Το συνέδριο ακολούθησε τετραήμερο Εργαστήριο για εγγεγραμμένους/ες συμμετέχοντες/ουσες (10- 13 Ιουλίου 2023). Στο Συνέδριο συμμετείχαν με επιστημονικές ανακοινώσεις 45 καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι ερευνητές και καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Νέα Ζηλανδία.
Στο Εργαστήριο έλαβαν μέρος 6 συντονιστές και 11 συμμετέχοντες/ουσες από την Ελλάδα, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Τόσο το Συνέδριο όσο και το Εργαστήριο κατάφεραν να οδηγήσουν σε έναν διαφωτιστικό και δημιουργικό διάλογο όσον αφορά τη μελέτη της επιτέλεσης και τις σπουδές χώρου, αξιοποιώντας και συνθέτοντας τα διαφορετικά επιστημονικά ενδιαφέροντα και τα καλλιτεχνικά βιώματα των συμμετεχόντων, που προέρχονταν από περιοχές όπως η αρχιτεκτονική, οι παραστατικές τέχνες, η θεωρία της performance, οι θεατρικές σπουδές και η ανθρωπολογία, μεταξύ άλλων.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα φιλόξενο διεπιστημονικό πλαίσιο εντός του οποίου οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν, θεωρητικά και καλλιτεχνικά, τη σχέση μεταξύ επιτέλεσης και χώρου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με σημείο αναφοράς την performance και σημαίνοντες χώρους του δομημένου περιβάλλοντος από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσίαση του αγγλόφωνου τόμου Performing Space (επιμ. E. Pirovolakis, M. Mikedaki και P. Berzal Cruz, 2023), ο οποίος δημοσιεύτηκε από τις Εκδόσεις Νήσος και περιλαμβάνει επιλογή κειμένων από το επίσης επιτυχές περυσινό Συνέδριο “PERFORMING SPACE 2022”.
Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου και του Εργαστηρίου, η Οργανωτική Επιτροπή δέχθηκε εγκωμιαστικά σχόλια από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ανακοινώσεων, για την άρτια οργάνωση όλων των συναφών εκδηλώσεων αλλά και για τη φιλοξενία, την υποδοχή και το φιλικό κλίμα, παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών καθώς και μεταξύ μελών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και άλλων ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη οικονομική ενίσχυση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και με την ευγενική στήριξη του Δήμου Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ, της Εθνικής Πινακοθήκης/Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, του Fougaro Art Center και της εταιρείας Paperclip. Ευχαριστούμε θερμά τους Μπάμπη Αντωνιάδη, Αποστόλη Κοΐνη, Ηλία Παπαδόπουλο και Γιώργο Ταραβίρα για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή του Εργαστηρίου, καθώς και τη Χρύσα Τσουκαλά (υψίφωνο) και τον Θεοδόση Αντωνιάδη (πιάνο).
Ιστοσελίδα συνεδρίου: https://www.performingspace.org/
Επικοινωνία: info@performingspace.org
Οργανωτική/Επιστημονική Επιτροπή:
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Ευτύχης Πυροβολάκης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Συντονιστής: Pablo Berzal Cruz (Πολυτεχνείο της Μαδρίτης)
Χριστίνα Ζώνιου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Γεώργιος Κόνδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Μαρία Μικεδάκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Αθηνά Στούρνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Alba Balmaseda Domínguez (Πανεπιστήμιο Roma Tre)
Andrea Moneta (Πανεπιστήμιο Nottingham Trent)
Alberto Morell Sixto (Πολυτεχνείο της Μαδρίτης)
Εθελοντές φοιτητές/τριες:
Μαίρη Θεοδοσιάδου
Λυδία Τσάτσου-Παρασκευοπούλου
Στέφανος Πόθος