V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Το τρομαχτικό έργο του Σενέκα «Θυέστης» κινηματογραφήθηκε για την ΕΡΤ στον Τάφο του Ατρέα στις Μυκήνες

Θεατρική παράσταση
Την Παρασκευή 16 Ιουνίου το βράδυ σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Σενέκα «Θυέστης», σε απόδοση και σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή στον φυσικό του χώρο μέσα στον τύμβο του Ατρέα στις Μυκήνες, παρουσία κοινού και επισήμων μετά από πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο της κλασικής λογοτεχνίας.


Η παράσταση συγκέντρωσε μια τριανδρία κορυφαίων ηθοποιών, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Γιάννης Βούρος με την συμμετοχή των εξαιρετικών συνδέλφων τους: Γεωργία Ανέστη, Νίκος Γκέλια, Κώστας Νικούλι, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Παύλος Λουτσίδης με την μορφή Ορατορίου σε μουσική σύνθεση και απόδοση Νίκου Ξανθούλη, με τραγουδιστές τον Νικόλα Καραγκιαούρη και τον Χάρη Αναστασόπουλο.

Το έργο παίχτηκε στη μετάφραση από το λατινικό κείμενο της Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου. Την κίνηση ανέλαβε η Βάσια Αγγελίδου και την επιμέλεια Κοστουμιών η Κούλα Γαλιώνη. Υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Χρύσα Ματσαγκάνη, ηχοληψίας ο Δημήτρης Μπουρμπούλης και φωτισμών ο Γιώργος Χαραλάμπους. Η παράσταση, την οποία παρακολούθησαν καθηγητές, αρχαιολόγοι, φοιτητές, κοινό και καλεσμένοι, κινηματογραφήθηκε και θα προβληθεί από την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την ιστορία των Θυέστειων δείπνων, ο εκδικητής Ατρέας υποχρεώνει τον αδερφό του Θυέστη να καταβροχθίσει τα ίδια τα παιδιά του και σηματοδοτεί την απαρχή της κατάρας του οίκου των Ατρειδών. Αποτελεί τη μεταφορά του μύθου στο αρχαίο και το ρωμαϊκό δράμα, όπως φαίνεται κι από τα αποσπασματικά κείμενα. Η ιστορία αυτή έχει επηρεάσει τους Έλληνες και τους Λατίνους συγγραφείς που έχουν γράψει θεατρικά εργα με αυτή τη θεματική. Ωστόσο μόνο αυτό το έργο έχει διασωθεί ολόκληρο ως τις μέρες μας.

Στον κατάμεστο αρχαιολογικό χώρο του Θησαυρού του Ατρέα στις Μυκήνες,σε μια ιστορική στιγμή που άνοιξε τις πύλες του για να παρουσιαστεί το έργο μέσα στον μαγευτικό θολωτό τάφο με την υπέροχη ακουστική, χωρίς την ενίσχυση μικροφώνων να αλλοιώνουν τον φυσικό ήχο, οι θεατές που προσήλθαν είχαν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες της παρουσίασης ενός έργου προπομπού των έργων φρίκης και τρόμου, ωστόσο υψηλού σε δύναμη και ποιότητα λόγου του λατίνου κορυφαίου συγγραφέα Λεύκιου Σενέκα. Απαιτεί φυσικά εξαντλητικές και σπαρακτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.

Το τρομαχτικό αυτό έργο του Σενέκα, λόγω της εξαιρετικά ειδεχθούς αφήγησής του δεν παιζόταν για πολλά χρόνια στο θέατρο. Ο Ηλίας Μαλανδρής με τους ίδιους συνεργάτες το ανέβασε πρώτη φορά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ τον χειμώνα του 2021 και φέτος το παρουσιάζει για πρώτη φορά θεατρικά με αυτή τη μορφή.

Σε μια κατατοπιστική προλογική ομιλία η καθ. Παν. Άννα Μαυρολέων εισήγαγε το κοινό στην μελέτη που υπαγόρευσε αυτόν τον τρόπο ερμηνείας, που όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν και η κορυφαία θεατρoλόγος Gonda Van Steen σε ζωντανή σύνδεση σχολίασε την μεταφορά του αρχαίου δράματος στο Ρωμαϊκό θέατρο. Η εκδήλωση κινηματογραφήθηκε για την δημόσια τηλεόραση.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Ηλίας Μαλανδρής
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Επιμέλεια Κοστουμιών: Κούλα Γαλιώνη
Κινησιολογία: Βάσια Αγγελίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Χαραλάμπους
Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Ερμήνευσαν:
Νικήτας Τσακίρογλου: φάντασμα Ταντάλου
Γρηγόρης Βαλτινός: Θυέστης
Γιάννης Βούρος: Ατρέας
Γεωργία Ανέστη: Μαινάδα
Νίκος Γκέλια: Αγγελιαφόρος
Κώστας Νικούλι: Τάνταλος
Χρυσάνθη Γεωργαντίδου: Ηλέκτρα
Παύλος Λουτσίδης: Ακόλουθος
Σε όλη την παράσταση ο Νίκος Ξανθούλης τόνιζε τον λόγο με την αρχαία λύρα.
Τραγούδησαν οι τενόροι
Νικόλας Καραγκιαούρης: Κορυφαίος Χορού
Χάρης Αναστόπουλου: Χορός
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ