V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Γ. Γαβρήλος: Το εργασιακό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης εμπερικλείει όλη την αντεργατική μανία της ΝΔ

Γ. Γαβρήλος
Στην τελευταία συζήτηση, σε επίπεδο Επιτροπών της Βουλής, και λίγο πριν έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση το Εργασιακό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος, ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

 Στο πλαίσιο επίσης της ομιλίας του, ο βουλευτής Αργολίδας σχολίασε και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το ξεπάγωμα των τριετιών, που όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι κενές περιεχομένου.

⦁ Η αντεργατική μανία της ΝΔ

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν πτοείται ούτε από τις μεγάλες καταστροφές που βιώνει η χώρα, ούτε από τις αντιδράσεις των συνδικάτων, ούτε καν από τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στα μηδενικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας και της φτώχειας. Συνεχίζει ακάθεκτη το σχεδιασμό της για κατάλυση κοινωνικών δικαιωμάτων και αποδόμηση της Εργασίας. Ξεπληρώνει χάρες σε εργοδοτικά συμφέροντα και επιχειρηματικούς κύκλους».

«Το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης συνεχίζει να επιβεβαιώνει την αντεργατική της μανία. Αφού ο κύριος Χατζηδάκης κατάφερε κατά την πρώτη θητεία Μητσοτάκη να περάσει τις απλήρωτες υπερωρίες, την νομιμοποίηση της δεκάωρης απασχόλησης, την απόλυση χωρίς καμία αιτιολόγηση και πολλά άλλα, αφού αποδυνάμωσε πλήρως τον ΣΕΠΕ και κάθε άλλο Ελεγκτικό Μηχανισμό αφήνοντας την μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζουν, τώρα ο κύριος Γεωργιάδης έρχεται να περπατήσει στον ίδιο δρόμο. Φέρνει ένα εργασιακό νομοσχέδιο που απορυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα».

⦁ Αδειανό πουκάμισο οι εξαγγελίες για το ξεπάγωμα των τριετιών

«Έπρεπε να καεί και να πλημμυρίσει η μισή Ελλάδα, για να έρθει για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς να μας εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το ξεπάγωμα των τριετιών. Ό,τι όμως ακούσαμε είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αναδρομικότητα της περιόδου 2012 – 2023, με πολλούς, συνεπώς, εργαζόμενους να δουν την όποια μικρή αύξηση στις αποδοχές τους από το 2027 και όχι από το 2024, όπως άφησε η Κυβέρνηση να πιστεύουμε. Είναι μία κοροϊδία και καθαρά επικοινωνία».

⦁ Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο

«Στην αρχή της συζήτησης, σα ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο, γιατί ενώ αφορά σε χιλιάδες ζωές εργαζομένων η διαβούλευση ήταν προσχηματική, μέσα στο καλοκαίρι και με τη Θεσσαλία να πνίγεται. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε και ακολούθησε την γνωστή πρόχειρη νομοθέτηση που έχει επιδείξει μέχρι τώρα. Σήμερα ζητάμε πάλι να αποσυρθεί γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως τα δικαιώματα των εργαζομένων και μας γυρίζει πίσω σε εποχές εξαρτημένων υπαλλήλων που μένουν απροστάτευτοι από την πολιτεία και τους νόμους. Και βέβαια, δημιουργούν συνθήκες που θα επιβάλλει το δίκαιό του, την επιλογή του και τη βούλησή του ο ισχυρός».

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποψιλώνουν κάθε πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους, υποβαθμίζουν το θεσμό της εργασίας και φέρνουν νέες βάρβαρες συνθήκες. Φτωχοποιούν τον κόσμο της εργασίας και τον αφήνουν γυμνό από δικαιώματα. Η Ν.Δ. συνεχίζει ακάθεκτη το έργο εξαθλίωσης των εργαζομένων και αποδομεί εντελώς το πλαίσιο προστασίας τους. Είναι μια Κυβέρνηση που υλοποιεί «κρυφή ατζέντα», υπηρετεί συμφέροντα και αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανάγκες. Μεταφέρει την ευθύνη στον εργαζόμενο και στον πολίτη. Επενδύει στην επικοινωνία το ψέμα και την εξαπάτηση. Όλο αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια, ειδικά τώρα που η κοινωνία βλέπει την ανικανότητά της και αντιδρά. Και μην κρύβεστε πίσω από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ελληνικός λαός δεν σας έδωσε καμία λευκή επιταγή».

⦁ Οι 6 πιο σημαντικές ρυθμίσεις που ανατρέπουν το εργασιακό δίκαιο της χώρας

«Επιγραμματικά, για να γίνει κατανοητό στον κόσμο της εργασίας αυτές οι έξι ρυθμίσεις που ακυρώνουν το προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους και αλλάζουν προς το χειρότερο το εργατικό δίκαιο της χώρας είναι οι εξής:

⦁ Ανοίγει ο δρόμος για τις συμβάσεις που καθιστούν τον εργαζόμενο να είναι διαθέσιμος 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα. Ελαστικότητα λέει η κυβέρνηση, αλλά στην ουσία σημαίνει μισθούς πείνας, ατομικές συμβάσεις με άθλιους όρους, καμία αναφορά σε ωράριο εργασίας και κατά παραγγελία εργασία που θα την ορίζει ο εργοδότης μια μέρα πριν.

⦁ Η ημερήσια εργασία αντί για 8ωρο γίνεται 13 ώρες πια, με τον εργαζόμενο να δουλεύει την ίδια μέρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες. Έχει σημασία να επαναλαμβάνουμε πως ένα βασικό εργασιακό κεκτημένο κοντά ενός αιώνα αυτό του οκτάωρου καταργείται στην Ελλάδα με την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας. Αντί δηλαδή να κατοχυρώσει καλούς μισθούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για να ελέγξει τους παραβατικούς εργοδότες, ο Υπουργός νομιμοποιεί την μαύρη εργασία. Άφησαν την αγορά εργασίας να γίνει «ζούγκλα» και έρχονται μετά να νομιμοποιήσουν την ασυδοσία της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων. Ζητάμε να ξαναστηθεί το ΣΕΠΕ ώστε να παίζει τον ελεγκτικό του ρόλο. Ζητάμε να έρθουν ρυθμίσεις που να εναρμονίζονται με την τάση της Ευρώπης για 35ωρο. Ζητάμε καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, για να μπορούμε να ξαναφέρουμε πίσω τα νέα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια και ξενιτευτήκαν.

⦁ Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Προβλέπεται πια ποινή φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα για όσους εργαζόμενους απεργούς παρεμποδίζουν τους απεργοσπάστες να μπουν για δουλειά.

⦁ Επιβάλει την εξαήμερη εργασία και τη μόνιμη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας. Περισσότερα κέρδη για τους εργοδότες, λιγότερος ελεύθερος χρόνος και ζωή για τους εργαζόμενους. Έτσι προστατεύει η Κυβέρνηση τα δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα από την ανάγκη να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να προσλάβουν κόσμο με αξιοπρεπείς μισθούς;

⦁ Εξάμηνη περίοδο μαθητείας, χωρίς όμως δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά το τέλος της και χωρίς να δικαιούται ο εργαζόμενος καμία αποζημίωση απόλυσης. Άρα, ο κάθε εργοδότης μπορεί να προσλαμβάνει και να απολύει κόσμο στο πλαίσιο της μαθητείας χωρίς καμία συνέπεια, κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους και τους μισθούς χαμηλά.

⦁ Καταργεί την υποχρέωση όταν ο εργοδότης εφαρμόζει στην επιχείρησή του την Ηλεκτρονική Κάρτα, να ανεβάζει στο ΕΡΓΑΝΗ το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες των εργαζομένων του. Μια ρύθμιση, που σε συνδυασμό με την υποβάθμιση και υποστελέχωση του ΣΕΠΕ οδηγεί σε ένα ακόμη πιο ανεξέλεγκτο εργασιακό τοπίο.
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ