ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

1821: Δύο εργασίες για τη θυσία αγωνιστών της Αργολίδας από το Λυγουριό και την Αρχαία Επίδαυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:32:00 μ.μ. |
ήρωες του 1821
Η Ἑταιρεία Πελοποννησιακῶν Σπουδῶν προέβει πρόσφατα στην έκδοση του ΛΒ΄ τόμου ἐπιστημονικοῦ της περιοδικοῦ «Πελοποννησιακά» αφιέρωση στα 200 χρόνια ἀπό τήν ἔναρξη τοῦ Ἱεροῦ Ἀγῶνος τῆς Ἐθνικῆς Παλιγγενεσίας, που περιλαμβάνει ανέκδοτες ιστορίες από όλη την Πελοπόννησο.

 Από αυτές, δύο εργασίες αφορούν την θυσία αγωνιστών της Αργολίδας και ιδιαίτερα του Λυγουριού και της Αρχαίας Επιδαύρου στην μάχη στο Μανιάκι και την ναυμαχία στον Καφηρέα Ευβοίας αντίστοιχα, που κατά σύμπτωση έγιναν την ίδια ημέρα,20 Μαΐου 1825. 

 Και οι δύο εργασίες έχουν αποκλειστική, αυθεντική πηγή πληροφόρησης τις αρχειακές συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Πρόκειται για διαταγές ,αποφάσεις στρατολόγησης ,σχέδια δράσης, αλλά και αντιδράσεις λόγω του εμφύλιου διχασμού, τις κρίσιμες εκείνες ώρες υπό την απειλή του εχθρού που πλησίαζε. Έγγραφα γραμμένα, συχνά σβησμένα και ξαναγραμμένα στο ίδιο χαρτί κάτω από την βία του χρόνου και την αγωνία των στιγμών για αυτό που θα ακολουθούσε.

Κείμενα που έπρεπε να σταλούν άμεσα ,να ‘’τρέξουν’’, να ενημερώσουν, να γνωστοποιήσουν, να διατάξουν, να παρακινήσουν, να οργανώσουν προλάβουν.

Τεκμήρια γραμμένα με μελάνι και φτερό που η μεταγραφή, η τακτοποίηση και η ροή τους φωτίζει ρεαλιστικά άγνωστες πτυχές, λεπτομέρειες από τις ιστορικές στιγμές του Αγώνα, όπου για πρώτη φορά αναδεικνύεται και η θυσία τοπικών αγωνιστών στον Αγώνα της Ελευθερίας.

Με την πεποίθηση ότι αυτοί οι ήρωες προπαππούδες μας- όπως αποδεικνύεται από το αρχειακό υλικό- δεν πρέπει να σκεπασθούν από το σκοτάδι της αφάνειας και της λήθης, είμαι στην διάθεση οποιου επιθυμεί να του στείλω ηλεκτρονικά αυτές τις δύο εργασίες αρκεί να το ζητήσει στην διεύθυνση mail : ligorio1290@gmail.com

Αντώνης Ξυπολιάς Λυγουριό.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ