V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

10 πληροφορίες για την Αργολίδα που αρκετοί δεν γνωρίζουν

Η Αργολίδα είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προϊστορία, τη μυθολογία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Στα εδάφη της φιλοξενεί μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ελλάδας, όπως το Παλαμήδι, τις Μυκήνες, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. 

Αναζητώντας κανείς πληροφορίες για το νομό της Αργολίδας θα ανακαλύψει αμέτρητους θησαυρούς και στοιχεία που μπορεί να μην γνωρίζουν ούτε οι ντόπιοι. 

Σαν Γεωγραφικοί, αναλάβαμε να καταγράψουμε μερικές από τις πληροφορίες που μας ενθουσίασαν περισσότερο και να τις μοιραστούμε μαζί σας.

1. Η Αργολίδα ήταν από τις πρώτες περιοχές που συνδέθηκαν με τον σιδηρόδρομο


Οι εργασίες για την κατασκευή του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα ξεκίνησαν περίπου το 1857. Στην Αργολίδα κατασκευάστηκε το 1885-1886 η γραμμή Κορίνθου - Μύλων και η διακλάδωση Άργους - Ναυπλίου, ως μέρος της γραμμής Κορίνθου - Καλαμάτας που ολοκληρώθηκε αργότερα. Η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου που λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1990 υποβαθμίστηκε σημαντικά. Ξαναλειτούργησε στη δεκαετία του 2000 αλλά μέχρι το 2010 είχε σταματήσει οριστικά η λειτουργία του μαζί με όλο το υπόλοιπο δίκτυο της Πελοποννήσου. Σήμερα λειτουργούν πολύ μικρά τμήματα στην Πελοπόννησο, όπως η γραμμή Κιάτο - Κόρινθος - Αίγιο, Διακοφτό - Καλάβρυτα (οδοντωτός σιδηρόδρομος), ο προαστιακός της Πάτρας και η γραμμή Κατάκολο - Αρχαία Ολυμπία.

2. Το Αρχαίο Θέατρο του Άργους είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι το πιο αξιοθαύμαστο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη αισθητικής και ακουστικής. Κατασκευάστηκε από τον Πολύκλειτο Νεότερο, με την οικοδόμηση του να πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, μία στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και μία στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Η μέγιστη χωρητικότητα του θεάτρου ήταν 13.3000-14.000 θεατές και εξακολουθεί να φιλοξενεί σπουδαίες παραστάσεις και το Φεστιβάλ Επιδαύρου μέχρι σήμερα. Ωστόσο στην Αργολίδα υπάρχει ένα ακόμα αρχαίο θέατρο, στο Άργος, που χτίστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και είχε χωρητικότητα 20.000 θεατές, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα.

3. Το Άργος είναι η αρχαιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης

Η ύπαρξη πολλών αρχαιολογικών μνημείων από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού αποδεικνύουν ότι το Άργος είναι η αρχαιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης που κατοικείται από πριν καν χτιστεί η Ακρόπολη και πριν ο Αγαμέμνονας χτίσει παλάτια στις Μυκήνες. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης εντοπίζονται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, την Ασπίδα και χρονολογούνται στα τέλη της Νεολιθικής εποχής, γύρω στο 4000-3500 π.Χ.

4. Ο νομός της Αργολιδοκορινθίας ήταν ένας από τους πρώτους νομούς στην Ελλάδα
Ο νομός της Αργολίδας και της Κορινθίας ή κοινώς Αργολιδοκορινθίας ήταν ένας από τους 10 πρώτους νομούς που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα με την διοικητική μεταρρύθμιση του 1833. Πρωτεύουσα του νομού ήταν το Ναύπλιο, το οποίο διετέλεσε και πρωτεύουσα της Ελλάδας το διάστημα 1827 - 1834. Ο πρώτος νομάρχης ήταν ο Φραγκίσκος Μαύρος. Ο νομός χωρίστηκε από το 1845 μέχρι το 1899, ξαναενώθηκε το 1909 και ξαναδιαιρέθηκε το 1947 σε νομό Αργολίδας και νομό Κορινθίας.

5. Τα σκαλοπάτια για να ανέβεις στο Παλαμήδι είναι 857, και όχι 999!


Το Παλαμήδι είναι το εκπληκτικό φρούριο που δεσπόζει πάνω από το Ναύπλιο. Κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, πάνω στον λόφο (υψόμετρο 216 μ.) που έκαναν κατάληψη μετά από μάχη με τους Οθωμανούς. Έχει 6 προμαχώνες, με τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα να περιλαμβάνει τη φυλακή που κρατήθηκε ο Κολοκοτρώνης το 1833 για 11 μήνες. Για να ανεβείτε στο Παλαμήδι πρέπει να ανεβείτε πολλά σκαλοπάτια,και συγκεκριμένα 857, αν και είναι γνωστά στην ιστορία ως 999 ή να φτάσετε οδικώς στην ανατολική πλευρά.

6. Το Προσωπείο του Αγαμέμνονα ανήκε όντως στον Αγαμέμνονα;
Οι Μυκήνες είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Αργολίδας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκειται για μία αρχαία πόλη που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού κατά την 2η χιλιετία π.Χ. Ο Ερρίκος Σλήμαν κατά τις ανασκαφές που έκανε το 1876 στην περιοχή βρήκε ένα νεκρικό προσωπείο πάνω στο πρόσωπο ενός σώματος μέσα στο Ταφικό Θάλαμο Ε’ και θεώρησε ότι ανακάλυψε τη σορό του Αγαμέμνονα. Το προσωπείο πήρε το όνομά του, όμως διάφορες μελέτες και επιστήμονες απέδειξαν ότι το προσωπείο ανήκει στο 1550-1500 π.Χ. , δηλαδή τρεις αιώνες πριν την εποχή που υποτίθεται ότι έζησε ο Αγαμέμνονας. Παρόλα αυτά έχει διατηρήσει το όνομά του και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

7. Οι σάλτσες ΚΥΚΝΟΣ “γεννήθηκαν” στην Αργολίδα


Η εταιρεία ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε. είναι μία εταιρεία κονσερβοποιίας, η οποία ιδρύθηκε το 1915 σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών στην Ασίνη της Αργολίδας. Τα πρώτα προϊόντα της ήταν ολόκληρες ντομάτες, φασολάκια και μπάμιες σε κονσέρβα και ντοματοπολτός. Το 1928 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο και ξεκινάει η μεγάλη παραγωγή ντοματοπολτού. Το 1950 γίνεται ανανέωση των εγκαταστάσεων με το νέο βιομηχανικό κτίριο να εντυπωσιάζει με την πρωτοπορία του. Η πορεία της εταιρείας εκτοξεύθηκε και το 2002-2003 μεταφέρθηκε ολόκληρη η παραγωγική δραστηριότητα στο νομό Ηλείας.

8. Το Σπήλαιο Φράγχθι κατοικήθηκε από Homo Sapiens
To Σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στον κόλπο της Κοιλάδας Ερμιονίδας στην Αργολίδα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης. Έχει βάθος 150 μέτρα και μία είσοδο με πλάτος 30 μέτρα. Το σπήλαιο φαίνεται να κατοικήθηκε από τον Homo Sapiens μετά το 30.000 π.Χ. Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν ότι υπήρχε συνεχόμενη ζωή εντός του σπηλαίου από το 20.000 μέχρι το 3.000 π.Χ. Εικάζεται ότι πιθανόν να κατοικήθηκε και από τον άνθρωπο Νεάντερταλ κατά το 40.000 π.Χ.

9. Η λίμνη που ζούσε η Λερναία Ύδρα βρισκόταν στην Αργολίδα

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Λερναία Ύδρα ήταν ένα ον με 9 κεφάλια που κόβοντας της ένα κεφάλι έβγαιναν δύο. Ζούσε στην Λέρνη, μία λίμνη νότια του Άργους, από την οποία πήρε και το όνομά της. Η Λερναία Ύδρα συγκαταλέγεται σε έναν από τους 12 άθλους του Ηρακλή, ο οποίος κατάφερε να σκοτώσει το αθάνατο ον, καίγοντας τις πληγές της με φωτιά. Στη θέση της βαλτώδης λίμνης Λέρνης σήμερα βρίσκονται μόνο μερικά αποξηραμένα έλη.

10. Το Κάστρο του Άργους λέγεται Λάρισα
Οι πρώτοι κάτοικοι του Άργους ήταν οι Πελασγοί. Οι Πελασγοί είχαν οχυρώσει την τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το Κάστρο του Άργους, το οποίο ολοκληρώθηκε από τους Φράγκους. Ο λόφος στον οποίο δεσπόζει το κάστρο είναι ο λόφος της Λάρισας. Μην μπερδεύεστε, δεν έχει καμία σχέση με την Λάρισα της Θεσσαλίας. Η λέξη “Λάρισα” όπως και η λέξη “Άργος” είναι πελασγικές και σημαίνουν “ακρόπολη” και “κάμπος” αντίστοιχα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ