Μέλη της UNFICYP βρέθηκαν στην περιοχή, ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες επέκτασης του δρόμου Πύλας- Άρσους εντός της νεκρής ζώνης.
Ακολούθησε ένταση, με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται εναντίον των Kυανόκρανων και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.
Μέλη της ειρηνευτικης δύναμης των Ηνωμένων Εθνών μετακινήθηκαν βιαίως από προσωπικό με στολές της τουρκοκυπριακής αστυνομίας και στρατιωτικών, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.
Τουρκοκυπριακές μπουλντόζες είχαν μετακινήσει φορτηγά του ΟΗΕ, τσιμεντένιες κολώνες και συρματοπλέγματα στη νεκρή ζώνη που ελέγχει η δύναμη του ΟΗΕ, όπως φαίνεται στις εικόνες από την ενημερωτική ιστοσελίδα sigmalive.com.
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, τρεις ειρηνευτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Ο ένας δέχθηκε κλωτσιές στο κεφάλι όσο ήταν πεσμένος στο έδαφος».
Με ανακοίνωσή της η UNFICYP καταδίκασε την επίθεση εναντίον μελών της, καθώς και κατά οχημάτων της, τονίζοντας ότι η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου του ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για τα επεισόδια ήταν έντονες από όλες τις πλευρές.
Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε τα οργανωμένα, όπως τα χαρακτήρισε επεισόδια εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπογράμμισε ότι «οι απειλές εναντίον της ασφάλειας των ειρηνευτών είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα και ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την έντονη αποδοκιμασία του για τις επιθέσεις κατά μελών της UNFICYP τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτες επιθέσεις, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία του για τα συμβάντα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τον πλήρη συντονισμό τους, ώστε να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.
Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα μονομερή βήματα σε σχέση με μη εγκεκριμένες κατασκευαστικές εργασίες της τουρκοκυπριακής πλευράς εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ κοντά στην Πύλα, αποτελούν, όπως αναφέρει, παραβίαση του status quo που οδηγεί σε κλιμάκωση.
«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί πλήρως την εξουσιοδοτημένη, μέσω της εντολής της, αρμοδιότητα της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.
Τη βαθιά ανησυχία της για τη σημερινή επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην Πύλα, εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με μήνυμά της στο twitter.
Το συμβάν καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «_Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του_», ανέφεραν οι πρεσβείες τους σε κοινή τους ανακοίνωση.
Καταδικάζει τις επιθέσεις και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη.
"Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό από την τουρκοκυπριακή πλευρά το πρωί της 18ης Αυγούστου, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα", αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.
Πάντως ο αποκαλούμενος «υπουργός εξωτερικών» στα κατεχόμενα Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επέμεινε πως η επέκταση του δρόμου είναι ανθρωπιστικό έργο και ότι ο ΟΗΕ ακολουθεί την τακτική της χρονοτριβής για να αποτρέψει την υλοποίησή του.