ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ναύπλιο: Η «ποιητική του φυλακισμένου χώρου» ή αλλιώς αποτυπώνοντας το στίγμα μέσα από την ποίηση της Γκέλης Ντηλιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:59:00 μ.μ. | | |
Γκέλη Ντηλιά
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε χθες στον ιστορικό χώρο του Βουλευτικού όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ποιητική συλλογή «Το στίγμα των βάλτων - Ποιήματα της φυλακής» από τις εκδόσεις ΑΩ.

Παρών ο εκδότης Πέτρος Μιχάλης που όπως δήλωσε, «Πρόκειται για μια μοναδική στην ιστορία ποιητική συλλογή που παρόμοια της είναι δύσκολο να υπάρξει».
Η συνδιοργάνωση έγινε από τον ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων με παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου και της επικεφαλής του φορέα Μαρίας Ράλλη.
Το πάνελ αποτελούνταν από τον εγκληματολόγο Γιάννη Πανούση, ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε στα φλέγοντα ζητήματα σχετικά με τον χώρο των φυλακών και το στίγμα που ακολουθεί τον κρατούμενο, το ζήτημα της υποτροπής που θέτει εμπόδια στην επανένταξη, τονίζοντας ότι είναι ουτοπία να θεωρούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα όσο υπάρχουν στερεοτυπικές προκαταλήψεις για τον έγκλειστο πληθυσμό, τον Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγο, Πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και Εισηγητή-Συγγραφέα και Εκπαιδευτή e-LearningΕΚΠΑ Διονύση Χιόνη, που στην ακαδημαϊκού επιπέδου ανάλυση σκιαγράφησε την κοινωνική και εγκληματική πραγματικότητα των φυλακών με αναφορές σε επιλεγμένους στίχους των ποιημάτων της συλλογής που φέρνουν στο φως ζητήματα προς εξέταση και την Διδάκτορα Τμήματος ΕΜΜΕ, Εισηγήτρια-Συγγραφέα και Εκπαιδεύτριαe-LearningΕΚΠΑ Αγγελική Καρδαρά που επισήμανε τη δύναμη των λέξεων που μπορούν να αλλάξουν το πρόσημο προς μια αλλαγή των εντυπώσεων της κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους την χωρίζουν τεχνητά τείχη, διότι όλοι αυτοί, ανεξαρτήτως ποινής, κάποια στιγμή θα πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτή.
Και οι τρεις ομιλητές επισήμαναν ότι μόνο η εκπαίδευση μέσα και έξω από τη φυλακή είναι η λύση ώστε να προλάβουμε τα νέα παιδιά να μην περάσουν τη πύλη ενός Σωφρονιστικού Καταστήματος καθώς έχουμε εισέλθει σε μια εποχή με καινούργια δεδομένα και προκλήσεις.

Πολύ σημαντική η παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριου που μαζί με τον Πατέρα Ιωάννη Γκιώνη στηρίζουν με κάθε τρόπο τους κρατούμενους.
Ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις επιστημονικές αναλύσεις του πάνελ.

Η Διευθύντρια των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας Ευαγγελία Κατερίνη πήρε τον λόγο και συνεχάρη την ποιήτρια για το σημαντικό έργο της στις φυλακές.
Ο πολιτικός αναλυτής Αντώνης Παπαγιαννίδης με την ΑριέτταΠαντελάκη ταξίδεψαν από την Αθήνα για να είναι παρόντες, όπως και η επιχειρηματίας Ζωή Κραβαρίτου.

Ανάμεσα στο κοινό ο Αντώνης με την οικογένεια του, πρώην έγκλειστος μαθητής της ποιήτριας που διένυσε την διαδρομή από την Πάτρα, ήταν φανερά συγκινημένος ακούγοντας τα λόγια των ομιλητών και τα τραγούδια της φυλακής από τους Γιώργο Μουσταΐρα, Νίκο Πρίγκουρη και Θεόφιλο Μετασίδη.
Η αξία ενός ποιητικού συνόλου έγκειται στη δύναμη των μηνυμάτων που σπέρνει στους αναγνώστες ώστε εκείνοι κάποτε να θερίσουν τα αποτελέσματα της δυναμικής τους. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό το «κάποτε» δεν πρέπει να είναι μακριά.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ