V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

"Performing Space – Argolida": Αγγλόφωνο διεθνές συνέδριο θεατρικών σπουδών και έρευνας στο Ναύπλιο

"Performing Space – Argolida"
(από δεξιά: Ευτ. Πυροβολάκης – Επιστ. Υπεύθυνος, Χρ. Ζώνιου – Οργανωτική Επιτροπή &  Pablo Berzal Cruz – Συντονιστής)

Άρχισε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα από τα σημαντικότερα αγγλόφωνα διεθνή συνέδρια θεατρικών σπουδών και έρευνας στο Ναύπλιο.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με άλλα τρία ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (Universidad Politécnica de Madrid – Ισπανία, Università degli Studi di Roma Tre - Ιταλία και Nottingham Trent University – Ηνωμένο Βασίλειο), ανέλαβε να φιλοξενήσει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική διοργάνωση με τη συνδρομή και την στήριξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Δήμου Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Fougaro Art Center και της εταιρείας Paperclip. Ήδη το 2022 το Performing Space – Argolida, όπως είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου, έδωσε τη δυνατότητα μιας πλούσιας ανταλλαγής εμπειριών στο χώρο της θεατρικής θεωρίας και πράξης και μιας επίσης εξαιρετικής παραγωγής ιδεών και πρακτικών από 27 ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και φοιτητές από την Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σημερινό συνέδριο (2023) αναμένεται να είναι ακόμη πιο παραγωγικό καθώς η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συνέδρων ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών ακουμπώντας ακόμη και τη μακρινή Νέα Ζηλανδία! Για την πόλη του Ναυπλίου, εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον του συνεδρίου, αποτελεί μια ακόμη σημαντική ευκαιρία ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου της πόλης και γενικότερα της Αργολίδας γεγονός που αποτυπώνεται, όπως θα δούμε, και στις θεματικές των εργαστηρίων.
(από αριστερά: Αθηνά Στούρνα – οργανωτική επιτροπή, Δημ. Κορδομένου, Fatma Erkok, Kimvi Nguyen, Άννα Τσίχλη-Boissonas)

Πράγματι, το συνέδριο είναι δομημένο σε δυο επίπεδα: το τριήμερο συνέδριο στο οποίο γίνονται επιστημονικές ανακοινώσεις / συζητήσεις και το τετραήμερο εργαστήριο στο οποίο περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, μελέτες και εργασίες σχετικές με το πεδίο της επιτέλεσης και του χώρου. Η διασύνδεση των δυο επιπέδων, κατά κάποιο τρόπο της θεωρίας και της πράξης, αποτελεί ουσιαστικά την έκφραση μιας πλούσια παραγωγικής διαδικασίας καθώς οι διάφορες ειδικότητες των συμμετεχόντων εγγυώνται τον πλουραλισμό στις οπτικές των φαινομένων που απασχολούν τους ερευνητές στο χώρο της επιτέλεσης. Θεατρολόγοι, καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, αρχιτέκτονες και ερευνητές από τα πεδία των κλασικών σπουδών, της φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας, των παραστατικών & ψηφιακών τεχνών, συναντώνται στο Ναύπλιο και ήδη οι δυο πρώτες μέρες του συνεδρίου επιβεβαιώνουν τη σημασία του.
(από αριστερά: Μαρία Μικεδάκη – οργανωτική επιτροπή, Ηλ. Σαπουντζάκης, Ευ. Δαναδάκη, Στεφ. Στρούζα)

Στο δεύτερο επίπεδο, έχουν προβλεφθεί παρουσιάσεις που περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους θα γίνουν εργασίες και προσεγγίσεις υπό το πρίσμα των επιτελεστικών χώρων. Η Τίρυνθα, οι Μυκήνες, το Άργος, η Επίδαυρος και το Ναύπλιο αποτελούν, όπως είναι λογικό, τις σημαντικότερες αναφορές χώρων στους οποίους οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν γνώσεις, εμπειρίες, ιδέες και φαντασία. Ο χώρος θα αποτελέσει σημείο διαλογισμού και ταυτόχρονα προβολής των ιδεών και της δημιουργικής φαντασίας καλλιτεχνών και ερευνητών της επιτέλεσης. Μια τέτοια μοναδική συναισθηματικά ευκαιρία θα έχουν οι σύνεδροι στην επαφή τους με το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το έργο «Ιππόλυτος», δηλαδή στην παράσταση που έχει εντάξει η οργανωτική επιτροπή στο πρόγραμμα του συνεδρίου. Παράλληλα με τις δράσεις αυτές, θα γίνουν διάφορες παρουσιάσεις της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλης του Ναυπλίου που φιλοξενεί και στηρίζει την διοργάνωση, καθώς επίσης και ξεναγήσεις στην πόλη.
Ήδη η πρώτη επαφή των συνέδρων με το χώρο και τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στο παράρτημα Ναυπλίου αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο γεγονός που ικανοποίησε και έδωσε χαρά και κέφι στους συμμετέχοντες συνέδρους και πολίτες, καθώς η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Η ξενάγηση στις συλλογές της πινακοθήκης έδωσαν την ευκαιρία, ιδιαίτερα στους ξένους συνέδρους να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, αλλά και την ελληνική ιστορία από την Επανάσταση και μέχρι τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητήσεις έγιναν με τους Τούρκους συνέδρους που τη χρονιά αυτή είχαν μια σημαντική αριθμητική παρουσία, αλλά και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Ο μαέστρος Θεοδόσης Αντωνιάδης και η σοπράνο Χρύσα Τσουκαλά έδωσαν το δικό τους μουσικό χρώμα στην εκδήλωση και η βραδιά συνεχίστηκε με χορό.

(Γ. Κόνδης)
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ