθύνη διαχείρισης, αλλά και γιατί ένα χρόνο τώρα, άφησαν τις κοκορομαχίες και συμπλέουν νυν και πρώην.
Είχαμε βλέπετε βουλευτικές εκλογές και χρειαζόντουσαν ηρεμία.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Πε.Συ (4-7-2023) παρόλο που υπήρχε δέσμευση ότι το θέμα θα συζητηθεί πρώτο, με τη συναίνεση της νυν και της πρώην Περιφερειακής Αρχής, μπήκε τελευταίο και μάλιστα διακόπηκε η συνεδρίαση για να μην παρθεί απόφαση.
Εμείς θα επιμείνουμε και στην επόμενη συνεδρίαση του Πε.Συ να συζητηθεί πρώτο και να παρθούν αποφάσεις σύμφωνα με τα αιτήματα των αγροτών για να διατεθούν οι πόροι και να γίνουν τα αναγκαία έργα.
Είναι μονόδρομος, οι ίδιοι οι αγρότες να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση του βιός τους. Οι κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές Αρχές νοιάζονται και διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαθέτουν εκατοντάδες για να πάνε τα νερά του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα για να ποτίζουν τα γήπεδα του γκολφ στα σύνθετα κλειστά τουριστικά συγκροτήματα και όχι να ποτίζουν οι αγρότες του Αργολικού κάμπου με ελεγμένο ποιοτικά και επαρκές νερό από τον Ανάβαλο.
Κυβέρνηση-Περιφέρεια έχουν σχέδια ιδιωτικοποίησης με ΣΔΙΤ και ξεπουλήματος των νερών του Ανάβαλου και μόνο ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των αγροτών του Αργολικού κάμπου μπορεί να ματαιώσει αυτά τα σχέδια.
Να επιβάλλουν να γίνουν τώρα, έπρεπε να είχαν γίνει χθες, τα αναγκαία έργα για να σωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες.
Εμείς θα επιμείνουμε μέσα και έξω από το Πε.Συ για:
· Να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα, σύμφωνα με τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, για την βελτίωση της σύλληψης των πηγών του Ανάβαλου πριν την ανάμειξή τους με το νερό της θάλασσας.
· Τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και τη συντήρηση με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων διασφάλισης της ποιότητας του νερού, των δικτύων, της μείωσης του ενεργειακού κόστους, της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ.
· Να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης της διώρυγας του Ανάβαλου αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η απώλεια νερού στο δίκτυο εκτιμάται ότι φτάνει στο 30%.
· Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού. Ύδρευση και άρδευση με ελεγμένο, ποιοτικό, νερό. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.
· Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος για άρδευση στους μικρούς αγρότες με πλαφόν 0,07 ανά κιλοβατώρα.
· Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ με διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ), καθώς και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ σε ποσοστό 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Πολλά από αυτά τα έργα και μέτρα μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από τον Περιφέρεια και τα υπόλοιπα να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση.