ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Η Αργολίδα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο - Το 8ο Σύνταγμα Πεζικού Ναυπλίου αναχωρεί για το μέτωπο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. | |
1940
Γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης:

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης Εμ. Γκράτσι επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι. Μεταξά, με το οποίο γνωστοποιεί την πρόθεση της Ιταλίας να καταλάβει θέσεις της ελληνικής επικράτειας. 

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού «Λοιπόν έχουμε πόλεμο», που έμεινε στην ιστορία ως το «ΟΧΙ του Μεταξά», εξέφραζε τη θέληση του Ελληνικού λαού να μην υποταχθεί. Το πρωινό ραδιοφωνικό διάγγελμα μετέδωσε αστραπιαία την είδηση κήρυξης του πολέμου και της επιστράτευσης. Οι καμπάνες ήχησαν στα χωριά και τις πόλεις, όπου επικράτησε γενικός ενθουσιασμός.
Στην Αργολίδα, το Ναύπλιο ήταν η έδρα της ΙV Μεραρχίας, η οποία αποτελούνταν από το 8ο Σύνταγμα Πεζικού Ναυπλίου, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τρίπολης, το IV Σύνταγμα Ορεινού Πυροβολικού και την IV Ομάδα Αναγνωρίσεως Ναυπλίου. Διοικητής του 8ου Συντάγματος Ναυπλίου ήταν ο αντισυνταγματάρχης Π. Μπασακίδης.

Οι επιστρατευμένοι στρατιώτες του 8ου Συντάγματος παρουσιάζονταν και καταγράφονταν στο χωριό Λευκάκια και στρατοπέδευαν σε ελαιώνα στην περιοχή της Ασίνης. Ταυτόχρονα, επιστρατεύονταν άλογα και μουλάρια, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο κάθε αγροτικής οικογένειας της εποχής. Επιτροπή φαντάρων και ενός πεταλωτή εξέταζε τα ζώα και σφράγιζε τα αρτιμελή με το γράμμα «Ε» (επιταγμένο).

Από τις 3 Νοεμβρίου, στρατιώτες και ζώα επιβιβάζονταν σε τρένα στο σταθμό του Ναυπλίου και κατέληγαν στην Καλαμπάκα, μέσω του σταθμού του Ρουφ στην Αθήνα. Η IV Μεραρχία, αφού συγκεντρώθηκε στην Καλαμπάκα στις 24 Νοεμβρίου, έφτασε στις 2 Δεκεμβρίου, με νυκτερινές πεζοπορίες, στην περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων. Στις 8 Δεκεμβρίου, το 8ο Σύνταγμα Πεζικού Ναυπλίου εισήλθε στον αγώνα στην περιοχή της Δούβιανης. Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολέμησε νικηφόρα στο αλβανικό μέτωπο κατά των ιταλικών στρατευμάτων στις θέσεις Κολώνια, Προγονάτι, Γκολέμι, Δερβιτσάνη. Μέχρι την 5η Ιανουαρίου 1941 που τέθηκε σε εφεδρεία, το 8ο Σύνταγμα είχε σημαντικές απώλειες: 113 αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί, 476 τραυματίες, 579 παγόπληκτοι.

Στις 6 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα μέσω των βουλγαρικών και γιουγκοσλαβικών συνόρων, σηματοδοτώντας την αρχή της λήξης του πολέμου. Μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, στις 20 και 22 Απριλίου αντίστοιχα, τα ελληνικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται. Το 8ο Σύνταγμα της IV Μεραρχίας ήταν από τις ελάχιστες μονάδες του στρατού που συμπτύχθηκε με τάξη. Διεκπεραιώθηκε στη βόρεια Πελοπόννησο (Ψαθόπυργος), όπου και διαλύθηκε.

Η δύναμη του 8ου Συντάγματος την ημέρα που αναχώρησε για το αλβανικό μέτωπο:

Αξιωματικοί 104

Επιλοχίες 5

Λοχίες 213

Δεκανείς 378

Στρατιώτες 3.171

Ζώα 959
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ