ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου - Συλλογικότητα Μονπελιέ (Montpellier) 2015-2023: Ένα τραπέζι ανοικτό στον κόσμο!

γλέντι
Η τροφή, το φαγητό, η διατροφή, είναι όροι που απασχόλησαν και απασχολούν τις ανθρώπινες κοινωνίες αιώνες τώρα. Συνδέονται με την απλή επιβίωση και με την πολύ πιο σύνθετη κοινωνική ιεράρχηση και ιεραρχία. 

Ανάμεσα στις δυο κατηγορίες, μια σειρά από άλλες κατηγοριοποιήσεις αναδεικνύουν την σημασία της τροφής ως πολιτισμικό αγαθό! Μερικές μάλιστα φορές, η έννοια αυτή ξεπερνά τη απλή διάσταση του κοινού αγαθού και μεταφέρεται στο επίπεδο του «είδους πολυτελείας», του είδους για λίγους! Το παράδειγμα του κρασιού, του οίνου, είναι χαρακτηριστικό για τους συμβολισμούς που μπορεί να λάβει ένα φυσικό προϊόν το οποίο επενδύεται με κοινωνικά «ανώτερες» πολιτισμικές αξίες.

Αν η τροφή, το φαγητό, η διατροφή, αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, τα τελευταία χρόνια μετατρέπονται σε ιδιαίτερα εργαλεία άσκησης Πολιτικής και Πολιτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερο μιλάμε για επισιτιστικές κρίσεις στον Κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων στρατηγικών κυριαρχίας (δες το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κοινωνικές οργανώσεις όπως η «Πύλη Πολιτισμού» και η «Συλλογικότητα Μονπελιέ» επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στην «τροφική ανακούφιση» ομάδων που η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών περιθωριοποίησε κοινωνικά και τις απέκλεισε ακόμη και από το βασικότερο των πολιτιστικών αγαθών, την τροφή. Όλα αυτά τα χρόνια, η «Πύλη Πολιτισμού» με τη βοήθεια και της «Συλλογικότητας Μονπελιέ» κατάφερε να διαμορφώσει, ανάμεσα σε άλλα, ένα διατροφικό αποκούμπι στην πόλη του Ναυπλίου και να βοηθήσει δεκάδες πολίτες και οικογένειες να αντιμετωπίσουν την αγριότητα της κοινωνικής κρίσης.

Έχουμε απόλυτη συνείδηση πως δεν ξεπερνιούνται τα κοινωνικά προβλήματα μοιράζοντας μόνο τρόφιμα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Έχουμε όμως ταυτόχρονα, απόλυτη συνείδηση και τη μοιραζόμαστε με χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο όπως και με τους Γάλλους φίλους μας, πως η μάχη της τροφής αποτελεί ένα από τα στάδια καταπολέμησης της κοινωνικής αδικίας και πρέπει να κερδηθεί.

Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μοιραζόμαστε επίσης την κοινή θέληση να γνωρίσουμε τον Άλλο και τις συνήθειές του, κάτι που επιτυγχάνεται σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις ιστορικές περιόδους μέσω της τροφής, της γεύσης και της παρέας. Στην «Πύλη Πολιτισμού» μετατρέψαμε την «κουζίνα» σε εργαστήριο πολιτισμού και φέραμε πιο κοντά τους ξένους φίλους μας, στις συνήθειες, την παραγωγή, τις γεύσεις των φαγητών και τη χαρά να δοκιμάζεις τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας και ευχόμενοι τα καλύτερα. Είναι ακριβώς η καλύτερη μαρτυρία συν-αντίληψης για τα ζητήματα που μας απασχολούν και κοινής πεποίθησης για τις δράσεις που αναλαμβάνουμε.
Η γνωριμία του πολιτισμικά Άλλου είναι για εμάς, όπως και για εκείνους, η δυναμική διάσταση κατανόησης των κοινωνικών δρώμενων και των ταυτοτήτων που οδηγούν στην συν-οδοιπορία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, το «φαγητό έξω» υπογραμμίζει τη σημασία ενός είδους κοινωνικότητας τόσο παλιάς, τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα, όσο και πάντα καινούργιας, ενισχύοντας και ανανεώνοντας τους κοινωνικούς δεσμούς μέσα από τη διαφορετικότητα. Στο δρόμο αυτό συνεχίζει το έργο της η «Πύλη Πολιτισμού», με αγάπη για τον συνάνθρωπο και με την πίστη πως ο πολιτισμός μας και η εξέλιξή του, η παράδοση και η σύγχρονη σκέψη και δράση, μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε την ελπίδα για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

Το ΔΣ της Πύλης Πολιτισμού




ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ