Η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).
Η δράση διοργανώνεται για την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» από το 2007, ταυτόχρονα με αντίστοιχες δράσεις σε χώρες της Ευρώπης. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers», που εμπνεύσθηκε την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» με την υποστήριξη της ΕΕ, την Ελληνική Αστυνομία, τις Υπηρεσίες της Τροχαίας ανά την επικράτεια, δεκάδων φορέων και Οργανισμών εθνικής και τοπικής εμβέλειας και το Δίκτυο Εθελοντών του Ινστιτούτου.
Η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιήθηκε συνολικά σε τριανταπέντε (35) σημεία διασκέδασης πανελλαδικά, σε 32 πόλεις στην Περιφέρεια και σε τρία (3) της Αθήνας.
Περισσότεροι από 700 εθελοντές του Ινστιτούτου βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας στους θαμώνες, που έφταναν για να διασκεδάσουν το βράδυ, να επιλέξουν το άτομο που θα αναλάβει να είναι ο «Οδηγός της Παρέας». Εκείνος ή εκείνη που αποδεχόταν αυτόν το «ρόλο» (α) φορούσε ένα ειδικό βραχιολάκι (β) δεσμευόταν να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς και (γ) κατά την έξοδό από το κέντρο πραγματοποιούσε, ένα φιλικό αλκοτέστ ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση της υπόσχεσης να μην καταναλώσει αλκοόλ και για να επιστρέψει την παρέα του πίσω με ασφάλεια. Εφόσον είχε τηρήσει την υπόσχεσή του ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβευόταν με όμορφα αναμνηστικά δώρα ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.
Η δράση φέτος πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις. Πολύτιμοι συνεργάτες ο Όμιλος ΟΑΣΑ, η Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Στην Αττική, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, μηνύματα σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση προβάλλονταν την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της δράσης από τα συστήματα τηλεματικής των στάσεων των λεωφορείων και εντός αυτών.
Επίσης η FREENOW, συμβάλλοντας στη δράση, δημιούργησε ειδική προσφορά μόνο για εκείνο το βράδυ για την ασφαλή μετακίνηση όσων βγήκαν να διασκεδάσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Το Ινστιτούτο ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω φορείς για την υποστήριξή τους στις κατά τόπους δράσεις κατά τη 17η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα.
Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Αχαΐας και ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, I4YOU Business Consultants, Europe Direct Πειραιά, Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αυτοκινητιστική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Τρίπολης, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κω, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Κω, ΚΟΔΕΠ Δήμου Πειραιά, 7η Υγειονομική Περιφέρεια- Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, Αυτοκινητιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Κορινθίας, Επιμελητήριο Κορινθίας, Αεροπρόσκοποι Λαμίας, Δήμος Αίγινας, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, Επιτροπή Παιδείας Δήμου Αίγινας, ΔΙΚΕΠΑΡ Αιγιαλείας, Δήμος Άνδρου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άνδρου, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Λαμιέων, Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, Πρόσκοποι Πεντέλης, Δήμος Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης, Ομάδα Εθελοντών στα Χανιά «Με οδηγό: τη ζωή», Λέσχη Lions Κω, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Φαρμακείο της Equal Society Κέρκυρας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακά Τμήματα Χαλκίδας, Αμαλιάδας, Πύργου, Σερρών, Μεσολογγίου, Λαμίας, Ναυπλίου, Άργους, Θεσ/κης, Κατερίνης, Καλαμάτας, Σπάρτης, Χίου & Ναυπάκτου, Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono Δήμου Κομοτηνής, Ε.ΚΑΤ.Ο Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας και Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτου Βορείου Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου, Ποδηλάτες Χίου, Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Ηρακλείου Κρήτης, Δίκτυο Εθελοντών Ρεθύμνης ΡΕΘελοντώ.
Οι πόλεις που συμμετείχαν στην 17η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα και τα σημεία της δράσης για το 2023 ήταν:
Στην ΑΤΤΙΚΗ: ΑΘΗΝA The Beauty Killed the Beast, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Beluga, ΧΑΛΑΝΔΡΙ Darling Bar
Και σε όλη τη χώρα: ΑΓΡΙΝΙΟ Παντοπωλείον, ΑΙΓΙΝΑ Παλαιά Προβλήτα, ΑΙΓΙΟ Οδός Μητροπόλεως, ΑΜΑΛΙΑΔΑ Πεζόδρομος, ΑΜΥΝΤΑΙΟ Τα Ρόδα Cafe Bar, ΑΝΔΡΟΣ Όρμος Κορθίου, ΑΡΓΟΣ Πλατεία Αγίου Πέτρου, ΑΡΤΑ Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, ΗΡΑΚΛΕΙΟ Parko, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Shark Bar Restaurant, ΚΑΒΑΛΑ Aparto Bistro, ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ΚΑΤΕΡΙΝΗ Bar TESSERA, ΚΕΡΚΥΡΑ Πλατεία Λιστόν, ΚΟΡΙΝΘΟΣ Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, KOMOTHNH Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, ΚΩΣ Depresso, ΛΑΜΙΑ Πλατεία Ελευθερίας, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Amadeus Bar, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Πεζόδρομος Χαριλάου Τρικούπη, ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Παλαιό Λιμάνι, ΝΑΥΠΛΙΟ στα Cafe Bar της Παραλίας, ΠΑΛΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Aktis Hotel Bar, ΠΑΤΡΑ Navona Di Oggi – Πεζόδρομος Ηφαίστου, ΠΥΡΓΟΣ Κεντρική Πλατεία Σάκη Καράγεωργα, ΡΕΘΥΜΝΟ Φράουλες, ΣΕΡΡΕΣ Cityζεν, ΣΠΑΡΤΗ Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, ΤΡΙΠΟΛΗ Μέντα – Πλατεία Πετρινού, ΦΛΩΡΙΝΑ Factory, ΧΑΛΚΙΔΑ SAROK, XANIA Φειδίας, ΧΙΟΣ Cafe Bar Sueno.
Η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» διοργανώθηκε με τη συμβολή του Μεγάλου Υποστηρικτή ΕΝ.ΕΑΠ. (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) ενώ οι εταιρείες Flax, Foodrinco SA και Tea Route, προσέφεραν για τους συμμετέχοντες τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους σαν αναμνηστικά δώρα. Άλλοι σημαντικοί χορηγοί ήταν η Dräger που παρείχε το υλικό της υλοποίησης της δράσης, η ACS Courier που ανέλαβε την ευθύνη και το κόστος της έγκαιρης μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη και η FREENOW που συνέβαλε στην ασφαλή επιστροφή των συμμετεχόντων που έλαβαν τη σύσταση να μην οδηγήσουν.
Η ενέργεια αυτή, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη εάν δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση και η δέσμευση των εθελοντών και των συντονιστών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Στο απαιτητικό έργο του συντονισμού των δεκάδων φορέων και συλλόγων σε τοπικό επίπεδο και στην υλοποίηση της ίδιας της δράσης το βράδυ του Σαββάτου, οι εθελοντές στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί και θερμοί υποστηρικτές. Όλοι ανεξαιρέτως νέοι άνθρωποι με αξίες και πίστη στο έργο του Ινστιτούτου, δείχνοντας έμπρακτα την απεριόριστη εκτίμησή τους στην Πρόεδρο και ψυχή του, κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, που έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτόν τον ιερό σκοπό και δουλεύει ασταμάτητα για να τον πετύχει! Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι εθελοντές μας και οι φορείς που συσπειρώνονται δίπλα μας, μας δίνουν απίστευτη δύναμη να συνεχίζουμε με την ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. το δύσκολο έργο που επιτελούμε για την εδραίωση μιας κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις περιοχές που συμμετείχαν στη δράση:~2.000άτομα δέχτηκαν την πρόκληση και φόρεσαν τα πράσινα βραχιολάκια, ενώ περισσότεροι από 650 από αυτούς (82,5%) επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ πριν ολοκληρώσουν την διασκέδασή του.
Από όσους συμμετείχαν στο αλκοτέστ το 59%ήταν άνδρες και 41% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35,5 έτη.
Tο 13,7%βρέθηκε πάνω από το όριο με το αντίστοιχο του 2022 να είναι 11% και του 2021 12%. Από αυτούς το 65% ήταν άνδρες, ενώ το 35% ήταν γυναίκες.
Ελπιδοφόρο μήνυμα και φέτος πως ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, το 42%, καταγράφηκε με ΜΗΔΕΝΙΚΟαλκοτέστ (56% άνδρες – 44% γυναίκες), ενώ αντίστοιχα πέρυσι οι μετρήσεις με μηδενικό αλκοτέστ ήταν σε λίγο καλύτερα επίπεδα αγγίζοντας το 49,5%.
Το 85,5%των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 g/l (και αντίστοιχα 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα.
Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα Αστικά Κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.) όπου κατεγράφησαν κάποιες μετρήσεις ιδιαίτερα ανησυχητικών ορίων της τάξεως του 1,01g/l– 0,99g/l – 0,97g/l – 0,70g/l κτλ. Το 77% όσων κατέγραψαν την μεγαλύτερη κατανάλωση είναι άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.
Τη δράση στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων, ΟΤΑ και Οργανισμών και προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού, μεταξύ των οποίων οι παρακάτω:
Στο Χαλάνδρι η εκπρόσωπος τύπου ΕΛ.ΑΣ., Δημογλίδου Κωνσταντία, στη Λαμία ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραίσκος και ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Φώσκολος, στην Πάτρα ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Αγρίνιο η Περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Αιτ/νιας, Αμαλία Βούλγαρη, στο Αίγιο η Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αιγιαλείας, Διαμάντω Βασιλακοπούλου, στο Αμύνταιο ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου & Πρόεδρος ΔΕΤΕΠΑ, Ιορδάνης Μπάντης, στο Ηράκλειο ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, στο Ναύπλιο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Στράτος Αποστολάκης, στην Παλιά Επίδαυρο ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, στο Ρέθυμνο ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης, στις Σέρρες ο Δήμαρχος Σερρών, Εμμανουήλ Παππάς, στα Χανιά οι Αντιδήμαρχοι, Τάσος Αλόγλου και Αντώνης Βαρδάκης, ο βουλευτής Χανίων, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, η Διοικητής Τροχαίας Χανίων, Μάρθα Κίτσιου και στη Χίο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, Νικόλαος Νύκτας, ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής και ο Διευθυντής Αστυνομίας Χίου Α/Δ’ Ιωάννης Αραμπατζής και ο Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Χίου Α/Β’ Καλανδρόπουλος Παντελής.